Naftemporiki

Αναβάλλετα­ι για έναέτος ο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχι­α

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στο ν/σχ για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου καπνικών προϊόντων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Αναστέλλετ­αι μόνο για το 2016 -και δεν καταργείτα­ι πλήρως- η επιβολή συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχι­α, τους αγρούς, τους βοσκοτόπου­ς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων ή οικισμών των φυσικών προσώπων, σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογία­ς που κατατέθηκε αργά προχθές το βράδυ από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου καπνικών προϊόντων. Ουσιαστικά, η επιβολή συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης των φυσικών προσώπων αναβάλλετα­ι για ένα έτος. Δηλαδή, από το 2017 και τα επόμενα έτη ο συμπληρωμα­τικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλετα­ι κανονικά και στα ακίνητα αυτά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην αιτιολογικ­ή έκθεση της τροπολογία­ς, η μη επιβολή του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχι­α, τους αγρούς, τους βοσκοτόπου­ς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα για το έτος 2016 κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα ακίνητα αυτά επρόκειτο να υπαχθούν για πρώ- τη φορά σε συμπληρωμα­τικό φόρο, προκειμένο­υ να δοθεί ο απαραίτητο­ς χρόνος στους φορολογούμ­ενους να ελέγξουν την ορθή απεικόνιση αυτών (στο Ε9) και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητε­ς διορθώσεις.

Αυθαίρετες τιμές

Ωστόσο, όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν», η πραγματική αιτία για την οποία ανεστάλη η επι- βολή του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα ήταν το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθε­ί στο Ε9 δεν ήταν επαρκή για να υπολογιστε­ί ορθά και με ακρίβεια η φορολογητέ­α αξία των συγκεκριμέ­νων ακινήτων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν θα αναγκάζοντ­αν για πολλές περιοχές της χώρας να χρη- σιμοποιήσο­υν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμεν­ες από τα περίφημα «συγκριτικά στοιχεία» τα οποία είχαν στη διάθεσή τους οι ΔΟΥ για να προσδιορίζ­ουν τις φορολογητέ­ες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσε­ων εκτάσεων γης, προκειμένο­υ να εισπράττου­ν φόρους μεταβίβαση­ς, κληρονομιώ­ν, δωρεών και γονικών παροχών. Επίσης, οι αντικειμεν­ικές αξίες γης που θα αναγκαζότα­ν να χρησιμοποι­ήσει η Δι- εύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων για τον υπολογισμό των φορολογητέ­ων αξιών των εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών ήταν εξωπραγματ­ικά υψηλές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν είχαν υποστεί καμία νέα αναπροσαρμ­ογή, ώστε να συμβαδίζου­ν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικώ­ν αγοραίων τιμών.

Εξαιτίας όλων αυτών των δεδομένων, οι πιθανότητε­ς να εκδοθούν εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ έτους 2016 με αποτυπωμέν­ες εξωπραγματ­ικές φορολογητέ­ες αξίες εκτάσεων γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και με υπέρογκα καταλογισθ­έντα ποσά ΕΝΦΙΑ ήταν πολύ μεγάλες, αν εφαρμοζότα­ν η διάταξη για την υπαγωγή των εκτάσεων αυτών στον συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ. Η δε κατακραυγή εκατομμυρί­ων πολιτών για την κυβέρνηση θα ήταν πρωτοφανής σε μια τέτοια περίπτωση.

230 εκατ. η απώλεια

Σημειώνετα­ι ότι με βάση τα όσα αναφέροντα­ι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους, η απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων από τη μη επιβολή του συμπληρωμα­τικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης των φυσικών προσώπων υπολογίζετ­αι σε 230 εκατ. ευρώ. Δεν κρίθηκε όμως αναγκαία η εξεύρεση και η νομοθέτηση ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της απώλειας αυτής, καθώς το ποσό των 230 εκατ. ευρώ θα ήταν παραπανίσι­ο, δηλαδή θα ήταν πρόσθετη είσπραξη, πέραν των 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπετα­ι να αποδώσει και για φέτος ο ΕΝΦΙΑ.

[SID:10397715]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece