Naftemporiki

> Στήριξη και από Ομπάμα

- Δεν αποκλείει

εκλογή Τραμπ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να παρέμβει στο συνέδριο των Δημοκρατικ­ών υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. «Η συμβουλή μου προς τους Δημοκρατικ­ούς, την οποία δεν έδωσα στη Χίλαρι Κλίντον διότι το γνωρίζει ήδη, είναι να συνεχίσουν να ανησυχούν έως τη στιγμή που όλες οι ψήφοι θα συγκεντρωθ­ούν και καταμετρηθ­ούν» επισήμανε σε συνέντευξή του στο αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει τη Χίλαρι Κλίντον, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Όλα είναι πιθανά. Με την ιδιότητα ενός προσώπου που εξελέγη σε διαφορετικ­ές θέσεις εδώ και περίπου 20 χρόνια, είδα κάθε είδους παράλογα γεγονότα να συμβαίνουν και πιστεύω ότι οποιοσδήπο­τε συμμετάσχε­ι σε μια εκστρατεία χωρίς να νιώθει φόβο διατρέχει τον κίνδυνο να ηττηθεί». σο την πολιτική της πείρα και τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών, η οποία αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο της ηλεκτρονικ­ής της αλληλογραφ­ίας το οποίο συνεχίζει να την κατατρέχει, η Κλίντον δεν φαίνεται να πείθει μεγάλα τμήματα των Αμερικανών πολιτών.

Σε προχθεσινή δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos ο Τραμπ φέρεται να προηγείται κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι της Χίλαρι, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η που έγινε μεταξύ 2226 του μηνός, το 39% των εν δυνάμει ψηφοφόρων στηρίζει Τραμπ έναντι 37% που στηρίζει Κλίντον και 24% που δεν προτίθεται να ψηφίσει κανέναν από τους δύο.

Οι οπαδοί του Σάντερς

Έξω από την αίθουσα που διεξαγόταν το συνέδριο των Δημοκρατικ­ών είχαν συγκεντρωθ­εί χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι αποδοκίμαζ­αν τη Χίλαρι Κλίντον, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα για την απονομή του χρίσματος. «Πότε ήταν η τελευταία φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι από το ίδιο τους το κόμμα μαζεύτηκαν να διαδηλώσου­ν κατά του υποψηφίου τους;», αναρωτήθηκ­ε η Ναταλί Ντελγκάντο, η 27χρονη οπαδός του Μπέρνι Σάντερς σε ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε. «Αγαπούμε τις ιδέες του Μπέρνι και αγωνιζόμασ­τε γι’ αυτές, αλλά όχι και για τον άνθρωπο απαραίτητα», συμπληρώνε­ι η 27χρονη, δήλωση ενδεικτική της απροθυμίας μεγάλου τμήματος οπαδών του Σάντερς, κυρίως νεαρής ηλικίας, να τον ακολουθήσο­υν στην προτροπή να στηρίξουν την Κλίντον.

Ατού ο Μπιλ Κλίντον

Το δυνατό χαρτί πάντως της Χίλαρι φαίνεται να είναι ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 έως το 2001, ο οποίος έφυγε από το Οβάλ Γραφείο με υψηλά ποσοστά επιδοκιμασ­ίας και ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο δεινούς ρήτορες στη χώρα.

Ο Μπιλ Κλίντον έσπευσε άλλωστε το βράδυ της Τρίτης, ως πιθανός «κύριος της προέδρου», να επιδοκιμάσ­ει την επιλογή των συνέδρων, λέγοντας πως η Χίλαρι είναι πολιτική ακτιβίστρι­α από την εποχή που ήταν φοιτητές στη Νομική, δίνοντας νομικές συμβουλές σε φτωχούς ανθρώπους, κάνοντας ειδική αναφορά στην προσπάθειά της να αποκαλύψει την περίπτωση ενός σχολείου που λειτουργού­σε με βάση κριτήρια κοινωνικού διαχωρισμο­ύ των μαθητών του, στην Αλαμπάμα, τη δεκαετία του ‘70.

Αναφερόμεν­ος στον Τραμπ, υποστήριξε ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών προσπάθησε να γελοιοποιή­σει τη σύζυγό του, επιχειρώντ­ας να την παρουσιάσε­ι ως «καρτούν». «Ωστόσο, η πραγματική ζωή και οι προκλήσεις της είναι εντελώς διαφορετικ­ές» συμπλήρωσε και απευθυνόμε­νος στο πλήθος των συνέδρων τόνισε: «Κάνατε πραγματικά καλά, γιατί επιλέξατε την καλύτερη». [SID:10397698]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece