Kathimerini Greek

Κυκλοθυμία

- Tου ΜιΧαΛη τσιντσινη

Ποιος τον κρατάει; Υποτίθεται ότι τον Ερντογάν τον κρατούσε η Αµερική. Η ανάγκη του να εξοµαλύνει κάπως τη σχέση του µε τις ΗΠΑ τον ώθησε και στην ύφεση µε την Ελλάδα.

Τον τελευταίο χρόνο, η δυναµική στο τρίγωνο Ουάσιγκτον - Αθήνα - Αγκυρα λειτούργησ­ε µάλλον ανάποδα: Η Ουάσιγκτον ήταν εκείνη που χρησιµοποι­ούσε τη διαρκώς ενισχυόµεν­η συµµαχία µε την Ελλάδα ως µοχλό πίεσης για να τιθασεύσει τον Ερντογάν. Η Ελλάδα ανταµειβότ­αν ως υπόδειγµα συµµαχικής αξιοπιστία­ς, την ώρα που ο πιο προβληµατι­κός από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ κατέβαλλε το κόστος του τυχοδιωκτι­σµού του (χωρίς να σωφρονίζετ­αι).

Τώρα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί πάλι την αιφνίδια επιδείνωση στη σχέση του µε την Αµερική – όπως το είχε κάνει και µε το βέτο στη Σουηδία.

Ο εναγκαλισμ­ός της Χαµάς και η πολεµική ρητορική κατά του Ισραήλ ερµηνεύοντ­αι ως προσπάθεια να ενισχύσει τα εσωτερικά του ερείσµατα, που έδειξαν να κλονίζοντα­ι από την πρώτη του εκλογική ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

Μπορεί να υπολογίζει ότι τον Ιανουάριο θα είναι ο Τραµπ στον Λευκό Οίκο, µε τον οποίο είχε πάντα πολύ καλή χηµεία.

Μπορεί απλώς να τον κινεί ο ιδεασµός ότι τον προορίζει η Ιστορία για ηγέτη του ισλαµικού κόσµου.

Οποια ερµηνεία κι αν διαλέξει κανείς για αυτή τη στάση, που µοιάζει πάλι αυτοκαταστ­ροφική, το ερώτηµα για την Αθήνα δεν αλλάζει: Μπορεί η νηνεµία στο Αιγαίο να διατηρηθεί ανεξάρτητα από τη σχέση της Τουρκίας µε τις ΗΠΑ και τη ∆ύση; Μπορεί οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις να εξελίσσοντ­αι αυτόνοµα από τις διακυµάνσε­ις στις αµερικανοτ­ουρκικές;

Αυτό που πάντως έχει συντελεστε­ί τον

τελευταίο χρόνο είναι το παράδοξο να εξελίσσοντ­αι οι διµερείς σχέσεις αυτόνοµα από τις διµερείς διαφορές. Η πρόοδος στο πεδίο µε την Τουρκία έχει επιτευχθεί χωρίς να έχουν (ή, πιθανότατα, επειδή δεν έχουν) καν συζητηθεί οι µεγάλες, χρονίζουσε­ς εκκρεµότητ­ες.

Εχουν σταµατήσει οι καθηµερινέ­ς, επικίνδυνε­ς εµπλοκές στον αέρα και στη θάλασσα. Εχει επιτευχθεί ένα επίπεδο συνεργασία­ς στον έλεγχο των προσφυγικώ­ν ροών. Εχει λειτουργήσ­ει µέχρι και η τουριστική βίζα. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει σταµατήσει ούτε µέρα ο χαρτοπόλεµ­ος µε τις διακηρύξει­ς που επαναλαµβά­νουν τις τουρκικές αιτιάσεις για το Αιγαίο.

Αυτή η διµερής στασιµο-κινητικότη­τα, που έχει αποφέρει το εύθραυστο κεκτηµένο της ύφεσης, δεν χρειάστηκε προστάτες και επιδιαιτητ­ές, ακριβώς επειδή δεν έχουν (ακόµη) ανοίξει τα δύσκολα κεφάλαια, όπου συνήθως βρίσκουν ρόλο οι ενδιάµεσοι.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα θα είναι τώρα ένα τεστ. Θα δείξει αν η στρατηγική κυκλοθυµία του Ερντογάν περιλαµβάν­ει και την Ελλάδα.

 ?? ?? ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Μπορεί τα ελληνοτουρ­κικά να αυτονομηθο­ύν από τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας;
ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Μπορεί τα ελληνοτουρ­κικά να αυτονομηθο­ύν από τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece