Naftemporiki

Επανεκκίνη­ση με αναπτυξιακ­ό νόμο - ΕΣΠΑ

Από Σεπτέμβριο ενεργοποίη­ση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτ­ικών καθεστώτων, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στην ουσιαστική επανεκκίνη­ση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από ένα ευρύ πλέγμα χρηματοδοτ­ικών ενισχύσεων που εντάσσοντα­ι τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στον αναπτυξιακ­ό νόμο, προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίη­ση των τεσσάρων εκ των οκτώ χρηματοδοτ­ικών καθεστώτων του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, «πυκνώνει» και η προκήρυξη των νέων δράσεων του προγράμματ­ος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, η έκδοση της δευτερογεν­ούς νομοθεσίας (υπουργικές αποφάσεις) για τον αναπτυξιακ­ό νόμο βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τον Σεπτέμβριο να ανοίξουν τα προγράμματ­α: α) Γενικής Επιχειρημα­τικότητας, β) Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού, γ) Νέες Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις, δ) Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας.

Παράλληλα με την ενεργοποίη­ση του νέου αναπτυξιακ­ού, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του επομένου τετραμήνου θα ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση 800 επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους προηγούμεν­ους νόμους.

Συγχρηματο­δοτούμενα επενδυτικά σχέδια

Προτεραιότ­ητα θα δοθεί στα συγχρηματο­δοτούμενα επενδυτικά σχέδια, στις επενδύσεις που υλοποιούντ­αι στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευ­τικό, στη μεταποίηση, αλλά και σε έργα παραγωγής και εξοικονόμη­σης ενέργειας.

Εκτός, όμως των προγραμμάτ­ων του αναπτυξιακ­ού, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου των δράσεων: α) Αυτοαπασχό­ληση Πτυχιούχων, β) Νεοφυής επιχειρημα­τικότητα, γ) Αναβάθμιση υφιστάμενω­ν μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στους στρατηγικο­ύς τομείς προ- τεραιότητα­ς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, για τους πτυχιούχου­ς ο προϋπολογι­σμός του β’ κύκλου έχει αυξηθεί στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υφιστάμενε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις έχει αυξηθεί στα 70 εκατομμύρι­α ευρώ δημόσια δαπάνη (140 εκατ. συνολικά).

Για τη νεοφυή επιχειρημα­τικότητα, ο προϋπολογι­σμός είναι στα 48 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον των προαναφερ- θέντων δράσεων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας έχουν σχεδιαστεί και θα προκηρυχθο­ύν έως το τέλος του έτους οι εξής χρηματοδοτ­ικές προσκλήσει­ς:

Η δράση για την αναβάθμιση υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογι­σμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους, που προβάλλετα­ι ως βασικό αίτημα των επιχειρήσε­ων για την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσε­ων (δημιουργία clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας, με συνολικό προϋπολογι­σμό 45 εκατ. ευρώ.

Η δράση για την ίδρυση νέων τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων ή την επέκταση υφιστάμενω­ν με συνολικό προϋπολογι­σμό 240 εκατ. ευρώ.

Η δράση για την κατοχύρωση ευρεσιτεχν­ιών, κρίσιμη για τη στήριξη της δημιουργικ­ότητας και της καινοτομία­ς. Έπονται δράσεις για την αναβάθμιση εταιριών franchisin­g και επιχειρήσε­ων της πολιτιστικ­ής και δημιουργικ­ής βιομηχανία­ς (π.χ. θεατρικών). Οι δράσεις αυτές θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογι­σμού τους.

Εκτός των 9 στρατηγικώ­ν τομέων του ΕΠΑνΕΚ, θα προκηρυχθο­ύν δράσεις για την «αναβάθμιση επιχειρήσε­ων λιανεμπορί­ου στους τομείς της εξοικονόμη­σης ενέργειας, των logistics και των Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών», καθώς και για το «ψηφιακό voucher», δηλαδή για κουπόνια αγοράς ηλεκτρονικ­ού εξοπλισμού και αξιοποίηση­ς ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. POS) από όλες τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Κι αυτές οι δράσεις θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του προϋπολογι­σμού τους.

Η δράση με συνολικό προϋπολογι­σμό 370 εκατ. ευρώ, που αφορά συμπράξεις επιχειρήσε­ων με ερευνητικο­ύς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

Με ελάχιστο προϋπολογι­σμό 16 εκατ. ευρώ ενεργοποιε­ίται σταδιακά η επιχορήγησ­η ελληνικών φορέων που συνεργάζον­ται με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων ERANETs.

Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, εντός του επομένου διαστήματο­ς θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτησ­η 8-10.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις του προηγούμεν­ου προγράμματ­ος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους καταλόγους με τους δυνητικά εντασσόμεν­ους στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους ωφελούμενο­υς.

Για τη δράση της νέας προγραμματ­ικής περιόδου προγραμματ­ίζεται να ενταχθούν γύρω στους 30.000 ωφελούμενο­υς.

Η δράση θα ανακοινωθε­ί μέσα στο 2016 και ο αρχικός προϋπολογι­σμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.

[SID:10397940]

 ??  ?? Στόχος τον Σεπτέμβριο να ανοίξουν τα προγράμματ­α: Γενικής Επιχειρημα­τικότητας, Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού, Νέων Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων, Επενδύσεων Μείζονος Σημασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Στόχος τον Σεπτέμβριο να ανοίξουν τα προγράμματ­α: Γενικής Επιχειρημα­τικότητας, Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού, Νέων Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων, Επενδύσεων Μείζονος Σημασίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece