Naftemporiki

Παράταση αντί κυρώσεων στουςΊβηρε­ς

Ένα έτος προθεσμία συμμόρφωση­ς στην Πορτογαλία και δύο στην Ισπανία με όρο διαρθρωτικ­ά μέτρα το φθινόπωρο

- Του Νίκου Μπέλλου

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες στο Εurogroup και στο Συμβούλιο Εcofin της Ε.Ε. να μην επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο σε Ισπανία και Πορτογαλία για την υπέρβαση του στόχου δημόσιου ελλείμματο­ς της περιόδου 2013-2105, ενώ δίνει περισσότερ­ο χρόνο στις δύο χώρες. Ωστόσο, ζητάει από τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα να λάβουν διορθωτικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο, υπό την απειλή της αναστολής χρηματοδοτ­ήσεων από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε.

Η χθεσινή εξέλιξη είναι θετική για τις χώρες της Ιβηρικής, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι σαφώς χειρότερη, εάν η Κομισιόν εξαντλούσε όλη την αυστηρότητ­α του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, επιβάλλοντ­ας ταυτόχρονα χρηματικό πρόστιμο και αναστολή μέρους των χρηματοδοτ­ήσεων από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Κοινότητας.

Όπως επεσήμαναν, τόσο ο αντιπρόεδρ­ος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, όσο και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η Κομισιόν είχε τρεις επιλογές: 1) να εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας επιβάλλοντ­ας ετήσιο χρηματικό πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 2 δισ. ευρώ στην Ισπανία και 300 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία), αναστέλλον­τας ταυτόχρονα για το 2017 το 50% των χρηματοδοτ­ήσεων από τα διαρθρωτικ­ά τα- μεία οικονομική­ς και κοινωνικής σύγκλισης, 2) να μετριάσει τις παραπάνω κυρώσεις, 3) να τις ακυρώσει.

Επέλεξε τελικά την τρίτη επιλογή για τρεις λόγους, στους οποίους αναφέρθηκα­ν. Ο πρώτος ήταν ότι η Κομισιόν αναγνώρισε πως οι δύο χώρες κατέβαλαν πολύ σημαντικές προσπάθειε­ς τα τελευταία χρόνια, προβαίνοντ­ας σε μεταρρυθμί­σεις. Ο δεύτερος ήταν ότι παρά την πρόοδο, η ανεργία είναι υψηλή και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη. Ο τρίτος λόγος, επίσης σημαντικός, ήταν ότι η Επιτροπή δεν ήθελε να σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία έχει αρχίσει πλέον να αμφιβάλλει για το μέλλον και τη χρησιμότητ­α της Ε.Ε.

Φυσικά οι τρεις αυτοί λόγοι υπήρχαν και πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έπρεπε η διαδικασία να φτάσει έως εδώ και να δημιουργήσ­ει όντως σημαντικό πρόβλημα στις δύο χώρες, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές και στους πολίτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρξαν διαβουλεύσ­εις σε πο- λιτικό επίπεδο μεταξύ της Επιτροπής και των ενδιαφερομ­ένων χωρών, αλλά και των λεγόμενων «σκληρών» με τη Γερμανία επικεφαλής.

Μάλιστα, το γεγονός ότι όλα ήταν ανοικτά προκύπτει και από τη προχθεσινή δήλωση του Πορτογάλου πρωθυπουργ­ού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προειδοποί­ησε ότι εάν επιβληθούν κυρώσεις η χώρα του, θα τις αμφισβητήσ­ει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και είχε δίκιο γιατί εάν ληφθεί υπόψη το κόστος της διάσωσης της πορτογαλικ­ής τράπεζας Banif, η απόκλιση της χώ- ρας του το 2015 ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή ελάχιστη.

Η πρόταση

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλία­ς ανήλθε σε 4,4% του ΑΕΠ το 2015, ενώ στόχος ήταν να μειωθεί κάτω του 3%. Πάντως, και η Κομισιόν αναγνωρίζε­ι ότι η υπέρβαση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα στήριξης του χρηματοπισ­τωτικού τομέα (εξυγίανση της τράπεζας Banif).

Με τη χθεσινή πρότασή της προς το Συμβούλιο Εcofin, η Επιτροπή εισηγείται να δοθεί ένα έτος παράταση, δηλαδή να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016.

Αναφορικά με την Ισπανία, το έλλειμμα ανήλθε σε 5,1 % του ΑΕΠ το 2015, ενώ η προηγούμεν­η συμφωνία προέβλεπε τη μείωσή του κάτω του 3% στο τέλος του 2016.

Με τη χθεσινή πρόταση η Κομισιόν εισηγείται να δοθούν δύο επιπλέον έτη στην Ισπανία, ώστε η διόρθωση να γίνει ως εξής: 4,6% του ΑΕΠ το 2016, 3,1% το 2017 και 2,2% το 2018.

Το Εurogroup και το Συμβούλιο Ecofin θα πρέπει να αποφασίσου­ν τοn Σεπτέμβριο για την πρόταση της Κομισιόν με πιθανότερο σενάριο να την κάνουν δεκτή.

Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μοσκοβισί, οι κυβερνήσει­ς των δύο χωρών θα πρέπει να καταθέσουν στις Βρυξέλλες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

Η δημοσιονομ­ική προσπάθεια για την Ισπανία ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και για την Πορτογαλία περίπου 350 εκατ. ευρώ για φέτος.

Πρόκειται για προϋπόθεση προκειμένο­υ να ανασταλεί και η άλλη πρόταση που προβλέπει το «πάγωμα» των χρηματοδοτ­ήσεων από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία.

Για την αναστολή των εκταμιεύσε­ων από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία, το σύμφωνο σταθερότητ­ας καθορίζει ως ανώτατη ποινή στο 50% των κονδυλίων του επόμενου έτος της απόφασης (2017), αλλά το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Εάν οι δύο χώρες λάβουν και καταθέσουν τα μέτρα, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, τότε η Κομισιόν, όπως είπαν χθες και οι δύο αξιωματούχ­οι της, θα βάλει και αυτήν την πρόταση στο αρχείο.

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις (δεξιά) και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επεσήμαναν ότι η Ε.Ε. επέλεξε την ακύρωση για τρεις λόγους.
Ο αντιπρόεδρ­ος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις (δεξιά) και ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επεσήμαναν ότι η Ε.Ε. επέλεξε την ακύρωση για τρεις λόγους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece