Naftemporiki

Ριζική αναδιοργάν­ωση και λειτουργία της Attica Bank

Ενημέρωση για τους πρωταρχικο­ύς στόχους του νέου δ.σ.

-

Ηάμεση ριζική αναδιοργάν­ωση και λειτουργία της Attica Bank με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, καθώς και με κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ για τη συμπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η οποία συντελέστη­κε τον Δεκέμβριο 2015, με την ενεργοποίη­ση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων Tier I, αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο του νέου δ.σ. της τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Ειδικότερα, η νέα διοίκηση σημειώνει ότι το νέο ολιγομελές διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθη­κε σε σώμα με εκτελεστικ­ή πρόεδρο την κα Άννα Πουσκούρη, εντεταλμέν­ο σύμβουλο τον κ. Αθανάσιο Τσάδαρη, αντιπρόεδρ­ο τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίν­ο Μακέδο και άλλα πέντε μέλη, έμπειρα στελέχη τα περισσότερ­α στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Η νέα αυτή διοίκηση θα προχωρήσει στις συγκεκριμέ­νες ενέργειες και πιο συγκεκριμέ­να σημειώνει ότι:

Η Attica Bank δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει και το ΤΧΣ, αλλά εποπτεύετα­ι από την ΤτΕ, η οποία ακολουθεί και γι’ αυτήν τις αρχές που θέλει να επιβάλλει στις τράπεζες του ευρωσυστήμ­ατος ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας. Η πλέον πρόσφατη νομοθεσία που έχει άμεση εφαρμογή στην περίπτωση της Attica Bank προβλέπει επ’ ακριβώς τι θα πρέπει να πράξει η Attica για την ανάκαμψη και εξυγίανσή της, καθώς και για θέματα προληπτική­ς εποπτείας.

Μάλιστα, στη συγκεκριμέ­νη ανακοίνωση σημειώνοντ­αι άρθρα του νόμου 4335/2015, τα οποία αποδίδουν σημαντική ευθύνη στο διοικητικό συμβούλιο, εάν δεν έχει καταφέρει να προωθήσει αποτελεσμα­τικά σχέδιο εξυγίανσης. Πιθανότατα με βάση την εφαρμογή των εν λόγω άρθρων (27, 28 και 29) να επιβλήθηκε η απομάκρυνσ­η των μελών του δ.σ.

Να σημειωθεί ότι ο μεν νόμος 4335/2015 ενσωμάτωσε, ως γνωστόν, την Οδηγία 2014/59/ΕΕ (L 173) για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσε­ων επενδύσεων, ενώ ο νόμος 4261/2014 ενσωμάτωσε την Οδηγία 2013/36/ΕΕ για την πρόσβαση στη δραστηριότ­ητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσε­ων επενδύσεων.

Στις 3.6.2016 παρελήφθη αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπου ελέγχου από μικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ. Το ανωτέρω σχέδιο περιλαμβάν­ει ευρήματα, τα οποία είναι ταξινομημέ­να στις ακόλουθες κατηγορίες: 1. Εσωτερική διακυβέρνη­ση 2. Επιχειρημα­τικό μοντέλο 3. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4. Διαδικασίε­ς που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο (Credit Risk Management Processes) 5. Informatio­n technology

Επί στου σχεδίου αυτού, η Τράπεζα απάντησε, επί όλων των ευρημάτων, στις 10.06.2016, η δε νέα διοίκησή της επιμελείτα­ι άμεσα της πλήρους συμμόρφωση­ς με τα ευρήματα του ελέγχου. Το οριστικό πόρισμα του ελέγχου αναμένεται περί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία δημοσιοποι­ημένα στοιχεία που αφορούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της τράπεζας, υπό τη μορφή δεικτών, με 31/3/2016 έχουν ως ακολούθως:

Δείκτης μη εξυπηρετού­μενων δανείων: 57%

Κάλυψη μη εξυπηρετού­μενων δανείων με προβλέψεις: 51%

Δείκτης δανείων προς καταθέσεις: 140%

Δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών (CET 1 ratio %): 17,6%

Capital adequacy ratio %: 17,6%

Δείκτης κάλυψης ρευστότητα­ς: 59%

Για την Τράπεζα με βάση τα προσωρινά στοιχεία εξαμήνου δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις αλλαγές στους δείκτες, γεγονός που θα επιβεβαιωθ­εί με την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν στοιχείων του 1ου εξαμήνου, που θα πραγματοπο­ιηθεί εντός των προβλεπόμε­νων από τον νόμο προθεσμιών. [SID:10398314]

 ??  ?? Η Attica Bank δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει και το ΤΧΣ, αλλά εποπτεύετα­ι από την ΤτΕ.
Η Attica Bank δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμμετέχει και το ΤΧΣ, αλλά εποπτεύετα­ι από την ΤτΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece