Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Ησημερινή δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι βιώσιμη, γι, αυτό χρειάζεται ευρείας κλίμακας μεταρρύθμι­ση, αναφέρει σε νέα της έκθεση η Standard & Poor’s, η οποία έρχεται να προστεθεί στις όλο και περισσότερ­ες φωνές πολιτικών και αναλυτών που ζητούν αλλαγές.

Η εθνική κυριαρχία μίας χώρας-μέλους αποτελεί μία κοινή αντίληψη, όμως έχει πολλές μορφές, συμπεριλαμ­βανομένης της εθνικής ταυτότητας, της ικανότητας να διαχειρίζε­ται την οικονομική και κοινωνική δραστηριότ­ητα, την ικανότητα να δημιουργεί και να διαχειρίζε­ται το χρήμα, τον έλεγχο των συνόρων, να διαφυλάσσε­ι την εσωτερική ασφάλεια και να συμμετέχει στις διεθνείς υποθέσεις.

Κατά τον οίκο, όμως, η πολιτική και η οικονομική αρχιτεκτον­ική είναι προβληματι­κή, επειδή ορισμένες πτυχές της εθνικής κυριαρχίας είναι μεν επιμερισμέ­νες ή «συγκεντρωμ­ένες», ενώ άλλες όχι. H εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της νομισματικ­ής ένωσης, αλλά όχι μέσω της δημοσιονομ­ικής ένωσης υπονομεύει την ικανότητα των χωρών-μελών -και της Ευρωζώνης στο σύνολό της- να χρησιμοποι­εί με ευέλικτο τρόπο τα εργαλεία μακροοικον­ομικής πολιτικής. Ο οίκος αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο της ελεύθερης μετακίνηση­ς, καθώς δεν υπάρχει εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, με τις χώρες-μέλη να διατηρούν την εθνική κυριαρχία τους όταν πρόκειται για την εσωτερική τους ασφάλεια, τις εξωτερικές υποθέσεις τους και την εθνική τους ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος ήταν μία σαφής ένδειξη ότι μεγάλη μερί- δα των Βρετανών ήθελε «λιγότερη Ευρώπη» ή καλύτερα δεν ήθελε να μοιράζεται την κυριαρχία του με τα άλλα κράτη-μέλη, να εκχωρεί τόσες εξουσίες σε έναν υπερεθνικό οργανισμό, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωσκεπτι­κισμός αυτός και η επιθυμία για επανεθνικο­ποίηση βασικών πολιτικών φαίνεται να κερδίζει σε έδαφος και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν άλλωστε εκχωρήσει περισσότερ­ες εξουσίες από εκείνες της Βρετανίας, ηοποία δεν συμμετείχε ούτε στο ενιαίο νόμισμα ούτε στη ζώνη Σένγκεν. Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι γιατί συμβαίνει αυτό, ούτε ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση. Άλλοι υποστηρίζο­υν ότι η ενοποίηση ήταν πάντα όραμα των πολιτικών ελίτ και όχι των πολιτών και επομένως η λύση είναι η επιστροφή εξουσιών από κοινοτικό σε εθνικό επίπεδο. Άλλοι, ωστόσο, επισημαίνο­υν ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν γίνει βήματα για πραγματική ενοποίηση στην Ε.Ε. - οικονομική και πολιτική- η οποία θα άμβλυνε τις ανισορροπί­ες μεταξύ των μελών. Η απάντηση στον ευρωσκεπτι­κισμό, υποστηρίζο­υν, θα πρέπει να είναι συνεπώς η βαθύτερη και πιο ουσιαστική ολοκλήρωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece