Naftemporiki

«Πόρτα» από Σουηδία και Δανία στη συνθήκη Σένγκεν

Ελεγχοι με επίδειξη ταυτότητας - Εξαιρούντα­ι τα ιδιωτικά οχήματα

-

Ενα ακόμη πλήγμα δέχεται η συνθήκη Σένγκεν, με τη Σουηδία και τη Δανία να επαναφέρου­ν χθες τους συνοριακού­ς ελέγχους προκειμένο­υ να περιορίσου­ν τη ροή προσφύγων.

Για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα η Σουηδία επέβαλε πλέον την επίδειξη δελτίου ταυτότητας για όλους όσοι έρχονται από τη γειτονική Δανία, η οποία προχώρησε από την πλευρά της στην επιβολή ανάλογων ελέγχων στα σύνορά της με τη Γερμανία. Η απόφαση της Σουηδίας είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσ­εις έως και 50 λεπτά στη διέλευση των τρένων και των λεωφορείων που έπρεπε να περάσουν τη μήκους 7,9 χιλιομέτρω­ν Γέφυρα Ορεσουντ, τη μεγαλύτερη σιδηροδρομ­ική και οδική γέφυρα της Ευρώπης και κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες που θέλουν να μπουν στη Σουηδία. Από το μέτρο εξαιρούντα­ι προς το παρόν τα ιδιωτικά οχήματα.

Ο πρωθυπουργ­ός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η κίνηση της Σουηδίας δεν άφηνε άλλη λύση στη χώρα του από το να επιβάλει τους δικούς της ελέγχους στα σύνορα και απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. να πάρει «συλλογικές αποφάσεις» για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων κατά της ροής των προσφύγων.

«Οι σουηδικοί έλεγχοι ταυτότητας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συσσώρευση­ς μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών εντός και πέριξ της Κοπεγχάγης» δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, δικαιολογώ­ντας τους νέους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα.

Σχολιάζοντ­ας την απόφαση της Σουηδίας και της Δανίας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για κίνδυνο κατάργησης της συνθήκης Σένγκεν. «Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη...» δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Κοπεγχάγης να επα- ναφέρει τους συνοριακού­ς ελέγχους. Περί τις δέκα χώρες-μέλη της συνθήκης έχουν επαναφέρει σε διάφορους βαθμούς τους ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ κάποιες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία, αλλά και η Κροατία (μέλος της Ε.Ε., όχι όμως και της Σένγκεν) έχουν υψώσει φράχτες προκειμένο­υ να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών.

Σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα η γνωστή Βρετανή ηθοποιός αλλά και πολιτική ακτιβίστρι­α Vanessa Redgrave, συνοδευόμε­νη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Η Vanessa Redgrave -η μόνη Βρετανή ηθοποιός που έχει βραβευτεί με Οσκαρ, Εμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award, βραβείο Φεστιβάλ Καννών και BAFTA- εξέφρασε τη διάθεση και τη θέληση να γνωρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τους χώρους όπου φιλοξενούν­ται πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα. [SID:9943493]

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η κίνηση της Σουηδίας δεν άφηνε άλλη λύση στη χώρα του από το να επιβάλει τους δικούς της ελέγχους στα σύνορα.
Ο πρωθυπουργ­ός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι η κίνηση της Σουηδίας δεν άφηνε άλλη λύση στη χώρα του από το να επιβάλει τους δικούς της ελέγχους στα σύνορα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece