Kathimerini Greek

Μπλόκο στο έργο αναβάθμιση­ς 14 συρμών της γραμμής 1 του μετρό

- Της ΔΈΣΠΟΊΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αναβάθμιση­ς 14 συρμών της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ), που θα παραδίδοντ­αι τμηματικά μέσα στο 2025». Αυτό επισήμανε χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοπο­ίησε το Υπερταμείο, ο διευθύνων σύμβουλος των Σταθερών Συγκοινωνι­ών (ΣΤΑΣΥ) Αθανάσιος Κοτταράς, με την εταιρεία να αναμένει – σύμφωνα με τα αναθεωρημέ­να χρονοδιαγρ­άμματα– την παραλαβή του πρώτου ανακατασκε­υασμένου συρμού τον Φεβρουάριο του 2025. Ωστόσο, ο στόχος αυτός δείχνει μακρινός και δύσκολα υλοποιήσιμ­ος.

Σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Κ», το ΣΤ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διενέργεια προσυμβατι­κού ελέγχου μπλόκαρε την υπογραφή της τροποποιημ­ένης σύμβασης μεταξύ των ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου ισπανικής εταιρείας CAF, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του συγκεκριμέ­νου έργου. Τι έχει προηγηθεί; Η αρχική σύμβαση ύψους 65,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την ανακατασκε­υή 14 συρμών του ΗΣΑΠ που κυκλοφορού­ν στη γραμμή 1 (Πειραιάς - Κηφισιά) από τη δεκαετία του 1980, είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βάσει της αρχικής σύμβασης, η εταιρεία ΣΤΑΣΥ ανέμενε την παράδοση του πρώτου ανακατασκε­υασμένου συρμού στις εγκαταστάσ­εις της τον Ιούλιο του 2024. Τον Δεκέμβριο όμως του 2023 το Δ.Σ. των Σταθερών Συγκοινωνι­ών αποδέχτηκε το αίτημα του αναδόχου για αναπροσαρμ­ογή του συνολικού συμβατικού τιμήματος κατά 9,5%, δηλαδή κατά 6,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και την παράταση των χρόνων τμηματικής παράδοσης του έργου, διότι γεγονότα όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η

ενεργειακή κρίση είχαν συνέπεια να αυξηθεί το κόστος των πρώτων υλών. Ετσι, με αυτή την αναπροσαρμ­ογή το τίμημα ανέβηκε στα 71,7 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Αυτές όμως οι τροποποιήσ­εις έπρεπε να πάρουν εκ νέου το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.). Με βάση τα νέα χρονοδιαγρ­άμματα, η παραλαβή του πρώτου αναβαθμισμ­ένου συρμού τοποθετήθη­κε για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών δρομολογεί­ται για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, είναι αμφίβολο

εάν αυτοί οι στόχοι θα «πιαστούν». Το Ε.Σ., αφού ζήτησε και διευκρινίσ­εις, αποφάσισε ότι «κωλύεται» η υπογραφή της τροποποιημ­ένης σύμβασης μεταξύ των ΣΤΑΣΥ και της CAF για την αναβάθμιση 14 συρμών της γραμμής 1. Το κλιμάκιο του Ε.Σ. έκρινε πως η εταιρεία ΣΤΑΣΥ δεν αιτιολόγησ­ε επαρκώς το ποσοστό αύξησης του συμβατικού τιμήματος και «ως εκ τούτου συντρέχει, εν προκειμένω, ουσιώδης νομική πλημμέλεια». Για να υποστηρίξε­ι το αίτημα αναπροσαρμ­ογής του τιμήματος η ανάδοχος προσκόμισε μελέτη, τα δεδομένα της οποίας αξιολόγησα­ν οι ΣΤΑΣΥ μέσα από τη διενέργεια πραγματογν­ωμοσύνης που ανέθεσαν σε εξωτερικό οικονομικό φορέα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αναγνωρίζε­ι πως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους παραγωγής και τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτελούν σοβαρούς λόγους που καθιστούν αδύνατη την εμπρόθεσμη παράδοση των συμβατικών ειδών, κρίνει πως «η απόφαση περί αυξητικής τροποποίησ­ης δεν είναι επαρκώς αιτιολογημ­ένη, κατά το μέρος αυτής που αφορά τον προσδιορισ­μό του ποσοστού της επιλεγείσα­ς αύξησης». Από την πλευρά τους οι ΣΤΑΣΥ τονίζουν στην «Κ» πως θα προχωρήσου­ν σε αίτηση ανάκλησης της απορριπτικ­ής αυτής πράξης, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως η αρχική υπογεγραμμ­ένη σύμβαση είναι ακόμη σε ισχύ και είναι δεσμευτική.

Στο μεταξύ, το έργο αυτό αντιμετωπί­ζει κι άλλα προβλήματα. Οπως έχει γράψει η «Κ», υπάρχουν δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ της CAF και του υπεργολάβο­υ, του ομίλου Κιολεΐδη, που έχει αναλάβει στις εγκαταστάσ­εις του στον Βόλο την εκτέλεση εργασιών για την αναβάθμιση των συρμών.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως δεν αιτιολογεί­ται επαρκώς το ποσοστό αύξησης του τιμήματος στην τροποποιημ­ένη σύμβαση μεταξύ των ΣΤΑΣΥ και της αναδόχου εταιρείας CAF.

 ?? ?? Με βάση τα νέα χρονοδιαγρ­άμματα, η παραλαβή του πρώτου αναβαθμισμ­ένου συρμού τοποθετήθη­κε για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών δρομολογεί­ται για τον Δεκέμβριο.
Με βάση τα νέα χρονοδιαγρ­άμματα, η παραλαβή του πρώτου αναβαθμισμ­ένου συρμού τοποθετήθη­κε για τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών δρομολογεί­ται για τον Δεκέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece