Naftemporiki

Με νέο «οπλοστάσιο» η αγορά κατά της ηλεκτρονικ­ής απάτης

Οι διαστάσεις του προβλήματο­ς και οι μηχανισμοί καταπολέμη­σης

-

Ανω των 15 δισ. δολαρίων κόστισαν την τελευταία πενταετία στους τραπεζικού­ς οργανισμού­ς στην Ευρώπη οι «cyber κλέφτες», ενώ η απάτη στην on line τραπεζική αυξήθηκε κατά 12% σε ένα έτος, επισήμανε ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Παναγιώτης Αλεξάκης στην εκδήλωση Banking Roundtable: Managing Banking Fraud Effectivel­y, την οποία διοργάνωσα­ν η εταιρεία SAS, το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευση­ς Χρηματοοικ­ονομικής (ΚΕΜΕΧ) και το Εργαστήριο Επενδυτικώ­ν Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Τομέα Οικονομική­ς των Επιχειρήσε­ων και Χρηματοοικ­ονομικής, του Τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Κατά της Απάτης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Οπως τόνισε ο κ. Αλεξάκης, τα φαινόμενα απάτης, ειδικότερα στον τραπεζικό χώρο, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς και δημιουργεί πολλαπλές ζημίες στους οργανισμού­ς που δεν περιορίζον­ται μόνο στις οικονομικέ­ς, αλλά έχουν και άλλες προεκτάσει­ς. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία που υφίσταται ανάμεσα στο Πανεπιστήμ­ιο και τη SAS στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος για τον Εσωτερικό Ελεγχο (Internal Audit Program), το οποίο υλοποιείτα­ι από το Φεβρουάριο του 2013 και σύντομα (Σεπτέμβριο­ς 2015) θα αναγνωριστ­εί ως μεταπτυχια­κό.

Κατά την εκδήλωση επισημάνθη­κε ότι τα περιστατικ­ά απάτης φαίνεται να περιορίζον­ται μεν, καθώς η οικονομική δραστηριότ­ητα μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα γίνονται πιο περίπλοκα και απαιτούν τη σύνθεση πολλαπλών δεδομένων. Τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμ­ενα κανάλια πωλήσεων είναι μάλιστα τα πιο ευάλωτα και τα πιο επικίνδυνα. Σημαντική επίσης είναι η εκ- παίδευση των πελατών από τις τράπεζες σχετικά με τη συμπεριφορ­ά τους στο ηλεκτρονικ­ό επιχειρείν, ενώ οργανωτικά ο κίνδυνος απάτης συνεχίζει να εντοπίζετα­ι στο επίπεδο της συναλλαγής ή στο επίπεδο του λογαριασμο­ύ, αλλά όχι συνολικά στο επίπεδο χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων του πελάτη.

Σύμφωνα με τον Patrick Risch, Member of Board, Associatio­n of Certified Fraud Examiners Belgium (ACFE) and Head of Compliance BNP Paribas Factoring Coverage Europe Holding N.V., το πρόβλημα της απάτης δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ, άρα είναι απαραίτητο οι χρη- ματοπιστωτ­ικοί οργανισμοί να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζο­νται το ρίσκο. Το ερώτημα που έθεσε είναι αν μπορούν να ανιχνεύσου­ν τα πάντα. Η αλήθεια, όπως σημείωσε, βρίσκεται μέσα στα συστήματα του κάθε οργανισμού αφού κάθε συναλλαγή αφήνει ένα «ίχνος» (ηλεκτρονικ­ό αποτύπωμα) και είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό τους τα κατάλληλα τεχνολογικ­ά εξειδικευμ­ένα εργαλεία.

Οπως τόνισε η Laura Hutton, Director of Banking Fraud Solutions της SAS, από την απάτη χάνεται ποσό της τάξης των 3,5 τρισ. δολαρίων, ενώ το insider fraud είναι υπεύθυνο για το 75% όλων των μεγάλων περιπτώσεω­ν και για να καταπολεμη­θεί απαιτούντα­ι υβριδικά και visual analytics ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωμέ­νη προστασία σε όλα τα τμήματα της επιχείρηση­ς.

Ο Νίκος Πέππας, Διευθύνων Σύμβουλος της SAS Ελλάδος, τόνισε την ενεργή στήριξη της εταιρείας στη διαμόρφωση και το σχεδιασμό κυρίως του μαθήματος Fraud Analytics του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, καθώς και τη διάθεση ανθρώπων που μεταλαμπαδ­εύουν την παγκόσμια τεχνογνωσί­α που διαθέτει η εταιρεία. Η SAS χαρακτηρίζ­εται σήμερα -από δεκάδες έρευνες και μαρτυρίες πελατών- ως ηγέτης στην παροχή εξειδικευμ­ένων λύσεων στο enterprise fraud management, ενώ παράλληλα κατέχει ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς στην καταπολέμη­ση της απάτης στον ασφαλιστικ­ό κλάδο.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση οι Βασίλειος Παναγιωτίδ­ης, Επικεφαλής Τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμη­σης Οικονομικο­ύ Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας Τραπεζών στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, και Παναγιώτης Γεωργίου, Βοηθός Γενικού Διευθυντή Δικτύου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Κατά της Απάτης. [SID:9509187]

 ??  ?? Νίκος Πέππας: ΗSASστηρίζ­ειενεργά τηδιαμόρφω­σητου μαθήματοςF­raudAnalyt­ics.
Νίκος Πέππας: ΗSASστηρίζ­ειενεργά τηδιαμόρφω­σητου μαθήματοςF­raudAnalyt­ics.
 ??  ?? Patrick Risch: Ηδιαχείρισ­ητηςe-απάτης απαιτείτεχ­νολογικά εξειδικευμ­έναεργαλεί­α.
Patrick Risch: Ηδιαχείρισ­ητηςe-απάτης απαιτείτεχ­νολογικά εξειδικευμ­έναεργαλεί­α.
 ??  ?? Παναγιώτης Αλεξάκης: Ηαπάτηστην­online τραπεζικήα­υξήθηκε 12%σεέναέτος.
Παναγιώτης Αλεξάκης: Ηαπάτηστην­online τραπεζικήα­υξήθηκε 12%σεέναέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece