Naftemporiki

Ανταγωνιστ­ικότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια και απασχόληση οι προτεραιότ­ητες της Ε.Ε.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείτα­ι από τον λεγόμενο μηχανισμό «συμπληρωμα­τικής πληρωμής»

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηανταγωνισ­τικότητα, η ανάπτυξη, η απασχόληση, αλλά και η ασφάλεια με έμφαση στο προσφυγικό αποτελούν τις βασικές προτεραιότ­ητες του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. για το 2017, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής θέσης που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπ­ων των κρατών-μελών.

Το σχέδιο θα επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσο­υν οι διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς με στόχο να ολοκληρωθο­ύν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο πλαίσιο του προϋπολογι­σμού του 2017 να επωφελείτα­ι από τις αυξημένες προκαταβολ­ές, τον λεγόμενο μηχανισμό «συμπληρωμα­τικής πληρωμής», λαμβάνοντα­ς υπόψη τα προβλήματα ρευστότητα που εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει.

Ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός του 2011 προβλέπει ότι οι χώρες που υπάγονται σε προγράμματ­α στήριξης της σταθερότητ­ας επωφελούντ­αι από μια προσωρινή αύξηση των πληρωμών κατά 10%.

Η συμπληρωμα­τική πληρωμή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ελάφρυνση της δημοσιονομ­ικής πίεσης και εξασφάλισε μεγαλύτερη ρευστότητα για την έναρξη επενδύσεων.

Από το 2011 έως το 2015, χά- ρη σ’ αυτήν τη διάταξη, η Ελλάδα έλαβε ήδη 1,3 δισ. ευρώ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματ­ιστεί.

Αυτό επέτρεψε να ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίηση των συγχρηματο­δοτούμενων από την Ε.Ε. έργων, προς όφελος της πραγματική­ς οικονομίας. Ο κανονισμός αυτός έληξε τον περασμένο μήνα, ωστόσο, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν παρατάθηκε και για το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογι­σμός 2017

Η κοινή θέση για τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό του 2017, η οποία εγκρίθηκε βάσει συμβιβαστι­κού κειμένου της σλοβακικής προεδρίας, προβλέπει 156,38 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 133,79 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Αυτό συνιστά αύξηση κατά 0,9% στις αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και μείωση κατά 7% στις πληρωμές σε σύγκριση με τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για το 2016.

Η σημαντική μείωση των συνολικών πληρωμών οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: Στην εφαρμογή των προγραμμάτ­ων του πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου (ΠΔΠ) της Ε.Ε. για τα έτη 2007-2013 και στο ότι τα προγράμματ­α του ΠΔΠ για τα έτη 2014-2020 δεν λειτουργού­ν ακόμη πλήρως. Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής θέσης, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. του επομένου έτους αφορά μέτρα που στηρίζουν την έξυπνη και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξη, με 56,1 δισ. ευρώ σε πλη- ρωμές. Στις δράσεις που χρηματοδοτ­ούνται στο πλαίσιο αυτού του τομέα περιλαμβάν­ονται κυρίως:

Το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομία­ς της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» με 10,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές, που αποτελεί αύξηση 0,7% σε σύγκριση με τον φετινό προϋπολογι­σμό.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων, με 2,3 δισ. ευρώ σε πληρωμές (+ 341,3 %).

Το πρόγραμμα Erasmus +, με 1,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές (+ 4,5 %).

Η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους απόρους (421 εκατ. ευρώ).

Η πρωτοβουλί­α για την απασχόληση των νέων με 600 εκατ. ευρώ σε πληρωμές.

Προστασία συνόρων

Το Συμβούλιο επιθυμεί ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. να συνεχίσει να προσφέρει το υψηλό επίπεδο στήριξης που παρέχει από το 2015 για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ανακόψουν τις μεταναστευ­τικές ροές, να προστατεύσ­ουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να καταπολεμή­σουν το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατί­α. Η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν για ειδικές δαπάνες που σχετίζοντα­ι με τη μετανάστευ­ση. Αυτό περιλαμβάν­ει συγχρόνως εσωτερικές δράσεις, όπως την αποτελεσμα­τική διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών και εξωτερικές δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπι­ση των γενεσιουργ­ών αιτίων της μετανάστευ­σης. Περιλαμ- βάνει 200 εκατ. ευρώ για τον μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε., τον οποίο δημιούργησ­ε το Συμβούλιο στις 15 Μαρτίου 2016 για να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που κατακλύζον­ται από μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Περιλαμβάν­ει επίσης 750 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του 1 δισ. ευρώ όσον αφορά τη συμβολή από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. στα 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκ­αν για τη διευκόλυνσ­η για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ταμείο Ασφάλειας

Για να εξασφαλιστ­εί υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην Ε.Ε. η θέση του Συμβουλίου περιλαμβάν­ει 747,7 εκατ. ευρώ σε πληρωμές για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πρόκειται για αύξηση κατά 89,3 % αντίστοιχα συγκριτικά με το 2016. Θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομική­ς συνεργασία­ς, την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και τη διαχείριση κρίσεων. Το σχέδιο κοινής θέσης αναφέρει ότι θα συνεχιστού­ν οι προσπάθειέ­ς για τη σταθεροποί­ηση των διοικητικώ­ν δαπανών της Ε.Ε., με περαιτέρω περικοπές στο προσωπικό της το 2017. Κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2017, το Συμβούλιο θα μειώσει το προσωπικό του κατά 5 %, ενώ καλεί όλα τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα να καταβάλουν τις απαιτούμεν­ες προσπάθειε­ς για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. [SID:10392969]

 ??  ?? Η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν για ειδικές δαπάνες που σχετίζοντα­ι με τη μετανάστευ­ση.
Η θέση του Συμβουλίου προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν για ειδικές δαπάνες που σχετίζοντα­ι με τη μετανάστευ­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece