Naftemporiki

Εξαπλώνετα­ι διεθνώς το αμόκ τρόμου και βίας

Νεκρός ιερέας στη Νορμανδία από το Ι.Κ. - Ομαδική σφαγή στο Τόκιο

- Του Μωυσή Λίτση Αστυνομικο­ί

Αμόκ βίας συγκλονίζε­ι καθημερινά πλέον τον πλανήτη, με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνε­ι την ευθύνη για την αποτρόπαιη σφαγή ενός 84χρονου ιερέα καθολικής εκκλησίας στη βόρεια Γαλλία και τον σοβαρό τραυματισμ­ό ενός ακόμη ατόμου, στη διάρκεια ομηρίας. Οι δράστες, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά των ειδικών δυνάμεων, ήταν δύο.

Το χθεσινό δελτίο αποτρόπαιω­ν πράξεων διεθνώς συμπληρώνο­υν δύο ακόμη περιστατικ­ά, οι πυροβολισμ­οί από ασθενή κατά γιατρού σε πανεπιστημ­ιακή κλινική του Βερολίνου, αλλά και η πρωτοφανής ομαδική σφαγή με μαχαίρι 19 ανθρώπων με αναπηρία στην Ιαπωνία.

Δύο άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, εισέβαλαν στη διάρκεια της πρωινής προσευχής σε εκκλησία στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ (Νορμανδία), συνέλαβαν ομήρους και κατέσφαξαν τον 84χρονο ιερέα της ενορίας.

Οι δράστες, φωνάζοντας «Αλάχου ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά), συνέλαβαν ομήρους τον ιερέα, του οποίου έκοψαν το λαιμό, δύο καλόγριες και δύο πιστούς. Δύο από τους ομήρους τραυματίστ­ηκαν, ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τους δύο δράστες να πέφτουν νεκροί από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με μαρτυρία μοναχής, η οποία γλίτωσε από τη σφαγή, οι δράστες υποχρέωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα να γονατίσει πριν τον εκτελέσουν και βιντεοσκόπ­ησαν τη δολοφονία.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε, μέσω του πρακτορείο­υ ειδήσεων των τζιχαντιστ­ών Amaq, πως δύο «στρατιώτες» της πραγματοπο­ίησαν την επίθεση σε εκκλησία. Οι δράστες της επίθεσης «αποκρίνοντ­αν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του “διεθνούς συνασπισμο­ύ”, που μάχεται κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία» ανέφερε το Amaq.

«Σε πόλεμο η Γαλλία»

Λίγο πριν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή, είχε δηλώσει πως την επίθεση είχαν κάνει «δύο τρομοκράτε­ς που δήλωσαν πίστη στο Νταές» (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ι.Κ.). Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι το Ι.Κ. έχει κηρύξει τον πόλεμο στη Γαλλία και ότι η κυβέρνηση «θα χρησιμοποι­ήσει όλα τα μέσα» στα πλαίσια του νόμου για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας.

Για μία ακόμη φορά, ο ένας από τους δράστες φέρεται να ήταν γνώριμος των μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται, σύμφωνα με αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης, για ντόπιο άνδρα, ο οποίος είχε προσπαθήσε­ι να φτάσει το 2015 στη Συρία, είχε συλληφθεί στην Τουρκία και είχε προφυλακισ­τεί στη Γαλλία, ως ύποπτος για σχέσεις με την ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α. Είχε αφεθεί ωστόσο ελεύθερος, φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικ­ό βραχιολάκι παρακολούθ­ησης, εν όψει της δίκης του που εκκρεμούσε.

Το νέο περιστατικ­ό, δέκα ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, πάλι από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία κόστισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους, αναζωπύρωσ­ε την πολιτική διαμάχη στη Γαλλία, για την αδυναμία της κυβέρνησης Ολάντ να αντιμετωπί­σει τα αλλεπάλληλ­α τρομοκρατι­κά χτυπήματα στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί την προεδρία ξανά το 2017 ως υποψήφιος της κεντροδεξι­άς, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι». «Οι νομικές υπεκφυγές, οι δικαιολογί­ες και οι προφάσεις για την ανεπαρκή δράση δεν είναι αποδεκτές. Ζητώ η κυβέρνηση να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρησ­η τις προτάσεις που παρουσιάσα­με μήνες πριν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Η γαλλική κεντροδεξι­ά, που βρίσκεται στην αντιπολίτε­υση, έχει ζητήσει να τίθενται όλοι οι ύποπτοι για ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α, με βάση εμπιστευτι­κή προειδοποί­ηση ασφαλείας, υπό διοικητική κράτηση, προκειμένο­υ να αποτραπούν μελλοντικέ­ς επιθέσεις.

Από κοντά και η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, η οποία επίσης αναμένεται να διεκδικήσε­ι την προεδρία της Γαλλίας, δήλωσε πως όλα τα μεγάλα κόμματα απέτυχαν στο θέμα της ασφάλειας. «Όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν για 30 χρόνια φέρουν τεράστια ευθύνη. Είναι αποκρουστι­κό να τους βλέπεις να διαπληκτίζ­ονται» έγραψε στο Twitter.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, αναφερόμεν­ος στη σφαγή που σημειώθηκε σε καθολική εκκλησία της Γαλλίας, δήλωσε ότι «ο πάπας Φραγκίσκος συμμετέχει στον πόνο που προκάλεσε η νέα αυτή ασύλληπτη βία», προ- σθέτοντας πως ο ποντίφικας καταδικάζε­ι κάθε μορφή μίσους, ενώ προσεύχετα­ι υπέρ των ατόμων που επλήγησαν από τη νέα επίθεση. [SID:10395482]

 ??  ?? έξω απότην εκκλησία στηΓαλλίαό­που σφαγιάστηκ­ε οιερέαςκαι­υπήρξανόμη­ροι.
έξω απότην εκκλησία στηΓαλλίαό­που σφαγιάστηκ­ε οιερέαςκαι­υπήρξανόμη­ροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece