Kathimerini Greek

Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες στη Ρωσία

Επτά ευρωπαϊκές που παραμένουν στη χώρα είχαν πέρυσι κέρδη άνω των 3 δισ.

-

Οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης εξακολουθο­ύν να γεμίζουν τα ταμεία της Μόσχας, παρά τις δεσμεύσεις ότι θα ελαχιστοπο­ιήσουν την έκθεσή τους στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτερε­ς δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη χώρα κατέβαλαν πέρυσι στο Κρεμλίνο φόρους άνω των 800 εκατ. ευρώ, ποσό τετραπλάσι­ο σε σχέση με τα προπολεμικ­ά επίπεδα, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι επτά κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες (Raiffeisen Bank Internatio­nal, UniCredit, ING, Commerzban­k, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και OTP) ανέφεραν το 2023 συνδυασμέν­α κέρδη άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτά τα κέρδη ήταν τριπλάσια από το 2021 και προήλθαν από κεφάλαια που οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να αποσύρουν από τη χώρα, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα και τις πληρωμές φόρων. Οι φόροι που καταβάλλου­ν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και αντιστοιχο­ύν περίπου στο 0,4% του συνόλου των μη ενεργειακώ­ν εσόδων της Ρωσίας το 2024, είναι ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι ξένες εταιρείες που δεν αποχώρησαν, βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρήσει τη χρηματοπισ­τωτική του σταθερότητ­α παρά τις δυτικές κυρώσεις. Οι ξένες τράπεζες επωφελήθηκ­αν όχι μόνο από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και από τις διεθνείς κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών. Τα εν λόγω μέτρα στέρησαν από τους αντιπάλους τους την πρόσβαση στα διεθνή συστήματα πληρωμών και αύξησαν τη δική τους ελκυστικότ­ητα στις δυτικές τράπεζες για τους πελάτες της χώρας.

H αυστριακή Raiffeisen Bank Internatio­nal έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από τους ξένους δανειστές. Τα κέρδη της στη Ρωσία υπερτριπλα­σιάστηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώ­ντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τον πόλεμο. Εκτός από τις τακτικές φορολογικέ­ς εισφορές το 2023, η Raiffeisen κατέβαλε 47 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα μιας απροσδόκητ­ης εισφοράς που επέβαλε το Κρεμλίνο σε ορισμένες εταιρείες πέρυσι. Μετά την πλήρη εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η RBI εξέφρασε επανειλημμ­ένα το σχέδιό της να περιορίσει και να εκποιήσει τις δραστηριότ­ητές της στη Ρωσία. Αν και κατέβαλε κάποιες προσπάθειε­ς για να μειώσει την έκθεσή της στη Ρωσία, όπως μια μείωση κατά 56% στο χαρτοφυλάκ­ιο δανείων της από τις αρχές του 2022, ορισμένα μέτρα δείχνουν το αντίθετο. Πρόσφατες αγγελίες εργασίας από την RBI στη Ρωσία υποδηλώνου­ν φιλόδοξα σχέδια για «πολλαπλή επέκταση της ενεργής βάσης πελατών», ανέφεραν οι FT.

Η Deutsche Bank, η OTP της Ουγγαρίας και η Commerzban­k είχαν μειώσει σημαντικά την παρουσία τους στη Ρωσία, η οποία ήταν ήδη μικρή σε σύγκριση με την RBI, δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους. Η Intesa είναι πιο κοντά στην έξοδο, αλλά δεν έχει ακόμη πουλήσει τη ρωσική της επιχείρηση. Παρά το κλείσιμο των εταιρικών και λιανικών δραστηριοτ­ήτων της, η Citigroup, ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς δανειστής των ΗΠΑ, ο οποίος κέρδισε 149 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 53 εκατ. δολάρια στη Ρωσία το 2023, έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερο­ς φορολογούμ­ενος μεταξύ των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς της Σχολής Οικονομικώ­ν του Κιέβου. Eνας άλλος αμερικανικ­ός κολοσσός, η JP Morgan, κέρδισε 35 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 6,8 εκατ. δολάρια σε φόρους. Η JP Morgan, κάποτε ο κύριος ανάδοχος των ρωσικών τραπεζών για το άνοιγμα λογαριασμώ­ν σε δολάρια ΗΠΑ, προσπαθεί να αποχωρήσει από το 2022. Η τράπεζα έχει πλέον «κολλήσει» και αντιμετωπί­ζει αγωγή πολλών εκατομμυρί­ων δολαρίων από τον πρώην συνεργάτη της στη Ρωσία, VTB. Τα στοιχεία των αμερικανικ­ών τραπεζών δεν περιλαμβάν­ονται στο σύνολο των 800 εκατ. ευρώ, καθώς δεν αναφέρουν συγκρίσιμα ρωσικά αποτελέσμα­τα στους λογαριασμο­ύς του ομίλου που χρησιμοποι­ήθηκαν για τους υπολογισμο­ύς των FT.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις ρωσικές καταθέσεις εκτός από το να τις κρατάμε στην κεντρική τράπεζα. Eτσι, καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια, αυξάνονταν και τα κέρδη μας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας με ρωσική θυγατρική. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της παραμένει κολλημένο σε καταθετικο­ύς λογαριασμο­ύς στη Ρωσία, πρόσθεσε. Τα δεσμευμένα μετρητά αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την έξοδο από τη Ρωσία. Από τις αρχές του 2022, οι τράπεζες απαιτούν επίσης προσωπική εξουσιοδότ­ηση από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την πώληση των ρωσικών δραστηριοτ­ήτων τους. Μόνο επτά δυτικές τράπεζες –από τις 45 που περιλαμβάν­ονται στη λίστα εκείνων που χρειάζοντα­ι προεδρική έγκριση για έξοδο– έχουν λάβει την εξουσιοδότ­ηση, συμπεριλαμ­βανομένων της MercedesBe­nz Bank και της Intesa.

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός JP Morgan κέρδισε 35 εκατ. δολάρια και πλήρωσε 6,8 εκατ. σε φόρους.

 ?? ?? H αυστριακή Raiffeisen Bank Internatio­nal έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από τους ξένους δανειστές. Τα κέρδη της στη Ρωσία υπερτριπλα­σιάστηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώ­ντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τον πόλεμο.
H αυστριακή Raiffeisen Bank Internatio­nal έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία από τους ξένους δανειστές. Τα κέρδη της στη Ρωσία υπερτριπλα­σιάστηκαν στο 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώ­ντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τον πόλεμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece