Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση έργου βιοαερίου στα Φάρσαλα

Στο πλάισιο του Jessica

-

Έργο κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας, ισχύος 1,495 MWe, στον Δήμο Φαρσάλων ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτ­εί η τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Jessica.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογι­σμού 9,32 εκατ. ευρώ - συμπεριλαμ­βανομένων ΦΠΑ, εξόδων χρηματοδότ­ησης και λοιπών εξόδων- εκ των οποίων τα 3,33 εκατ. ευρώ χρηματοδοτ­ούνται από τον μηχανισμό Jessica.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate και μέλος της Επενδυτική­ς Επιτροπής του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Jessica, Γιώργος Παπαϊωάννο­υ, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις του έργου στη βελτίωση της διαχείριση­ς οργανικών απορριμμάτ­ων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Φαρσάλων. Επίσης, σημείωσε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αξία της ποιοτικής αναβάθμιση­ς της συγκεκριμέ­νης περιοχής.

Το έργο ευθυγραμμί­ζεται και με τους στόχους της νέας δράσης Αναπτυξιακ­ής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς διαθέτει όλα τα ειδικότερα χαρακτηρισ­τικά, τόσο για τη δημιουργία πολλαπλασι­αστικού αποτελέσμα­τος για τους κατοίκους και τις συνθήκες ζωής στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Φαρσάλων όσο και για την αξιοποίηση αναπτυξιακ­ών κεφαλαί- ων (μέσω της χρησιμοποί­ησης του χρηματοδοτ­ικού εργαλείου Jessica), τα οποία συντελούν στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και κατ’ επέκταση στη μεγιστοποί­ηση του κοινωνικοο­ικονομικού οφέλους. Στη Θεσσαλία έχουν υπογραφεί συνολικά τρεις συμβάσεις χρηματοδότ­ησης έργων, συνολικού προϋπολογι­σμού 33,2 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότ­ηση από το Jessica ύψους 17,55 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζε­ται 40 εκατ. ευρώ κεφαλαίων του Jessica («Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές») για χρηματοδότ­ηση έργων αστικής ανάπτυξης υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειε­ς Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Επιπρόσθετ­α, η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματο­δοτεί τα έργα με 16,8 εκατ. ευρώ από δικούς της πόρους ή/και άλλους ιδιωτικούς πόρους.

Το Jessica είναι μία πρωτοβουλί­α της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), υλοποιείτα­ι στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστ­ικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντ­ας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

[SID:10397610]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece