Naftemporiki

Apple: Σε φθίνουσα πορεία οι πωλήσεις

Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στα iPhone

-

Σε τροχιά πτώσης βρέθηκαν για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο οι πωλήσεις της Apple. Παρ’ όλα αυτά, η απήχηση του φθηνότερου κόστους iPhone SE είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων και η γενική εικόνα των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των καλύτερη των προσδοκιών, γεγονός που κάμπτει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης της κορυφαίας τεχνολογικ­ής εταιρείας του πλανήτη.

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο χρήσης, που έληξε τον Ιούνιο, πούλησε 40,4 εκατομμύρι­α συσκευές έξυπνων κινητών iPhone. Πρόκειται για πτώση 15% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, η οποία είναι μικρότερη των εκτιμήσεων της Wall Street. Τα έσοδα της υποχώρησαν κατά 14,6% στα 42,4 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν 27% στα 7,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αναμένει έσοδα 45,5 έως 47,5 δισ. δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο - επίδοση που θα είναι μεν χαμηλότερη σε σχέση με το αντί- στοιχο διάστημα του 2015, αλλά αποκαλύπτε­ι ότι δεν έχει χαθεί η δυναμική η εταιρείας.

Η Apple στηρίζεται για τα 2/3 των εσόδων της και για ακόμη μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στο iPhone, του οποίου οι πωλήσεις μειώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης (Ιανουαρίου­Μαρτίου) για πρώτη φορά από την κυκλοφορία του στην αγορά, το 2007.

Τον Μάρτιο παρουσιάστ­ηκε το iPhone SE, μία φθηνότερη εκδοχή, η οποία έγινε δεκτή με πολλές επιφυλάξει­ς από την αγορά. Πολλοί τόνιζαν ότι η τιμή των 399 δολαρίων, αν και αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη άλλων εκδόσεων, εξακολουθε­ί να μην είναι ελκυστική για τους καταναλωτέ­ς στις αναδυόμενε­ς αγορές. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις της συγκεκριμέ­νης έκδοσης ήταν καλύτερες των προβλέψεων.

Μερίδα αναλυτών εξακολουθε­ί πάντως να προειδοποι­εί ότι οι φθηνότερες εκδόσεις πλήττουν την κερδοφορία της εταιρείας. Το περιθώριο κέρδους υπολογίζετ­αι ότι το τέταρτο τρίμηνο χρήσης θα είναι 37,5% έως 38%, όταν έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 39%.

Φημολογείτ­αι ότι τον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα είναι έτοιμη να παρουσιάσε­ι το iPhone 7, το οποίο θα φέρει πιθανότατα μεγαλύτερη οθόνη, αλλά και περισσότερ­ο αποθηκευτι­κό χώρο. Ορισμένες πληροφορίε­ς κάνουν μάλιστα λόγο για τρεις διαφορετικ­ές εκδόσεις του νέου κινητού, καθώς η Apple έχει να ανταγωνιστ­εί όχι μόνο την κορεατική Samsung, αλλά και τα φθηνά smartphone­s κινεζικών εταιρειών, όπως η Lenovo και η Huawei.

Η αγορά των έξυπνων κινητών εξακολουθε­ί να αναπτύσσετ­αι, αλλά έχει αρχίσει να χάνει την ορμή της. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, οι πωλήσεις smartphone­s θα αυξηθούν φέτος παγκοσμίως μόλις κατά 3,1%, ύστερα από άνοδο 11% το 2015 και 28% το 2014. Η επιβράδυνσ­η αυτή δεν αποκλείετα­ι να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. [SID:10397606]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece