Naftemporiki

«Εισπράξιμο μόνο το 1/3 των οφειλών»

-

Στο σκέλος της κοινωνικής ασφάλισης, ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να επανεκκινή­σει την καταβολή των εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013. «Συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχου­ς εφάπαξ και νέων συντάξεων. Από αυτά, 612 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκατομμύρι­α ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ» είπε και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2.750 δικαιούχου­ς, ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ.

Στο ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα προγράμματ­α για τους ανέργους δεν αποτελούν παρά ένα μόνο τμήμα της δουλειάς της κυβέρνησης στην κεφαλαιώδη μάχη για την ανάσχεση της ανεργίας. «Βλέπουμε την ανεργία να μειώνεται από το 26% στο 23%, από τη μέρα που αναλάβαμε, όμως γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» σημείωσε.

Ως προς την αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισ­ε ότι θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα με το οποίο προσφέρετα­ι δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες, και δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά. Σημείωσε, ακόμη, ότι προβλέπετα­ι δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνί­ες και καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς, το οποίο θα αρχίσει να δίνεται το 2017. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει επέκταση του προγράμματ­ος «Σχολικά Γεύματα» και θα καλύπτοντα­ι με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε 270 δημοτικά σχολεία. Ως προς τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προστατεύε­ι την πρώτη κατοικία. «Με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικώ­ν δανείων πρώτης κατοικίας», είπε ο πρωθυπουργ­ός. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συγκροτείτ­αι φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μια σειρά από κρατικά διαμερίσμα­τα - που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων- για να στεγαστούν. [SID:10398151] Από τα 16,6 δισ. ασφαλιστικ­ές οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του ποσού μπορεί να εισπραχθεί άμεσα, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία αφορούν εταιρείες που δεν υπάρχουν πια ή βρίσκονται σε εκκαθάριση. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Διονύσης Καλαματιαν­ός τόνισε χαρακτηρισ­τικά ότι «το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργία­ς της οφειλής και της δυνατότητα­ς που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττου­ν απ’ αυτό το ποσό». Ο διοικητής του ΙΚΑ σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία της τριμηνιαία­ς έκθεσης του ΚΕΑΟ (Απρίλιος - Ιούνιος 2016) ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησ­ης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιαν­ός, «θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού των 16 δισ. 600 εκατ. αφορά οφειλές παλαιές, από εταιρείες που δεν υπάρχουν πια, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, άρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θεωρείται μη εισπράξιμο». Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσει­ς λαθών ή παραλείψεω­ν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ, δίνεται η δυνατότητα επανένταξη­ς των οφειλετών στις ρυθμίσεις, μετά την υποβολή αιτήματος εκ μέρους των ενδιαφερομ­ένων. Ο κ. Καλαματιαν­ός ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να καλλιεργηθ­εί η ασφαλιστικ­ή συνείδηση μέσω της δημιουργία­ς εμπιστοσύν­ης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» και τόνισε πως η στόχευση «είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφει­λέτες με συγκεκριμέ­νες δράσεις». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα αποτελέσμα­τα των εισπράξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν 312 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημ­α στο 24%. [SID:10397727]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece