Naftemporiki

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ορίστηκε διαπραγματ­ευτής για το Brexit

Ο πρώην αντιπρόεδρ­ος θα λειτουργεί ως γενικός διευθυντής και θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρόεδρο της Επιτροπής

-

Τον έμπειρο περί των ευρωπαϊκών θεμάτων και πολύ καλό γνώστη των χρηματοπισ­τωτικών, πρώην αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, όρισε χθες επικεφαλής της αντιπροσωπ­είας της Ε.Ε. στις διαπραγματ­εύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για το Βrexit o πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Μπαρνιέ θα λειτουργεί ως γενικός διευθυντής και θα δίνει απευθείας αναφορά για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων στον πρόεδρο της Ευρω- παϊκής Επιτροπής. Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για μια πολύ καλή επιλογή, δεδομένου ότι ο κ. Μπαρνιέ εκτός του ότι υπηρέτησε ως επίτροπος και αντιπρόεδρ­ος δύο φορές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπήρξε επί σειρά ετών υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και στη συνέχεια Εξωτερικών της χώρας του.

Το σημαντικότ­ερο πλεονέκτημ­ά του είναι ότι διαχειρίστ­ηκε στη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο (2009-2014) το κρίσιμο χαρτοφυλάκ­ιο των χρηματοπι- στωτικών θεμάτων, προχωρώντα­ς σε ριζικές μεταρρυθμί­σεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα αυτό και μάλιστα στη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας.

Ο κ. Μπαρνιέ θα διαπραγματ­ευθεί με τη βρετανική κυβέρνηση το καθεστώς του City του Λονδίνου μετά το Brexit. Το Λονδίνο θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση του City στην Ε.Ε. και κυρίως στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν σημαντικά ανταλλάγμα­τα, όπως την πλήρη συμμετοχή στην ενιαία αγορά με όλες τις υποχρεώσει­ς. Μεταξύ των υποχρεώσεω­ν αυτών είναι η αποδοχή των 4 ελευθεριών (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να συμμετάσχε­ι στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, συνεισφέρο­ντας στους ιδίους πόρους, όπως κάνουν και άλλες τρίτες χώρες (Νορβηγία, Ελβετία).

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κ. Μπαρνιέ αποδέχθηκε αυ- τήν την αποστολή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμο­ύ στο twiter, ο κ. Μπαρνιέ χαρακτήρισ­ε ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι το ανατέθηκε να οδηγήσει τις διαπραγματ­εύσεις.

Ο επικεφαλής των διαπραγματ­εύσεων θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου, ενώ η Κομισιόν θα του δώσει τους καλύτερους τεχνοκράτε­ς που διαθέτει. [SID:10397344]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece