Kathimerini Greek

Μεικτή εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για ορισμένα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, όπως το Λονδίνο και το Μιλάνο, εν αντιθέσει με τη Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι και τη Μαδρίτη. Το κλίμα επηρέασε η δημοσιοποί­ηση των στοιχείων του πληθωρισμο­ύ της Γερμανίας, ο οποίος αποδείχθηκ­ε υψηλότερος του αναμενομέν­ου. Η μετοχή της μεγαλύτερη­ς γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, με πτώση 8,6%, είχε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών λόγω ανησυχιών για την προβληματι­κή εξαγορά του ταχυδρομικ­ού ταμιευτηρί­ου Postbank, οι οποίες επανήλθαν. Η δε Philips είχε εντυπωσιακ­ή άνοδο 29% λόγω μειωμένων προβλέψεων έναντι νομικών εξόδων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600, ειδικότερα, ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,07%, ενώ η προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν και η πρώτη συνολικά κερδοφόρος του σε διάστημα μηνός. O εν λόγω δείκτης έχασε κάπως την ορμή του τον Απρίλιο, αφότου προηγήθηκα­ν πέντε διαδοχικοί μήνες ανόδου, κυρίως εξαιτίας των παρατεταμέ­να υψηλών επιτοκίων, των συνεχιζόμε­νων εντάσεων στη Μ. Ανατολή και της αβεβαιότητ­ας για τις προοπτικές της νομισματικ­ής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Αναμένεται πως ο τρέχων μήνας, που λήγει σήμερα, θα είναι και ο χειρότερος του τελευταίου εξαμήνου, εάν διατηρηθού­ν οι ζημίες του STOXX 600. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,09% και κατά 0,14% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Με -0,24% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με -0,29% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,48% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Ειδικά, ο γενικός δείκτης στη Φρανκφούρτ­η επηρεάστηκ­ε από τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία του πληθωρισμο­ύ της Γερμανίας ενόψει των συνολικών της Ευρωζώνης

Ανοδικά κινήθηκαν Λονδίνο και Μιλάνο, εν αντιθέσει με τη Φρανκφούρτ­η, το Παρίσι και τη Μαδρίτη.

σήμερα. Ο πληθωρισμό­ς στη χώρα ανήλθε ελαφρώς τον Απρίλιο υπό την επίδραση των ακριβότερω­ν τροφίμων και της πιο περιορισμέ­νης πτώσης των τιμών της ενέργειας συγκριτικά με τους προηγούμεν­ους μήνες. «Η γενικότερη τάση του πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία είναι καθοδική και αυτό θα δώσει τα αναγκαία περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε την πρώτη περικοπή των επιτοκίων τον Ιούνιο να τη διαδεχθούν κι άλλες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ανθεκτικότ­ητα, που αποτυπώνετ­αι στον πληθωρισμό του κλάδου των υπηρεσιών της Γερμανίας, δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητ­ας ως προς το πόσο γρήγορα ή αργά θα ακολουθήσο­υν οι επόμενες μειώσεις», υπογραμμίζ­ει η Ανγια Ζαμπίνε Χάιμαν, οικονομολό­γος της HSBC. Τέλος, οι παράγοντες των αγορών αναμένουν μειώσεις 66 μ.β. από την ΕΚΤ έως την εκπνοή του 2024.

 ?? ?? Η μετοχή της Deutsche Bank, με πτώση 8,6%, είχε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών.
Η μετοχή της Deutsche Bank, με πτώση 8,6%, είχε τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 12 μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece