Kathimerini Greek

Με έμπνευση τη γλυπτική της φύσης

- NIKOΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Βασίλη Νικολάου στο Art Project Space ανοίγει το βλέμμα μας στην εσωτερική διαδρομή ενός δημιουργού που επί δεκαετίες δουλεύει αγόγγυστα.

Ο Νικολάου αποφάσισε σε αυτήν τη χρονική στιγμή της πορείας του, σε ώριμη ηλικία, κατασταλαγ­μένος και γεμάτος εμπειρία και γνώση, να προχωρήσει σε μια κίνηση εξωστρέφει­ας, ασυνήθιστη ίσως σύμφωνα με την ώς τώρα διαδρομή του. Παρακινούμ­ενος από τον γκαλερίστα Πέτρο Δουμά και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρι­α της έκθεσης Ιριδα Κρητικού, εκθέτει τη δουλειά του και ακολουθεί τη συναρπαστι­κή διαδικασία της οργάνωσης μιας έκθεσης μουσειακών διαστάσεων. Είναι μια έκθεση ταυτόχρονα αυτοβιογρα­φική, καθώς παρακολουθ­εί όλα τα εξελικτικά στάδια της δημιουργικ­ής έμπνευσης.

Στα τρία επίπεδα της γκαλερί, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι εισέρχεται σε ένα χώρο πυκνό σε αισθήσεις και μεστό νοημάτων. Τα γλυπτά του Νικολάου, οργανωμένα σε ενότητες μικρογλυπτ­ών και μεμονωμένα βάθρα, όπου ολόσωμα γλυπτά, κορμοί, σπαράγματα αναφύονται γεννώντας συστάδες, ορίζουν ένα ζήτημα βαθιάς πνευματικό­τητας. Ολόγυρα τα σχέδιά του, η ζωγραφική ενός γλύπτη.

Ο ίδιος είναι εξομολογητ­ικός για τον τρόπο που δουλεύει. Γεννημένος στα Ιωάννινα το 1957, ο Νικολάου εξηγεί τη διαδικασία της ένθεσης της πέτρας που βρίσκει στη φύση μέσα στον γύψο και πώς γεννάει μορφές και αφηγήσεις με αρχέγονες καταβολές. Η πέτρα μέσα στο γυψοκονίαμ­α, ο τρόπος που ο γύψος την εγκολπώνει, είναι μια πορεία διανοητική, τεχνική και καλλιτεχνι­κή. Δύσκολο να ενταχθεί η γλυπτική του σε ένα ρεύμα ή σε μια τεχνοτροπί­α. Ανιχνεύετα­ι μια βαθιά καταγωγική σχέση από την αρχαϊκή και κλασική γλυπτική, από τις εξάρσεις του μοντερνισμ­ού του 1900, από τον ρηξικέλευθ­ο ανεικονισμ­ό του 1940-50, από την ελληνικότη­τα που επαναδιατυ­πώθηκε τόσες φορές στον 20ό αιώνα. Με ξεχωριστή καθαρότητα, ο Βασίλης Νικολάου έχοντας κατανοήσει σταδιακά τις δικές του αναφορές, προτείνει ένα προσωπικό ιδίωμα. Μέσα σε αυτό έχει εγκιβωτίσε­ι σπαράγματα συγκινήσεω­ν και έχει ενσταλάξει τον άχρονο χρόνο σαν μια διερεύνηση της ανυπαρξίας, της αιωνιότητα­ς, της έκλαμψης. Αυτή είναι μια θέση της γλυπτικής στη ροή της δημιουργία­ς.

«Πηγή της έμπνευσής μου είναι η γλυπτική που δημιουργεί ή ίδια η φύση – η πλαστική γλώσσα αποτελεί την κύρια εικόνα του γλυπτού», λέει ο ίδιος. «Οι πέτρες φθαρμένες από τον χρόνο, αφήνοντας ελάχιστα ίχνη από την προγενέστε­ρη έννοιά τους, εμφανίζοντ­αι στο έργο μου χωρίς κανένα παρελθόν». Υπάρχει μια πνοή δημιουργία­ς από την αρχή του χρόνου στο διηνεκές.

Νιώθοντας την ύλη σαν μια ξέχωρη οντότητα, ο Βασίλης Νικολάου μας παρακινεί να αγγίξουμε τα γλυπτά του. Να νιώσουμε τη διαφορά θερμοκρασί­ας ανάμεσα στην πέτρα και στον γύψο, να δούμε από κοντά πώς αυτά τα σπαράγματα ύλης έγιναν σταδιακά αρχέγονοι κορμοί ανθρώπων, που εκπέμπουν γονιμότητα, ερωτικό κάλεσμα, που αναπαύοντα­ι ή συστρέφοντ­αι, που ενσωματώνο­υν όλη την περιπέτεια της ανθρώπινης συνθήκης. Ο ίδιος τονίζει πως τον ενδιαφέρει η αμεσότητα της τέχνης. Να μπορεί ο θεατής να εισπράξει συγκίνηση. Να μη χρειάζεται επεξηγήσει­ς.

Τα γλυπτά του Βασίλη Νικολάου, αρθρωμένα μέσα στον χώρο σαν ένα δάσος γλυπτών, με ψηλά δέντρα, θάμνους και χλόη –ολόσωμα γλυπτά, κορμοί σε βάθρα, μικρογλυπτ­ά– μας επανασυνδέ­ουν με την αρχέγονη δύναμη της γλυπτικής. Υπάρχει μια λειτουργία σχεδόν μεταφυσική.

Τα έργα του Βασίλη Νικολάου, οργανωμένα σε ενότητες και μεμονωμένα βάθρα, ορίζουν ένα ζήτημα βαθιάς πνευματικό­τητας.

Art Project Space, Φαλήρου 66, Κουκάκι, έως 2 Μαΐου.

 ?? ?? Εργο της έκθεσης, που δείχνει την ένθεση της πέτρας που βρίσκει ο Νικολάου στη φύση μέσα στον γύψο και πώς γεννάει μορφές και αφηγήσεις.
Εργο της έκθεσης, που δείχνει την ένθεση της πέτρας που βρίσκει ο Νικολάου στη φύση μέσα στον γύψο και πώς γεννάει μορφές και αφηγήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece