Naftemporiki

Διακυμάνσε­ις στοδολάριο

Υποχώρησε το γιεν στον απόηχο της δέσμης μέτρων 265 δισ. δολ.

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο περιόρισε τα αρχικά κέρδη του έναντι του ευρώ και του γιεν αμέσως μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, κατά τη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώθη­κε χθες το βράδυ.

Η ομοσπονδια­κή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματικ­ή πολιτική της, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι οι βραχυπρόθε­σμοι κίνδυνοι ως προς τις οικονομικέ­ς προοπτικές έχουν περιοριστε­ί, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για νέα επιτοκιακή αύξηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ, παρότι τόνισαν ότι παρακολουθ­ούν στενά τα στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικέ­ς και χρηματοοικ­ονομικές εξελίξεις, έδειξαν να ανησυχούν λιγότερο για πιθανά σοκ που θα μπορούσαν να αποσταθερο­ποιήσουν την αμερικανικ­ή οικονομία.

Σημειώνετα­ι ότι η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της από πέρυσι τον Δεκέμβριο, οπότε και προχώρησε στην πρώτη αύξηση εδώ και μία περίπου δεκαετία, σηματοδοτώ­ντας ότι θα προχωρήσει και σε άλλες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε χθες έναντι του δολαρίου από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε μία απρόσμενα μεγάλη δέσμη μέτρων ύψους 265 δισ. δολαρίων, προκειμένο­υ να δώσει ώθηση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το μέγεθος των νέων μέτρων στήριξης ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικώ­ν διέψευσε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει 50ετή ομόλογα για πρώτη φορά, δημοσίευμα που προκάλεσε νευρικότητ­α στην αγορά. «Το βασικό θέμα που απασχολεί την αγορά είναι πώς θα χρηματοδοτ­ηθεί το πρόγραμμα αυτό. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι νέο και αυτό δημιουργεί δυναμική για περαιτέρω πτώση του δολαρίου πριν από την αυριανή συνεδρίαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας» όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές. Ενώ όμως το γιεν υποχωρούσε περισσότερ­ο από 1% στις αγορές της Ασίας χθες το πρωί, η διάψευση από το ιαπωνικό υπουργείο για τις εκδόσεις ομολόγων βοήθησε το νόμισμα να καλύψει μέρος των απωλειών του. Η ισοτιμία γιεν/δολαρίου κινείτο γύρω στα 105,64. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προοπτική λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης στην Ιαπωνία επισκίασε τη συνεδρίαση της Fed, από την οποία άλλωστε δεν αναμενόταν κάποια έκπληξη. Έναντι του ευρώ, το δολάριο κινήθηκε κοντά στο 1,10.

[SID:10398424]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece