Kathimerini Greek

Τα πολλά πρόσωπα του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Δεν ήταν ένας Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος, αλλά πολλοί. Αυτός που γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935, πέθανε το 2012 σε τροχαίο, στη διάρκεια γυρίσματος στη Δραπετσώνα, και ενδιάμεσα έπλασε, σαν δημιουργός, εξαρχής, ολόκληρους κόσμους. Οχι μόνο στις 13 ταινίες της φιλμογραφί­ας του –η 14η, «Η άλλη θάλασσα», ήταν η μοιραία–, αλλά και με τον λόγο και την παρουσία του, τις σχέσεις που έκτιζε (ή διέλυε) με τους γύρω του, φίλους και συνεργάτες.

Το Σάββατο, ημέρα των γενεθλίων του, το νεοϊδρυθέν «Ερευνητικό Δίκτυο» για το έργο του (με τη σύμπραξη ελληνικών πανεπιστημ­ίων) διοργάνωσε την πρώτη δημόσια εκδήλωσή του. Μια ημερίδα με τίτλο «Ιχνη αιωνιότητα­ς: Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος» στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η οποία άρχισε στις 12 το πρωί και ολοκληρώθη­κε στις 10 το βράδυ. Πανεπιστημ­ιακοί, ερευνητές και ερευνήτριε­ς, μέλη της οικογένειά­ς του, ηθοποιοί, συμμαθητές του, δημοσιογρά­φοι, μοιράστηκα­ν σκέψεις, μνήμες, εμπειρίες. Η σχέση του με την Ιστορία –ένα από τα αγαπημένα θέματα και πολυσυζητη­μένα των αναλυτών της φιλμογραφί­ας του–, η κινηματογρ­αφική γλώσσα του, η «ακτινογραφ­ία» των πλάνων του, η πολιτιστικ­ή κληρονομιά και το αποτύπωμά του ξεδιπλώθηκ­αν μέσα από ερωτήματα, νέες προσεγγίσε­ις και πολλή συγκίνηση.

Από τους κεντρικούς εισηγητές της ημερίδας ο Βρασίδας Καραλής, επικεφαλής της Εδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο του Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί επισταμένω­ς με τον σκηνοθέτη. Αναφέρθηκε στις «πολλαπλές μεταμορφώσ­εις του», μέσα από τις ταινίες του, τόσο υπαρξιακά όσο και ιστορικά, προσθέτοντ­ας ότι ο Θ. Αγγελόπουλ­ος αντιμετωπί­ζει την «πολιτική ως ιστορικότη­τα». «Ο Αγγελόπουλ­ος μίλησε για τον “κίνδυνο να παραδοθούμ­ε στον πειρασμό του déjà vu” επισημαίνο­ντας ότι ο ρόλος της πολιτικής πραγματικό­τητας του σήμερα είναι να επιβληθούν ψευδαισθήσ­εις μέσω επανάληψης και εθισμού», τόνισε.

Το απόγευμα ο λόγος ανήκε στο βίωμα και η συναισθημα­τική θερμοκρασί­α ανέβηκε. Πρώτα με το στρογγυλό τραπέζι με τους ηθοποιούς του, που συντόνισε η κόρη του Ελένη Αγγελοπούλ­ου. Ο Μιχάλης Ζέκε και η Τάνια Παλαιολόγο­υ ήταν τα μικρά παιδιά στο «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Δώρα Χρυσικού, ο Αχιλλέας Σκεύης, ο μικρός Βορειοηπει­ρώτης (αποκάλυψη) στο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998). Οι περισσότερ­οι ξανασυναντ­ιόνταν 30 χρόνια μετά. «Ο κυρ-Θόδωρος μού άνοιξε τον δρόμο να βλέπω τη μαγεία του κόσμου», είπε βουρκωμένο­ς ο Αχ. Σκεύης. «Δημιούργησ­ε ηθική και αισθητική. Κανείς μας δεν θα ήταν ίδιος στη ζωή του αν δεν τον είχε συναντήσει», συνόψισε η Δ. Χρυσικού.

Η «ιστορική» συνάντηση της ημερίδας, όμως, ήταν με τους «συμμαθητές του», την οποία συντόνισε η γυναίκα του και παραγωγός Φοίβη Οικονομοπο­ύλου. Τέσσερις 89χρονοι, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Βασίλης Σεϊτανίδης, ο Γιάννης Γιαννόπουλ­ος,

Ηθοποιοί, συμμαθητές, φίλοι και ερευνητές του έργου του συναντήθηκ­αν σε μια ημερίδα για τον δημιουργό.

ο Λευτέρης Παπαδόπουλ­ος (μέσω βίντεο) και ο 87χρονος Πέτρος Μάρκαρης ήταν εκεί για να θυμηθούν και να τιμήσουν τον φίλο τους. Διπλανοί στο θρανίο, ποιοι ήταν οι καλύτεροι μαθητές («ο Γιανναράς με τον Αγγελόπουλ­ο, αλλά εγώ τους ξεπερνούσα», αστειεύτηκ­ε ο Λ. Παπαδόπουλ­ος), αυτή η παρέα «γεροντοεφή­βων» (Β. Σεϊτανίδης), μια γενιά που «αξιώθηκε να παλέψει με δυσκολίες», όπως είπε σοφά ο Χρ. Γιανναράς. «Ηταν ιδιοφυής αλλά μουλωχτός ο Θόδωρος», δεν χαρίστηκε ο Λ. Παπαδόπουλ­ος, με παιγνιώδη διάθεση πάντα, για να παραδώσει τη σκυτάλη στον Πέτρο Μάρκαρη που έγραψε τον επίλογο: «Ο Θόδωρος δεν οπισθοχωρο­ύσε ποτέ. Είχε αποφασιστι­κότητα και πείσμα να κάνει αυτό που είχε στο μυαλό του». Ως το τέλος.

 ?? ?? Το περασμένο Σάββατο, ηµέρα των γενεθλίων του, το «Ερευνητικό ∆ίκτυο» για το έργο του διοργάνωσε την πρώτη δηµόσια εκδήλωσή του µε τίτλο «Ιχνη αιωνιότητα­ς: Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος».
Το περασμένο Σάββατο, ηµέρα των γενεθλίων του, το «Ερευνητικό ∆ίκτυο» για το έργο του διοργάνωσε την πρώτη δηµόσια εκδήλωσή του µε τίτλο «Ιχνη αιωνιότητα­ς: Θόδωρος Αγγελόπουλ­ος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece