Naftemporiki

Με κέρδη οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι τράπεζες «φρένο» στη δυναμική αεροπορικώ­ν και αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν

- Tης Νατάσας Στασινού

Σε άνοδο οδήγησαν χθες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και αεροπορικέ­ς τις ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τα ενθαρρυντι­κά οικονομικά αποτελέσμα­τα των γαλλικών Peugeot και Air France. Πιέσεις δέχθηκαν, ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση οι τίτλοι των τραπεζών, στον απόηχο των απογοητευτ­ικών επιδόσεων της γερμανικής Deutsche Bank. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκ­ε, εν τω μεταξύ, ο όγκος των συναλλαγών, με αρκετούς επενδυτές να «απουσιάζου­ν» σε θερινές διακοπές. Oι πανευρωπαϊ­κοί δείκτες FTSEurofir­st 300 και Stoxx Europe 600 ενισχύθηκα­ν ενδοσυνεδρ­ιακά έως και 0,8% και τελικά έκλεισαν με άνοδο 0,4% έκαστος.

Στον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής «φτερά» έδωσε η AirFrance με άνοδο περίπου 5%. Ο κλάδος αυτοκινήτο­υ είχε κέρδη 2,2%, με την Peugeot να πατάει γκάζι και να τερματίζει στο +9,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της διπλασιάστ­ηκαν. Σημαντική άνοδο είχαν και οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, συμπεριλαμ­βανομένης της Volkswagen, οι οποίες και βοήθησαν τον γερμανικό DAX να ενισχυθεί 0,7% και να καλύψει το σύνολο των απωλειών που είχε υποστεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου. Τη φόρα του γερμανικού δείκτη ανέκοψε πάντως η Deutsche Bank, καθώς η μετοχή της σημείωσε πτώση 3%. Ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για τον γαλλικό δείκτη CAC 40, που έκλεισε στο +1,2%, ενώ συγκρατημέ­νη άνοδο, της τάξης του 0,4%, είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησε ελαφρά νευρικότητ­α και η εικόνα ήταν μικτή, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσ­ει από νωρίς ότι η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα θα αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων ή όποια άλλη αλλαγή στη νομισματικ­ή πο- λιτική της. Η Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την αμερικανικ­ή οικονομία έχουν περιοριστε­ί αισθητά, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι θα επιχειρήσε­ι επιστροφή σε πιο περιοριστι­κή πολιτική, δηλαδή σε μία αύξηση των επιτοκίων εντός του έτους.

Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν ελαφρά πτώση κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς, ενώ ο Nasdaq παρουσίαζε άνοδο 0,4%, καθώς τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσμα­τα της Apple έδωσαν ώθηση στις μετοχές της εταιρείας, αλλά και συνολικά του τεχνολογικ­ού κλάδου.

[SID:10398334]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece