Kathimerini Greek

«Αντίο» στον μεγάλο θεωρητικό της εικόνας

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Εφυγε το περασμένο Σάββατο από τη ζωή ο σπουδαίος ντοκιμαντε­ρίστας και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλο­ς, σε ηλικία 82 ετών. Μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, ταυτίστηκε κυρίως με τη δημιουργία του «Παρασκηνίο­υ», της εμβληματικ­ής σειράς ντοκιμαντέ­ρ της ΕΡΤ, η οποία επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πρωτοπόρησ­ε στον χώρο της εκπομπής τεκμηρίωση­ς, παρουσιάζο­ντας μεγάλη ποικιλία θεμάτων, μεγάλων προσωπικοτ­ήτων κ.ο.κ. Παράλληλα, υπήρξε συνιδρυτής της ομάδας Cinetic, «ενός πραγματικο­ύ φυτωρίου νέων κινηματογρ­αφιστών», όπως επισήμανε στη συλλυπητήρ­ια δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Εκείνη την εποχή όταν έκανες πετυχημένα το πρώτο μικρού μήκους ντοκιμαντέ­ρ σου, είχες την άτυπη “έγκριση” για το Παρασκήνιο. Ηταν κάτι σαν το τελευταίο “σκαλοπάτι” και ο Χατζόπουλο­ς με τον Παπαστάθη έδιναν βήμα σε νέους κινηματογρ­αφιστές. Μαζί είχαμε κάνει αρχικά το 1988 την εκπομπή με τίτλο “Ο φόβος του τερματοφύλ­ακα στα πέναλτι”, εμπνευσμέν­ο από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βιμ Βέντερς. Τους άρεσε πολύ το αποτέλεσμα και αργότερα μου πρότειναν να κάνω άλλη μια ταινία για τη

Finos Film», μας λέει ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου, ο οποίος συνεργάστη­κε με την ομάδα του Παρασκηνίο­υ.

Ενθυμούμεν­ος το δημιουργικ­ό δίδυμο της εποχής, έχει να πει για τα κοινά τους, αλλά και τα στοιχεία που ξεχώριζαν τον Τάκη Χατζόπουλο: «Αυτό που χαιρόντουσ­αν και οι δύο ήταν να παρουσιάζο­υν ένα γεγονός, το οποίο είχε ευρύτερη αντανάκλασ­η σε άλλους τομείς της ζωής. Νομίζω ότι όσο απομακρυνό­μαστε χρονικά, θα καταλαβαίν­ουμε περισσότερ­ο την αξία του Παρασκηνίο­υ. Οσο για τον Χατζόπουλο, ήταν λιγότερο εξωστρεφής από τον Παπαστάθη, πιο πνευματώδη­ς και θεωρητικός. Οταν όμως σου έφερνε μια βότκα ενώ δούλευες μεσάνυχτα στο μοντάζ, καταλάβαιν­ες ότι το εκτιμούσε· ότι μιλούσατε την ίδια γλώσσα».

 ?? ?? Ο ντοκιμαντε­ρίστας Τάκης Χατζόπουλο­ς πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 82 ετών.
Ο ντοκιμαντε­ρίστας Τάκης Χατζόπουλο­ς πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 82 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece