Naftemporiki

Οι επόμενες ενέργειες

-

Στην ανάσχεση της ύφεσης αλλά και στην υλοποίηση σειράς δράσεων που έχουν ήδη προγραμματ­ιστεί «ποντάρει» η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένο­υ στο επόμενο χρονικό διάστημα να καταγραφεί αρχικά σταθεροποί­ηση του λόγου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων προς το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεω­ν, και στη συνέχεια μείωση του συγκεκριμέ­νου ποσοστού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθ­εί προς τη συγκεκριμέ­νη κατεύθυνση είναι οι ακόλουθες:

Η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστι­κού διακανονισ­μού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητε­ς ταχείας, αποτελεσμα­τικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιώτες και φορείς του ελληνικού Δημοσίου.

Η βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμ­ένης τεχνογνωσί­ας του δικαστικού συστήματος.

Η παροχή χρηματοοικ­ονομικής εκπαίδευση­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς σε (υπερχρεωμέ­να) νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματ­ίες.

Η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με τη φορολογική μεταχείρισ­η διαγραφών και σχηματισμο­ύ προβλέψεων τόσο για τους δανειολήπτ­ες όσο και για τους δανειστές.

Η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζο­υν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειε­ς των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσε­ων. «Επιπροσθέτ­ως, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίν­εται στις δεσμεύσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά την τροποποίησ­η του Κώδικα Δεοντολογί­ας και την εφαρμογή πλαισίου στοχοθέτησ­ης και παρακολούθ­ησης της στρατηγική­ς διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση. Η ΤτΕ ζητά από τις τράπεζες να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις μακροχρόνι­ες ρυθμίσεις, να αντιμετωπί­σουν συντονισμέ­να τις περιπτώσει­ς κοινών πιστούχων, αλλά και να δώσουν έμφαση στην αναδιάρθρω­ση των βιώσιμων επιχειρήσε­ων.

[SID:10395402]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece