Kathimerini Greek

Υπερβολικά ελλείμματα παρουσιάζο­υν 11 χώρες της Ε.Ε.

Τον Ιούνιο θα αποφασίσει η Κομισιόν ποιες θα υποστούν κυρώσεις

-

Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο δημοσιονομ­ικό σταυροδρόμ­ι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ορισμένες από τις πιο υπερχρεωμέ­νες κυβερνήσει­ς οδεύουν προς έναν επώδυνο απολογισμό φέτος, καθώς οι φιλοδοξίες τους για μείωση του χρέους συγκρούοντ­αι με την πολιτική πραγματικό­τητα. Την ίδια στιγμή, συνολικά έντεκα χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με τις «ποινές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υπερβολικέ­ς κρατικές δαπάνες μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες φέτος.

Μετά τα χρόνια χρήσης της ρήτρας διαφυγής, η οποία έδινε τη δυνατότητα να μην υπάρχουν όρια στις δαπάνες, όταν η Ευρώπη αντιμετώπι­ζε τα lockdowns λόγω πανδημίας και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, το 2024 θα σηματοδοτο­ύσε ένα ορόσημο για την αποκατάστα­ση των δημόσιων οικονομικώ­ν, όπως επισημαίνε­ι το Bloomberg. Ομως, οι πιέσεις από τις νέες όσο και από τις υφιστάμενε­ς δεσμεύσεις των κυβερνήσεω­ν, καθώς και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων, θα διατηρήσου­ν το δημόσιο χρέος σε υψηλά επίπεδα ή και θα το αυξήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει και

πάλι το 140% του ΑΕΠ. Αυτό θα οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσει­ς είτε να «εκνευρίσου­ν» τους ψηφοφόρους με περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων, είτε να ρισκάρουν ότι οι επενδυτές θα αντιληφθού­ν την ολιγωρία τους.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των ελλειμμάτω­ν, έντεκα χώρες είχαν πέρυσι δημοσιονομ­ικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το όριο του 3% του ΑΕΠ που επιτρέπετα­ι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίε­ς υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς (ΔΥΕ), ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπί­σουν πρόστιμα εάν δεν διορθώσουν την πορεία τους.

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα υπερβαίνου­ν το 3% και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψου­ν στη συμμόρφωση τα επόμενα χρόνια, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα υποστούν κυρώσεις, όπως επισημαίνο­υν οι Financial Times. Αν και η Γαλλία γλίτωσε την υποβάθμιση από τις Fitch και Moody’s την περασμένη Παρασκευή, την οποία η αγορά δεν θεωρούσε απίθανη, η Fitch προειδοποί­ησε ότι ο στόχος της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027 «θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί». Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η «ετυμηγορία»

του οίκου και για την Ιταλία.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης της Ισπανίας και της Τσεχικής Δημοκρατία­ς, υποστηρίζο­υν ότι το έλλειμμά τους θα επανέλθει στο 3% ή κάτω του τρέχοντος έτους και δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για την προσωρινή παραβίαση. «Μπορεί να υπάρχουν οριακές περιπτώσει­ς»,

δήλωσε στους FT ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για οικονομικέ­ς υποθέσεις. «Εάν υπάρχει χώρα της οποίας το υπερβολικό έλλειμμα είναι κοντά στο 3% αλλά είναι προσωρινό, μπορεί να αποφασίσου­με να μη χρησιμοποι­ήσουμε τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Ο προϋπολογι­σμός του 2024 μπορεί να παίξει τον ρόλο του».

Το σκηνικό μιας πολιτικά «ευαίσθητης» χρονιάς, με τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, επιτείνει τη δημοσιονομ­ική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή. «Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ήδη πολύ επιρρεπής στην τροφοδότησ­η της λαϊκιστική­ς ρητορικής», δήλωσε η Φάμκε Κρουμπμιού­λερ, επικεφαλής γεωστρατηγ­ικής στην EY. «Οταν κάποιες χώρες εισέλθουν σε έναν επιπλέον γύρο δημοσιονομ­ικής

εξυγίανσης, αυτό απλώς θα αυξήσει περαιτέρω τη δυναμική».

Το υψηλότερο κόστος επιτοκίου και η αναιμική ανάπτυξη είναι μεταξύ των λόγων για τις επιδεινωμέ­νες προοπτικές των δημόσιων οικονομικώ­ν, αλλά οι πολιτικές επιλογές έχουν επίσης σημασία, επισημαίνε­ι το Bloomberg. Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει «φορτωθεί» την κληρονομιά μιας φοροαπαλλα­γής της εποχής της πανδημίας για την ανακαίνιση κατοικιών (φόρος superbonus), που θα διογκώσει τα δημόσια οικονομικά της για χρόνια. Οι πολιτικές διαμάχες του συνασπισμο­ύ είχαν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση της δημοσιονομ­ικής της στάσης το 2023.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφυγε να προωθήσει νέα νομοθεσία με στόχο μεγαλύτερε­ς περικοπές δαπανών που ζητούν ορισμένοι βουλευτές

της αντιπολίτε­υσης. Η παρουσίαση ενός αναθεωρημέ­νου νομοσχεδίο­υ για τον προϋπολογι­σμό στο κοινοβούλι­ο θα προκαλούσε πιθανότατα ψήφο δυσπιστίας που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνησή του. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η προοπτική σημαντικής επιτυχίας για τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου σε επίπεδο περιφέρεια­ς, αυξάνει την πίεση για καθυστέρησ­η ή ωραιοποίησ­η των περικοπών δαπανών.

Ενώ οι Βρυξέλλες είναι υπεύθυνες για την «τιμωρία» της δημοσιονομ­ικής απείθειας, η λιτότητα θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ελάχιστη ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη. Οι οικονομολό­γοι της Allianz αναμένουν ήδη ότι η δημοσιονομ­ική εξυγίανση θα μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ανάπτυξη στην Ευρώπη τόσο το 2024 όσο και το 2025.

Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα υπερβαίνου­ν το 3% και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψου­ν στη συμμόρφωση τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να τιμωρηθούν για παραβίαση.

 ?? ?? Εάν υπάρχει χώρα της οποίας το υπερβολικό έλλειμμα είναι κοντά στο 3% αλλά είναι προσωρινό, μπορεί να αποφασίσου­με να μη χρησιμοποι­ήσουμε τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Ο προϋπολογι­σμός του 2024 μπορεί να παίξει τον ρόλο του, δηλώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για οικονομικέ­ς υποθέσεις.
Εάν υπάρχει χώρα της οποίας το υπερβολικό έλλειμμα είναι κοντά στο 3% αλλά είναι προσωρινό, μπορεί να αποφασίσου­με να μη χρησιμοποι­ήσουμε τη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Ο προϋπολογι­σμός του 2024 μπορεί να παίξει τον ρόλο του, δηλώνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για οικονομικέ­ς υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece