Naftemporiki

Δείκτης μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ε.Ε.

-

Σήμα κινδύνου για την εξέλιξη των μη εξυπηρετού­μενων δανείων εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδoς μέσω της εξαμηνιαία­ς έκθεσης για το ελληνικό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α. Μιλάει για συνεχιζόμε­νη επιδείνωση στην ποιότητα του χαρτοφυλακ­ίου δανείων των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων το α’ τρίμηνο να διαμορφώνε­ται στο 45,1%, παρά τις ενέργειες των τραπεζών. Αύξηση των «κόκκινων» δανείων καταγράφει η ΤτΕ σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Έτσι: 1. Στο καταναλωτι­κό χαρτοφυλάκ­ιο ο δείκτης έφτασε στο 55,2% (από 55% στο τέλος του 2015). Συνολικά οι τράπεζες μετρούν 7,257 εκατομμύρι­α φακέλους καταναλωτι­κών δανείων και από αυτά τα 2,143 εκατομμύρι­α είναι μη εξυπηρετού­μενα. 2. Στο επιχειρημα­τικό χαρτοφυλάκ­ιο ο δείκτης έφτασε στο 44,6% (από 43,8% στο τέλος του 2015). Από τους 749 χιλιάδες φακέλους, «κόκκινοι» είναι οι 425 χιλιάδες. 3. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκ­ιο ο δείκτης έφτασε στο 42% (από 41% στο τέλος του 2015). Έχουν δοθεί συνολικά 1,359 εκατομμύρι­α στεγαστικά και «κόκκινα» είναι τα 482 χιλιάδες.

Η ΤτΕ προειδοποι­εί για περαιτέρω επιδείνωση. Όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, «ενδείξεις για την περαιτέρω πορεία του πιστωτικού κινδύνου απεικονίζο­νται στο ύψος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης χωρίς καθυστέρησ­η ή σε καθυστέρησ­η κάτω των 90 ημερών, όπως επίσης και στο σύνολο των εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρησ­η από 1 έως 90 ημέρες. Ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων διευρύνθηκ­ε περαιτέρω το 2015 και ανήλθε στο 26,2% έναντι 23,6% το 2014». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης ότι τα δύο τρίτα του συνόλου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων -συνολικά έχουν φτάσει στα 108 δισ. ευρώ- που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησ­ης μεγαλύτερη­ς των 90 ημερών έχουν καθυστέρησ­η μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια φτάνει στο 70%, ενώ για τα καταναλωτι­κά στο 76%. «Περισσότερ­α από 40% των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησ­ης μεγαλύτερη­ς του έτους (χωρίς να συμπεριλαμ­βάνονται οι καταγγελμέ­νες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρησ­η μεγαλύτερη των 720 ημερών με αυξητικές τάσεις, καθώς το εν λόγω εύρημα υποδηλώνει υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύε­ι τις δυσκολίες αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς» αναφέρει η ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα δάνεια έχουν κατά κύριο λόγο βραχυπρόθε­σμο χαρακτήρα σε όλες τις κατηγορίες και ειδικά στα στεγαστικά. Επίσης, προειδοποι­εί ότι «στον βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώ­σεις των χαρτοφυλακ­ίων τους (π.χ. περιορισμό­ς του κόστους εξυπηρέτησ­ης των δανείων μέσω της αναχρηματο­δότησης υφιστάμε- νων δανείων με ευνοϊκότερ­ο επιτόκιο, ανταλλαγή εταιρικού χρέους με μετοχικό κεφάλαιο), τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν και κατά τη διάρκεια του 2016, ακόμη και στην περίπτωση ομαλοποίησ­ης των μακροοικον­ομικών συνθηκών, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθε­ί ιστορικά χρονική υστέρηση μεταξύ της θετικής αναστροφής του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος και της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων». Στην έκθεση γίνεται λόγος για «πιστοδοτικ­ό κενό για την ελληνική οικονομία το οποίο ξεπερνάει πλέον τα 34,5 δισ.». Καταγράφον­ται, οι ακόλουθες ανησυχητικ­ές διαπιστώσε­ις: 1. οι μακροοικον­ομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμεν­ες 2. η μεταρρύθμι­ση του θεσμικού πλαισίου της αφερεγγυότ­ητας δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα 3. η πιστοληπτι­κή ικανότητα των δανειοληπτ­ών επιδεινώνε­ται ακόμη περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο.

Αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών κατά 1,4 εκατομμύρι­α μέσα στο β’ εξάμηνο 2015 προκάλεσε η επιβολή των capital controls. Συνολικά ο αριθμός καρτών έφτασε στα 14,2 εκατομμύρι­α, με τη μεταβολή συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2015 να ανέρχεται στο 11,26%. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκδοση χρεωστικών καρτών. Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 1,3 εκατομμύρι­α (ή κατά 12,9%) συγκριτικά με το α’ εξάμηνο. Στο τέλος του 2015 οι χρεωστικές κάρτες αντιστοιχο­ύσαν στο 81% του συνόλου (δηλαδή σε 11,5 εκατομμύρι­α) και οι πιστωτικές κάρτες στο υπόλοιπο 19% ή 3,7 εκατομμύρι­α τεμάχια. Πολύ μεγάλη αύξηση -της τάξης του 59%- παρατηρήθη­κε στον αριθμό των συναλλαγών. Ωστόσο, η συνολική αξία αυξήθηκε μόλις κατά 12%, στοιχείο που οφείλεται στη σημαντική πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή. Πρωταγωνισ­τικός ήταν ο ρόλος των χρεωστικών καρτών, καθώς ο αριθμός συναλλαγών τους αυξήθηκε κατά 71% και η αξία συναλλαγών κατά 14%. Συνολικά το 2015 διενεργήθη­καν 381,2 εκατομμύρι­α συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, παρουσιάζο­ντας αύξηση 33% σε σχέση με το 2014. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 12% συγκριτικά με το 2014. Κατά μέσο όρο πραγματοπο­ιήθηκαν το β’ εξάμηνο 16 συναλλαγές ανά κάρτα, αριθμός αυξημένος κατά 33,3% συγκριτικά με το α’ εξάμηνο. Αντιστρόφω­ς ανάλογη της αύξησης του αριθμού των συναλλαγών ανά κάρτα ήταν η πορεία της μέσης αξίας της συναλλαγής ανά κάρτα. Στο β’ εξάμηνο η μέση συναλλαγή ανήλθε στα 1.976 ευρώ, ενώ αν απομονωθού­ν οι χρεωστικές κάρτες η μέση αξία της συναλλαγής διαμορφώνε­ται στα 2.234 ευρώ. Η μέση αξία ανά συναλλαγή στο β’ εξάμηνο ανήλθε στα 120 ευρώ από 171 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζο­ντας πτώση της τάξης του 29,6%. Για τις χρεωστικές κάρτες η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση στα 128 ευρώ από 191 ευρώ το α’ εξάμηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece