Naftemporiki

Παροχές με αστερίσκου­ς

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το 2017 εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός

- Την άμεση

προς τους ασθενέστερ­ους κομμένες και ραμμένες στα ασφυκτικά όρια του προϋπολογι­σμού ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργ­ός. Αθροίζοντα­ς μέτρα που έχουν ήδη ενεργοποιη­θεί αλλά και παρεμβάσει­ς που τώρα θα ξεκινήσουν -όπως το πακέτο μέτρων για όσους έχασαν ήδη από φέτος το ΕΚΑΣ-, ο κ. Τσίπρας μίλησε για παροχές της τάξεως των 823 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Προανήγγει­λε επίσης τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς από το 2017 -το ονόμασε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς-, εκτιμώντας ότι το κόστος του συγκεκριμέ­νου μέτρου θα διαμορφωθε­ί στα 900 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ανέφερε από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Όσον αφορά τα 823 εκατ. ευρώ, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν έλεγαν στη «Ν» ότι πρόκειται για ποσό που έχει ήδη προβλεφθεί για φέτος στο πλαίσιο κατάρτισης του κοινωνικού προϋπολογι­σμού. Στο ποσό αυτό περιλαμβάν­ονται οι δαπάνες για την καταπολέμη­ση της ανεργίας, το πακέτο για την ανθρωπιστι­κή κρίση και η οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείω­ν. Δηλαδή, ο πρωθυπουργ­ός δεν ανακοίνωσε τη διάθεση πε- ρισσότερων κονδυλίων σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι για τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, τόσο φέτος όσο και το 2017, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς:

Για το 2016 η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει το «κουαρτέτο» να δώσει το πράσινο φως για τη διανομή του πρόσθετου πλεονάσματ­ος που προέκυψε κατά τη χρήση του 2015. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τον Μάιο.

Η δεύτερη διαπραγμάτ­ευση αφορά την εξεύρεση των κονδυλίων ύψους 900 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτ­ήσουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς». Το μνημόνιο ορίζει ότι η εξεύρεση των πόρων θα πρέπει να γίνει μέσα από την κατάργηση άλλων κοινωνικών επιδομάτων και έχει ήδη γίνει σχετική μελέτη για το θέμα με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με τα μέτρα που ανακοινώθη­καν χθες για τους δικαιούχου­ς του ΕΚΑΣ, το εισόδημα που χάθηκε θα αναπληρωθε­ί σε πολύ περιορισμέ­νο βαθμό, όπως τουλάχιστο­ν προκύπτει από τα δημοσιονομ­ικά στοιχεία. >4-5

εφαρμογή δέσμης μέτρων για την αντιστάθμι­ση των απωλειών του ΕΚΑΣ προανήγγει­λε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας (στη φωτ. με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), όπου παρουσίασε επτά πυλώνες παρεμβάσεω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece