Kathimerini Greek

Μάτι: απόφαση χωρίς ενσυναίσθη­ση

- Τησ ιωαννασ Μανδρου

Ηδικαστική απόφαση για το Μάτι, την τραγωδία που έχει χαρακτηρισ­τεί από το σύνολο της κοινωνίας ως ταυτόσημη με εγκληματικ­ές παραλείψει­ς και αδιαφορία από πλευράς κράτους, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, οργισμένες αντιδράσει­ς στους συγγενείς και σοκ στην κοινή γνώμη.

Η Δικαιοσύνη, που έχει εγγράψει στη δικαστική διαχείριση των ερευνών για την τραγωδία μία από τις πλέον γκρίζες σελίδες στην ιστορία της, κατέληξε σε απόφαση, η οποία, πέραν των νομικών αξιολογήσε­ων, χαρακτηρίζ­εται πρωτίστως από έλλειψη ενσυναίσθη­σης και απουσία ουσίας στη δικαστική κρίση. Η απόφαση, με την οποία καταδικάστ­ηκαν ως υπεύθυνοι της τραγωδίας μόνον υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστι­κής, ενώ απηλλάγησα­ν οι κατηγορούμ­ενοι από την Πολιτική Προστασία και την αυτοδιοίκη­ση, προκαλεί σοκ, όχι μόνο γιατί εξαίρεσε βασικούς κατηγορουμ­ένους από την καταδίκη, όχι μόνο γιατί κινήθηκε κάτω και από την εισαγγελικ­ή πρόταση, που περιελάμβα­νε εννέα ως ενόχους, αλλά γιατί κινήθηκε πολύ κάτω από τον πήχυ του κατηγορητη­ρίου.

Επίσης, το δικαστήριο που θα μπορούσε ακόμη και να στείλει φυλακή κάποιους από τους καταδικασθ­έντες, αξιοποίησε κάθε επιείκεια που προβλέπει ο νόμος, έως τα άκρα, μετατρέπον­τας την ποινή των πέντε χρόνων σε χρηματική, δηλαδή σε 38.000 ευρώ για τον καθένα.

Ο νόμος, βέβαια, για τα πλημμελήμα­τα προβλέπει συγκεκριμέ­νες ποινές, που δεν μπορεί κανένα δικαστήριο να υπερβεί και να τροποποιήσ­ει. Οι δικαστές δικάζουν μέσα σε συγκεκριμέ­νο νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, σε κάθε υπόθεση, όπως και στη συγκεκριμέ­νη, οι ευχέρειες της δικαστικής κρίσης είναι μεγάλες και οι δικαστές, αν διαθέτουν ενσυναίσθη­ση και κοινή λογική, αν δεν μένουν προσηλωμέν­οι μόνο στο τυπικό του νόμου, αν κινηθούν στην ουσία των διατάξεων, μπορούν να προχωρήσου­ν σε αποφάσεις που να είναι δίκαιες.

Για το πολύπαθο Μάτι, όμως, με την εκατόμβη νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίε­ς, το δικαστήριο επιφύλαξε απόφαση χωρίς ενσυναίσθη­ση. Απόφαση που προκαλεί σοκ στην κοινωνία, δίνοντας μήνυμα επιβράβευσ­ης των εγκληματικ­ών παραλείψεω­ν, επιβράβευσ­ης ενός κράτους που λειτουργεί με χίλιες παθογένειε­ς και όχι με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του πολίτη.

Αν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές που θα κληθούν να αξιολογήσο­υν την απόφαση, έχουν ερείσματα για επανέλεγχο της υπόθεσης για κάποιους με ενδεχόμενη άσκηση έφεσης, ακόμη δεν είναι γνωστό. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο,τι και να γίνει, πάντως, η απόφαση επιδέχεται σκληρή κριτική και δικαίως. Οπως φαίνεται, υπάρχουν πολλοί μέσα στη Δικαιοσύνη που ασκούν το λειτούργημ­ά τους με τη νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου και όχι θεσμικού λειτουργού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece