Naftemporiki

Σύντομη συνομιλία μεταξύ θεσμικών

-

Το ταμπλό χθες αποτύπωσε μια σύντομη συνομιλία μεταξύ των θεσμικών και μόνο. Ήταν ομάδα ειδικής κατηγορίας, όπου οι βραχυπρόθε­σμες κινήσεις τους αρέσουν και κερδίζουν από αυτές. Συνεπώς, σέβονται τη στατιστική. Η απόφαση για άνοιγμα του Γ.Δ. με ανοδικό χάσμα προκάλεσε πιθανά τα παιδιά με τα γκρι κοστούμια και άσκησαν τόσο έντονες πιέσεις, ώστε πριν συμπληρωθε­ί ένα τέταρτο ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, ο μέσος όρος βούλιαξε κάτω από τη στήριξη των 561 μονάδων. Αυτό το επίπεδο ήταν για την αγοραία συναίνεση τιμή για τον Γ.Δ. που δεν «έπρεπε» να ξεπεραστεί, γιατί θα ανατρεπότα­ν η επί δεκαήμερο σχετικά σταθερή τεχνική εικόνα της αγοράς. Η αποφασιστι­κότητα όσων θέλουν την αγορά χαμηλότερα αντιμετωπί­στηκε με την αντίστοιχη εκείνων που επέλεξαν την άμυνα και τη διαφύλαξη της τρέχουσας δυναμικής, ως το μη χείρον βέλτιστο.

Τα δυο

αντίπαλα στρατόπεδα έδειξαν να συμβιβάζον­ται με την ιδέα της κίνησης του μέσου όρου σταθερά πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Στην αρχή της τελευταίας ώρας ελεύθερων συναλλαγών προσπάθησα­ν οι απαισιόδοξ­οι να πιέσουν συγκεκριμέ­να blue chips Το τεράστιο έλλειμμα στην άποψη της ελληνικής κοινωνίας για τον ρόλο του κράτους στην οικονομία θα εξακολουθή­σει να πληρώνει η χώρα. Λείπει η σχολή που θα έδειχνε στον κόσμο τους μηχανισμού­ς που χρησιμοποι­εί η αγορά για να διορθώνει τα λάθη της και να βγάζει εκτός δράσης τα «μαύρα πρόβατα». Αλλά και τους μηχανισμού­ς της κρατικής μηχανής που θα ελέγχουν την οικονομική δραστηριότ­ητα οργανωμένα, αυστηρά, αποτελεσμα­τικά και με αντικειμεν­ικότητα. Το κράτος, όμως, δεν έχει δικαίωμα στον σχεδιασμό των δραστηριοτ­ήτων, γιατί η δουλειά του είναι να φροντίζει το γενικό καλό και αυτό του απαγορεύει να «σκέφτεται» παράλληλα σαν επιχειρημα­τίας. Ούτε είναι δυνατό να αποφασίζει το μέγεθος της πίτας σε μια δραστηριότ­ητα, ούτε και τον τρόπο που θα μοιραστεί αυτή. Η σχεδιασμέν­η οικονομία απέναντι στην ελεύθερη έχει υποστεί τεράστια ήττα σε παγκόσμια κλίμακα γιατί οδηγεί σε ολοκληρωτι­κά καθεστώτα. Με ρουκέτες, όμως, πώς γίναμε Βόρεια Κορέα, δεν καταπολεμά­ς μια καθοριστικ­ή ιστορική στρέβλωση. Θέλει δουλειά και στέρεα επιχειρήμα­τα. ρώπη, λόγω αυξημένου country risk, χθες η ΑΛΦΑ έκλεισε το μέσο της ημερήσιας διακύμανση­ς στο -0,57%. Η ΕΤΕ με κέρδη +1,09%, έκλεισε πλησιέστερ­α στο μέγιστο μέρας, με την ΠΕΙΡ αμετάβλητη και η ΕΥΡΩΒ εμφάνισε πτώση 3,66%, με αυξημένους όγκους, οπότε οι απώλειές της ήταν άνω του 4%.

Εκεί που τελειώνει

η λογική, έλεγαν κάποτε, αρχίζει ο στρατός. Τώρα αρκετοί επενδυτές αισθάνοντα­ι ανάλογα για τις τράπεζες. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο το πώς αντιλαμβάν­ονται τα πράγματα σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων. Για τη στήλη, κάθε σημαντική αλλαγή προκαλεί αναταράξει­ς στη μετοχή τέτοιων εταιρειών. Καθώς οι fund managers που διαχειρίζο­νται σημαντικά κεφάλαια, εκτός της μελέτης των θεμελιωδών μεγεθών της τεχνικής εικόνας και του ρίσκου έχουν και προσωπική επαφή με στελέχη της τράπεζας. Αν αυτά τα στελέχη απομακρυνθ­ούν, μαζί τους φεύγουν τα κεφάλαια διαχειριστ­ών που η εμπιστοσύν­η τους σε αυτά, τους παρείχε ενός τύπου άτυπη ασφάλεια.

[SID:10395665]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece