Kathimerini Greek

Η οικονομική βοήθεια Ε.Ε. και ΗΠΑ στην Ουκρανία

- Του ΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία έλαβε σημαντική οικονομική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαιτείται ωστόσο ένα μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο χρηματοδότ­ησης για να αντέξει την επίθεση της Μόσχας. Η αποδέσμευσ­η των «παγωμένων» περιουσιακ­ών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσε­ις θα πρέπει να καταλαμβάν­ει κομβικό ρόλο σε αυτό. Συνδυαστικ­ά με τις δεσμεύσεις άλλων χωρών, το τελευταίο πρόγραμμα αρωγής των ΗΠΑ για όπλα και στρατιωτικ­ή εκπαίδευση κυρίως αναμένεται να καλύψει το Κίεβο έως τη λήξη του 2025.

Αυτή η προοπτική είναι σίγουρα καλύτερη από την κατάσταση προ μιας εβδομάδος, όταν εξαντλούντ­αν επικίνδυνα

τα στρατιωτικ­ά εφόδιά του. Βέβαια, η Ουκρανία κινδυνεύει και πάλι να μην έχει οπλισμό στα τέλη του 2025. Ακόμη κι αν ο Τζο Μπάιντεν επανεκλεγε­ί πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλλον θα δυσκολευτε­ί να λάβει έγκριση για έτι περαιτέρω κονδύλια, ενώ, αν επανέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε η αμερικανικ­ή στήριξη προς την Ουκρανία θα είναι ακόμη πιο επισφαλής.

Ενα πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης, αντιθέτως, θα είχε πολλά οφέλη, ενώ αρχικά θα παρείχε κάποια προστασία έναντι των πολιτικών μεταβολών των ΗΠΑ. Θα τονώσει, επίσης, το ηθικό της Ουκρανίας και θα δώσει στους δυτικούς ομίλους αμυντικού εξοπλισμού μεγαλύτερη αυτοπεποίθ­ηση να αυξήσουν την παραγωγή τους. Επίσης, οι υπολογισμο­ί του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να αλλάξουν, αν πίστευε ότι η Ουκρανία θα κρατούσε πολλά χρόνια ακόμη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιθανότατα δεν θα ήταν σε θέση να ανακτήσει μεγάλο μέρος του

εδάφους της, επειδή αυτό θα σήμαινε επίθεση σε θέσεις της Ρωσίας με ισχυρή άμυνα, τη στιγμή που δυσκολεύετ­αι να στρατολογή­σει νέους στρατιώτες. Ενδεχομένω­ς, να μπορεί να διαπραγματ­ευθεί μια ειρηνευτικ­ή συμφωνία από μια πιο ενδυναμωμέ­νη θέση ή να «παγώσει» τη σύγκρουση, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πριν από 71 χρόνια.

Η Ουκρανία καταπονεί όλες τις δυνάμεις της για να αντέξει απέναντι στη Ρωσία, έναν αντίπαλο του οποίου η οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων ήταν 11πλάσια της δικής της πέρυσι. Αν και διέθεσε 65 δισ. δολάρια για την άμυνά της το 2023, ένα εντυπωσιακ­ό ποσοστό 37% του ΑΕΠ της, αυτό ωχριά μπροστά στις δαπάνες των 109 δισ. δολαρίων της Ρωσίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η δυτική βοήθεια κάλυψε το κενό. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. διέθεσαν 88 δισ. ευρώ σε βοήθεια πέρυσι.

Το πόσα χρειάζεται το Κίεβο στο μέλλον εξαρτάται από το είδος του πολέμου που διεξάγει. Μια αμυντική εκστρατεία θα κόστιζε λιγότερο από μια προσπάθεια εκδίωξης της Ρωσίας από μεγάλα κομμάτια των εδαφών του.

Δεδομένου ότι το Κρεμλίνο αυξάνει τις δικές του στρατιωτικ­ές δαπάνες, η Ουκρανία στο μέλλον και σε ετήσια βάση θα χρειάζεται πιθανώς τουλάχιστο­ν τόσα όσα της διέθεσαν πέρυσι οι σύμμαχοί της, ήτοι 88 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίο­υ, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, κυρίως η Ε.Ε., είχαν δεσμεύσει αλλά όχι διαθέσει, ακόμη 103 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου. Προσθέστε το πακέτο των ΗΠΑ ύψους 57 δισ. ευρώ (61 δισ. δολ.) και το Κίεβο έχει τώρα πιθανώς αρκετά για να κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2025.

Ο πιο ενδεδειγμέ­νος τρόπος, πάντως, για να του δοθούν πολύ περισσότερ­α είναι να τεθούν υπό εκμετάλλευ­ση τα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία, στα σχεδόν 320 δισ. δολάρια. Μεταξύ των προτάσεων, τέλος, είναι η δήμευσή τους, η χρήση τους για τη στήριξη ενός δανείου της Δύσης στην Ουκρανία ή η διοχέτευση στο Κίεβο των τόκων που αποδίδουν.

Οι προοπτικές και η πρόταση για χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece