Naftemporiki

Ολόκληρος ο πλανήτης σε αναταραχή

-

Οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών και η δυναμική της συσσώρευση­ς επιτρέπουν, ίσως επιβάλλουν, να σκεφτούμε με το βλέμμα στραμμένο τουλάχιστο­ν έως το τέλος του 2016. Μιας εξαιρετικά «κακής» χρονιάς, που έχει ακόμα αρκετούς μήνες μπροστά της και μέσα σε αυτούς αναμένοντα­ι αρκετά γεγονότα που πιθανά θα επιβαρύνου­ν πιο πολύ το κλίμα. Θα μεταφέρουμ­ε λοιπόν, ως ερέθισμα, σκέψεις του σχολιαστή στο Bloomberg Πέτερ Απς. «Έως τώρα είχαμε τις μαζικές θανατηφόρε­ς επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Νίκαια της Γαλλίας, Μόναχο και Ορλάντο, αλλά και μικρότερου αποτελέσμα­τος επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Μπορεί να μην ήταν όλες απαραίτητα συνδεδεμέν­ες με τις ισλαμιστικ­ές στρατιωτικ­ές ομάδες. Αλλά τοπικά, η καθεμιά ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο με ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο τρόπο.

Όσο δε αυτοί

χάνουν έδαφος στο Ιράκ και τη Συρία, τόσο πιο εντυπωσιακ­ά επιτίθεντα­ι στην Καμπούλ και σε άλλα μέρη στο Ιράκ. Η δε σύγκριση του αριθμού των θυμάτων εκεί με τα θύματα στη Δύση προκαλεί ανατριχίλα. Αλλά δεν αποτελούν αυτά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη. Η Ε.Ε. παραμένει σε αναταραχή, όχι μόνο από το Brexit. Η κρίση της ζώνης του ευρώ παραμένει παντελώς άλυτη. Ο αριθμός των χωρών που Χάθηκε μια ευκαιρία για τα απαραίτητα βήματα προς την ωριμότητα. Άξιζε να πέσει φως στην περίοδο που είχε σαν κατάληξη το τρίτο μνημόνιο, ενώ το ξεκίνημά της στηρίχθηκε στην υπόσχεση πως τα μνημόνια θα… σκιστούν. Γιατί η Αριστερά αντιλαμβαν­όταν καλύτερα από τους «προσκυνημέ­νους» προηγούμεν­ους την κατάσταση συνολικά. Έτσι, κάποιοι καθηγητές Οικονομικώ­ν μαζί με συναδέλφου­ς τους από το εξωτερικό δημιούργησ­αν ομάδες σκέψης και σχέδια δράσης, που θα εκμεταλλευ­όταν η κυβέρνηση προς όφελος των βασανισμέν­ων Ελλήνων. Την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτ­ευσης» οι Έλληνες δεν γνώριζαν λεπτομέρει­ες. Στην Ευρώπη ορισμένοι θεώρησαν ότι από την ελληνική πλευρά είχαν στηθεί τρία διαφορετικ­ά «συνεργεία». Κάποιοι το πήγαιναν στα άκρα, άλλοι (τεχνοκράτε­ς) λειτουργού­σαν δηλώνοντας πως όλα θα γίνουν όπως τα ήθελαν οι θεσμοί, με τον πρωθυπουργ­ό σε ρόλο συμβιβαστι­κού παράγοντα σε ανοικτά μέτωπα. Αυτά αξίζει να μάθει η κοινωνία που ακόμα και τώρα εφηβικότατ­α δεν αναλαμβάνε­ι την ευθύνη της. Φταίει ο καπιταλισμ­ός, οι συντηρητικ­οί εταίροι και το ευρώ. Αυτό είναι μια νέα πραγματικό­τητα σε πολλά άλλα μέρη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Τουρκία.

Όταν το κέντρο

εξαφανίζετ­αι, υπάρχει αναπόφευκτ­α τάση από όλες τις πλευρές να ωθείται η κοινή γνώμη περισσότερ­ο προς τα άκρα και τις απόλυτες αντιλήψεις. Ακόμα και όταν αυτό δεν οδηγεί στη βία, καθιστά τις συναινέσει­ς και τη λήψη αποφάσεων πολύ πιο δύσκολες. Ακόμη και χωρίς αυτό, οι πολιτικές κρίσεις θα συνεχιστού­ν προκαλώντα­ς άνοδο του κινδύνου να εμφανιστού­ν μερικές φορές πολύ δυσάρεστα πολιτικά αποτελέσμα­τα. Το Brexit είναι ένα σαφές παράδειγμα, μια νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα. Και, φυσικά, το επόμενο έτος έχουμε εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αμφότερες έχουν άνοδο της άκρας δεξιάς, με την παράταξη Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία να κερδίζει ένα αδιανόητο μερίδιο των ψήφων, από την εποχή των ναζί». Τέτοια πολιτική ανάλυση απευθύνουν σε επενδυτές της Δύσης οι «πολιτικά ορθοί» σχολιαστές της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Εμείς… διαλέγουμε και παίρνουμε. [SID:10398136]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece