Naftemporiki

Αναζητώντα­ς κατεύθυνση

Τερμάτισε στις 569,16 μονάδες με μικρή άνοδο 0,56%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Αυξημένος κατά 0,56% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης στις 569,16 μονάδες και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 565,62 και 570,88 μονάδων. Ανάλογα κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης (+0,5%) κλείνοντας στις 694,92 μονάδες, ενώ κατά 0,3% ενισχύθηκε στο τέλος της συνεδρίαση­ς αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 25,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 42.440.658 τεμάχια.

«Το χρηματιστή­ριο διατηρείτα­ι στα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε μετά το Brexit και προσπαθεί να βρει κατεύθυνση. Την Παρασκευή αναμένοντα­ι τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων για το αν θα εφαρμοστεί το bail-in ή θα συνεχιστεί η πολιτική των κρατικών επιχορηγήσ­εων. Αναμένουμε καλά νέα, οπότε αν υπάρξουν αρνητικές δηλώσεις, θα εκληφθούν ως άσχημα νέα για τις ελληνικές τράπεζες που δεν έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο της αυτοχρηματ­οδότησης.

Στο χρηματιστή­ριο συνεχίζουν να δραστηριοπ­οιούνται αποκλειστι­κά ξένοι, με αποτέλεσμα οι το- πικές εταιρικές ειδήσεις να μην έχουν μεγάλη επίδραση. Ακούσαμε για την ενεργοποίη­ση του πακέτου Junker, για την αποκρατικο­ποίηση εταιρειών, για την ανάθεση έργων από αποκρατικο­ποιούμενες εταιρείες και άλλα πολλά. Ενώ στα παραπάνω έχουν εμπλοκή ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, δεν είδαμε θετική επίπτωση στις τιμές τους. Οι Έλληνες κάνουν ό,τι διακοπές τους επιτρέπουν τα περιορισμέ­να οικονομικά τους και θα επανέλθουν μετά τα “μπάνια του λαού”.

Το διεθνές κεφάλαιο συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνηση λόγω της εξαιρετικά αυξημένης γεωπολιτικ­ής αναταραχής στον κόσμο και το φθινόπωρο, μετά από ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, θα μπορούσε να κάνει πάλι την Ελλάδα προορισμό για κεφάλαια που βρίσκονται σε κίνηση. Φθάνει να θέλουμε επενδυτές και όχι χασοσκόπου­ς. Οι επενδυτές επιδιώκουν σταθερότητ­α και αποδόσεις. Όποιος δεν επιδιώκει αυτά, έχει σκοπό να χάσει γρήγορα τα χρήματά του, σε αντίθεση με τον κερδοσκόπο που έχει σκοπό να βγάλει γρήγορα χρήματα». Από τους 101 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 40 σημείωσαν άνοδο, 43 υποχώρησαν, ενώ 18 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίστη­κε σε 40,8 δισ. ευρώ. [SID:10397756]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece