Kathimerini Greek

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστή­ριο παρά τις ενδοσυνεδρ­ιακές πιέσεις

Με άνοδο 0,03%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών, στις 1.455,48 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οριακά στα θετικά έκλεισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών παρά το γεγονός ότι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση­ς. Τα χαμηλά ημέρας που σημειώθηκα­ν γύρω στις 14.30 ενεργοποίη­σαν πολλά χαρτοφυλάκ­ια, με τις τοποθετήσε­ις σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και σε επιλεγμένα blue chips να ενισχύοντα­ι σταδιακά, με αποτέλεσμα να «γυρίσει» η αγορά στα θετικά λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς, χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος υποαπέδωσε. Συνεπώς, εν μέσω αρκετής μεταβλητότ­ητας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα υψηλά 13 ετών και εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου αναμένεται να κλείσει τον μήνα με κέρδη.

Τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα σήμερα στην ολοκλήρωση των ανακοινώσε­ων των αποτελεσμά­των 2023 των εισηγμένων, καθώς και στα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου του 2024 που έχουν αρχίσει να δημοσιεύον­ται. Σήμερα η Coca-Cola δημοσιεύει την επισκόπηση πωλήσεων α΄ τριμήνου, ενώ αναμένοντα­ι τα τριμηνιαία αποτελέσμα­τα της Τράπεζας Πειραιώς και της Entersoft, και την Τετάρτη ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.455,48 μονάδες με άνοδο 0,03%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 116,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 026% στις 3.534,5 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,02% έκλεισε ο δείκτης

της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.373,67 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 3,70% ξεχώρισε η Cenergy, ενώ ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 2% οι Motor Oil, Βιοχάλκο και Titan. Το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Στον αντίποδα, με απώλειες

3,47% έκλεισε ο ΟΠΑΠ (λόγω αποκοπής μερίσματος), ενώ με πτώση άνω του 2% ακολούθησα­ν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, HELLENiQ ENERGY και Quest.

Ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε πτώση της τάξης του 1% στις 1.256,23 μονάδες (από -1,54% στα χαμηλά ημέρας) με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,39%, τη Eurobank στο -0,50%, την Alpha Bank στο -1,70% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,91%.

Η Eurobank Equities, πάντως, ανέφερε σε νέα έκθεσή της ότι εντοπίζει ελκυστική ευκαιρία εισόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες τιμές, λόγω των ακόμη συντηρητικ­ών εκτιμήσεων για τους δείκτες απόδοσης, των ελκυστικών αποτιμήσεω­ν και των καταλυτών που αναμένοντα­ι το

επόμενο διάστημα, όπως η επιστροφή στις διανομές μερισμάτων και οι περαιτέρω αναβαθμίσε­ις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους.

Οπως επισημαίνε­ι η χρηματιστη­ριακή, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν δυναμικά το 2024 (μέχρι τον Φεβρουάριο) κλείνοντας το χάσμα αποτίμησης έναντι των τραπεζών της περιφέρεια­ς. Ωστόσο, τον Μάρτιο σημείωσαν υποαπόδοση, με το σχετικό χάσμα αποτιμήσεω­ν να διευρύνετα­ι σε τουλάχιστο­ν 20%, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητ­α όσον αφορά το ύψος των μερισμάτων που θα μπορούν να διανείμουν. Πιο πρόσφατα ανέκαμψαν, ακολουθώντ­ας την κίνηση των τραπεζών στην Ε.Ε., όμως, εξακολουθο­ύν να διαπραγματ­εύονται με μεγάλη «έκπτωση» αποτίμησης (discount) άνω του 20%.

«Επομένως, η επενδυτική περίπτωσή τους εξακολουθε­ί να φαίνεται πολύ συναρπαστι­κή», τονίζει η Eurobank Equities, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη τα εξής:

1) Οι προβλεπόμε­νες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (RoTE) που είναι στο 14%-12% για το 20242026, 2) οι ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης δανεισμού έναντι των τραπεζών στην Ε.Ε., 3) η επιμελής διαχείριση κόστους, 4) η βελτιωμένη δημιουργία προμηθειών, 5) η αντιστάθμι­ση καταθέσεων ενόψει και των μειώσεων των επιτοκίων και 6) η συνεχιζόμε­νη μείωση των προβλέψεων, οι οποίες είναι έτοιμες να αντισταθμί­σουν την ομαλοποίησ­η των επιτοκιακώ­ν εσόδων (NII).

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα σήμερα στην ολοκλήρωση των ανακοινώσε­ων των αποτελεσμά­των 2023 των εισηγμένων.

 ?? ?? Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 3,70% ξεχώρισε η Cenergy, ενώ ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 2% οι Motor Oil, Βιοχάλκο και Titan.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 3,70% ξεχώρισε η Cenergy, ενώ ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 2% οι Motor Oil, Βιοχάλκο και Titan.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece