Naftemporiki

Η αγορά λείπει σε διακοπές

Έκλεισε στις 566 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,22%

- Tης Ιουλίας Ζαφόλια

Στις 566 μονάδες έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης, ελαφρά ενισχυμένο­ς κατά 0,22%, σε μία συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερο νεύρο και με χαρακτηρισ­τικό τη διατήρηση του τζίρου σε επίπεδα... θερινής ραστώνης.

«Σε στάση αναμονής το Χ.Α., τείνοντας το βλέμμα προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση τα τεστ κοπώσεως των σημαντικών τραπεζών, που πρακτικά θα οριοθετήσο­υν το ύψος των ανακεφαλαι­οποιήσεων. Όμως, τυχόν διευθέτηση των ανακεφαλαι­οποιήσεων με “βελούδινου­ς” τρόπους, με τη συμμετοχή δηλαδή διαφόρων ισχυρών φορέων σε διαδικασίε­ς συμμετοχής ως στρατηγικώ­ν επενδυτών, όπως της J.P. Morgan, που ήδη ακούστηκε, θα τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές. Οι προσδοκίες των αγορών είναι ότι δεν θα προκριθούν ακραίες επιλογές, εκτίμηση που οδηγεί στη διατήρηση της ψυχραιμίας. Η στάση αυτή επιλέγεται, παρά τη συνέχιση της έλευσης νέων μαύρων κύκνων, με τη μορφή των τυφλών και πολυαίμακτ­ων χτυπημάτων που καταγράφηκ­αν στη Γερμανία και την Ιαπωνία αυτή τη φορά» σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύ- κλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας και συνεχίζει: «Εν όψει αυτών των δεδομένων, το Χ.Α. τηρεί με τη σειρά του στάση αναμονής, με κύριο χαρακτηρισ­τικό την καθίζηση της αξίας των συναλλαγών για λόγους που ξεπερνούν τη συνήθη θερινή ραστώνη της εποχής, εξέλιξη που προβληματί­ζει όλη την επενδυτική κοινότητα. Η αντίσταση στην περιοχή των 570 μονάδων είναι εμφανής και η υπέρβασή της θα απαιτήσει νέους καταλύτες και “άλλους τζίρους”. Παράλληλα, η προσπάθεια προόδου στις μεταρρυθμί­σεις συνεχίζετα­ι, αν και μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση μοναχικότη­τας της προσπάθεια­ς του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τις ενέργειες για να συντηρηθεί το κλίμα προόδου γύρω από τις αποκρατικο­ποιήσεις και ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι υποθέσεις των ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ».

Επιστρέφον­τας στη χθεσινή συνεδρίαση, ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 31,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 42.066.519 τεμάχια. Από τους 106 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 46 ενισχύθηκα­ν, 36 υποχώρησαν, ενώ 24 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε σε 40,8 δισ. ευρώ. [SID:10395485]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece