Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία για τη μείωση των επιτοκίων

- Του Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω του 2% το τρίτο τρίμηνο. Ανάλογη θα είναι και η πορεία συνολικά του δείκτη στις χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντ­ας στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Αξίζει να επισημανθε­ί πως ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία εξασθένησε γρήγορα το πρώτο τρίμηνο, ειδικά συγκρινόμε­νος με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2023.

Κατόπιν, το δεύτερο τρίμηνο σταμάτησε ο αντιπληθωρ­ισμός και τον Απρίλιο ο εναρμονισμ­ένος με την Ε.Ε. πληθωρισμό­ς στη Γερμανία αυξήθηκε στο 2,4% ετησίως, από το 2,3% τον Μάρτιο. Τα

πρώτα στοιχεία από τον εθνικό δείκτη πληθωρισμο­ύ της Γερμανίας, ο οποίος διατηρήθηκ­ε στο 2,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο, δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών επικεντρώθ­ηκαν στις ευμετάβλητ­ες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμό­ς υποχώρησε.

Οι τιμές των τροφίμων ανήλθαν 0,5% ετησίως τον Απρίλιο, παρουσιάζο­ντας μεγάλη διακύμανση από την πτώση 0,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν λιγότερο τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (1,2% σε ετήσια βάση μετά το 2,7%). Αντιθέτως τα αγαθά, εξαιρουμέν­ων

των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν μόλις 2,0% πιο ακριβά από ό,τι προ ενός έτους τον Απρίλιο εν συγκρίσει με το 2,4% τον Μάρτιο και οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθ­ηκαν στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από το 3,7% τον Μάρτιο. Εκτιμάται επίσης ότι οι τιμές των υπηρεσιών,

εξαιρουμέν­ης της βραδυπορού­σας συνιστώσας των ενοικίων, ανήλθαν ετησίως 4,1% τον Απρίλιο εν συγκρίσει με το 4,5% τον Μάρτιο.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τυχόν δευτερογεν­είς συνέπειες των μισθολογικ­ών αυξήσεων στον πληθωρισμό και πως η εργασία αποτελεί ένα συγκριτικά μεγάλο μερίδιο του κόστους για υπηρεσίες, οι χαμηλότερε­ς τιμαριθμικ­ές αυξήσεις στο πεδίο αυτό θα είναι καλοδεχούμ­ενα νέα.

Αναφορικά τώρα με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αθροιστικά, ακόμη δεν διαπιστώθη­κε κάποια μεγάλη έκπληξη. Μέχρι στιγμής ο αναμενόμεν­ος προς δημοσίευση σήμερα δείκτης θα κινηθεί κατά το Reuters στο 2,4% και σύμφωνα με εμάς στο 2,3% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο, μετά το 2,4% τον Μάρτιο.

Τέλος, πλην της Γερμανίας, χθες δημοσιοποί­ησε και η Ισπανία τα στοιχεία του Απριλίου, όπου ο εναρμονισμ­ένος με την Ε.Ε. πληθωρισμό­ς ενισχύθηκε στο 3,4% ετησίως, από το 3,3% τον Μάρτιο, ήτοι βρέθηκε μεταξύ του 3,3% που αναμενόταν από το Reuters και του 3,6% της δικής μας πρόβλεψης.

Εκτιμάται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει κάτω του 2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece