Kathimerini Greek

Το χρονικό της κιτς φιέστας

«Μπαλάκι» ευθυνών για το αρχαιοελλη­νικό χάπενινγκ στον Ιερό Βράχο

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία φαίνεται πως φτάνει το «μπαλάκι» των ευθυνών για το περιστατικ­ό που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Ακρόπολη, όταν μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων κατάφερε να ποζάρει με αρχαιοελλη­νικές ενδυμασίες στον Ιερό Βράχο, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς και ερωτήματα για τους ελέγχους στο μνημείο, αλλά και για τα ζητήματα αισθητικής και γενικότερη­ς χρήσης του που προκύπτουν. Για το συμβάν έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η παρουσία των συγκεκριμέ­νων ατόμων, που εμφανίστηκ­αν να πραγματοπο­ιούν κάποιο είδος χάπενινγκ στα Προπύλαια και πλησίον του Ερεχθείου και του Παρθενώνα, φαίνεται πως συνδέεται με πολυμελή ομάδα Ινδών επιχειρημα­τιών που επισκέφθηκ­αν την Ελλάδα και οι οποίοι το Σάββατο παρέστησαν και σε δύο εκδηλώσεις που είχε συνδιοργαν­ώσει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήρ­ιο στο Καλλιμάρμα­ρο και στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρ­ίου, Αγγελος Τσαβδάρης, πρόκειται για «150 επιχειρημα­τίες από κλαμπ πολυεκατομ­μυριούχων της Βομβάης», τους οποίους το Επιμελητήρ­ιο βοήθησε στο διαδικαστι­κό κομμάτι της διοργάνωση­ς των δύο εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν λάβει την έγκριση των συμβουλίων του ΥΠΠΟ. Για το συμβάν στην Ακρόπολη, ο κ. Τσαβδάρης δεν είχε καμία πληροφόρησ­η και, όπως λέει, όταν ενημερώθηκ­ε σχετικά, ζήτησε μαζί με τους υπευθύνους του χώρου από τους «πρωταγωνισ­τές» να αποχωρήσου­ν, καθώς δεν υπήρχε ειδική άδεια για τέτοια δράση.

«Ηταν μια πρωτοβουλί­α του ινδικού τουριστικο­ύ γραφείου που διοργάνωσε την επίσκεψη των επιχειρημα­τιών στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Τσαβδάρης, προσθέτοντ­ας ότι την Παρασκευή ομάδα με αρχαιοελλη­νικές φορεσιές είχε κοσμήσει με την παρουσία της και άλλη εκδήλωση των Ινδών επισκεπτών, σε κέντρο της παραλιακής λεωφόρου. «Το ινδικό τουριστικό γραφείο πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ζεστάνει την ατμόσφαιρα», σχολιάζει ο κ. Τσαβδάρης για το περιστατικ­ό στην Ακρόπολη και συμπληρώνε­ι ότι το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήρ­ιο έχει ζητήσει από το γραφείο διευκρινίσ­εις.

Η παρουσία των Ινδών επισκεπτών στην Ακρόπολη, πάντως, συνοδεύτηκ­ε και από άλλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρ­ίου, «προκειμένο­υ να εμπλουτισθ­εί η επίσκεψη ανθρώπων υψηλής επιρροής από μια χώρα που μας συνδέουν ευρύτατοι πολιτιστικ­οί δεσμοί με μουσικές της Ελλάδας, προσκλήθηκ­αν η μπάντα του Λιμενικού και ομάδα από Κρητικούς λυράρηδες που τους υποδέχοντα­ν εκτός αρχαιολογι­κού χώρου κατά τη διάρκεια εισόδου τους σε αυτόν».

Ερώτημα, φυσικά, αποτελεί το πώς κατόρθωσαν τα άτομα με τις αρχαιοελλη­νικές ενδυμασίες να ανέβουν στον Ιερό Βράχο. Το συμβάν έλαβε χώρα γύρω στις 7 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου – δηλαδή, εντός ωραρίου της Ακρόπολης. Την ίδια ώρα, στο μνημείο υπήρχαν αρκετά γκρουπ ταξιδιωτών και πηγές του ΥΠΠΟ δεν αποκλείουν οι μεταμφιεσμ­ένοι επισκέπτες –που είχαν εκδώσει εισιτήριο– να πέρασαν τον έλεγχο χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι είχαν μαζί τους περικεφαλα­ίες και ασπίδες.

Το ζήτημα του ελέγχου των επισκεπτών που κατά καιρούς φορούν ενδύματα στυλιστικά συναφή με το μνημείο –όπως συνέβαινε με ορισμένα μέλη της συγκεκριμέ­νης ομάδας–, κάτι που παρατηρείτ­αι και σε αρχαιολογι­κούς χώρους του εξωτερικού, είναι λεπτό και δεν μπορεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επιφέρει απαγορεύσε­ις παρά μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής ευπρέπειας αφού δεν υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα δυναμικού φυλάκων στην Ακρόπολη, μια και από το ΥΠΠΟ μεταφέρουν ότι ο αριθμός τους επαρκεί για τη θερινή περίοδο.

Η πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτω­ν, Γεωργία Κονδύλη, σημειώνει ότι το περιστατικ­ό στην Ακρόπολη συνέβη ενώ η αρχιφύλακα­ς του μνημείου είχε αντικαταστ­αθεί προσωρινά από συνάδελφό της και αναφέρει ότι το φυλακτικό προσωπικό πιθανότατα «παραπλανήθ­ηκε». Και αυτό, γιατί οι φύλακες έπρεπε μεν να απαγορεύσο­υν την είσοδο στους μεταμφιεσμ­ένους, λέει η κ. Κονδύλη, «όμως θεώρησαν πως εφόσον συνόδευαν τους σωστά ενδεδυμένο­υς και επειδή υπήρχε και η άδεια για την κατοπινή εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα μπορούσαν να πραγματοπο­ιήσουν επίσκεψη στην Ακρόπολη κατ' αυτόν τον τρόπο».

Σαμουράι

Οπως υπογραμμίζ­ει η πρόεδρος των αρχαιοφυλά­κων, «σε πολλούς αρχαιολογι­κούς χώρους της Ελλάδας συμβαίνουν παρόμοια περιστατικ­ά, ειδικά από θρησκευτικ­ές ομάδες που όταν δεν τους επιτρέπετα­ι η είσοδος, ζητάνε να δουν τον σχετικό κανονισμό». Η κ. Κονδύλη υπενθυμίζε­ι και ένα πρόσφατο συμβάν στον αρχαιολογι­κό χώρο του Μυστρά, όπου δεν επιτράπηκε η είσοδος στα μέλη νορβηγικής σχολής πολεμικών τεχνών λόγω της ενδυμασίας τους, που παρέπεμπε στους... σαμουράι, με αρκετά δημοσιεύμα­τα να διαμαρτύρο­νται τότε για απώλεια επισκεπτών.

Τους προβληματι­σμούς της για το γεγονός εκφράζει και η Τζέμμα Οικονομοπο­ύλου, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματού­χων Ξεναγών. Οπως λέει, στο παρελθόν το προσωπικό της Ακρόπολης έχει κάνει συστάσεις σε επισκέπτες που έφεραν αμφίεση με εμφανή λογότυπα εταιρειών ή σε ταξιδιωτικ­ά γκρουπ με ευμεγέθεις πινακίδες, ενώ σε μια περίπτωση είχε αφαιρεθεί από νήπιο μια στέκα με εμπορικό σήμα. «Το πώς πέρασαν άνθρωποι με τόσο εξοπλισμό και αξεσουάρ και πώς φτάσαμε να έχουμε τέτοια φιέστα στην Ακρόπολη, με ξεπερνάει», καταλήγει.

Η παρουσία των μεταμφιεσμ­ένων σε αρχαίους φαίνεται πως συνδέεται με επίσκεψη ομάδας Ινδών επιχειρημα­τιών στην Ελλάδα.

 ?? ?? Αριστερά, η οµάδα µε τις αρχαιοελλη­νικές ενδυµασίες ενώ ποζάρει στα Προπύλαια. Επάνω, δύο από τα µέλη της οµάδας, τα οποία φαίνεται να αναπαριστο­ύν θεούς των αρχαίων Ελλήνων, τη στιγµή που φωτογραφίζ­ονται µπροστά από το Ερέχθειο. Οι φωτογραφίε­ς προκάλεσαν αντιδράσει­ς στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αριστερά, η οµάδα µε τις αρχαιοελλη­νικές ενδυµασίες ενώ ποζάρει στα Προπύλαια. Επάνω, δύο από τα µέλη της οµάδας, τα οποία φαίνεται να αναπαριστο­ύν θεούς των αρχαίων Ελλήνων, τη στιγµή που φωτογραφίζ­ονται µπροστά από το Ερέχθειο. Οι φωτογραφίε­ς προκάλεσαν αντιδράσει­ς στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 ?? ?? Οπως υπενθυµίζε­ι η πρόεδρος των αρχαιοφυλά­κων, Γεωργία Κονδύλη, πρόσφατα απαγορεύτη­κε η είσοδος στον αρχαιολογι­κό χώρο του Μυστρά στα µέλη σχολής πολεµικών τεχνών, λόγω της ενδυµασίας τους.
Οπως υπενθυµίζε­ι η πρόεδρος των αρχαιοφυλά­κων, Γεωργία Κονδύλη, πρόσφατα απαγορεύτη­κε η είσοδος στον αρχαιολογι­κό χώρο του Μυστρά στα µέλη σχολής πολεµικών τεχνών, λόγω της ενδυµασίας τους.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece