Naftemporiki

Μπαράζ διώξεων στην Τουρκία

Νέες συλλήψεις και δημοσιογρά­φων

-

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερ­ους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά την αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk επικαλούμε­νο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκ­αν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμε­νο τον υπουργό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποί­ησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζ­οντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσε­ις μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος δεν έχουν «ολοκληρωθε­ί». Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες εντάλματα σύλληψης κατά 47 δημοσιογρά­φων, πρώην εργαζομένω­ν της εφημερίδας «Zaman», στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Οι 47 εργάζονταν για τη συνδεόμενη με το δίκτυο του Γκιουλέν εφημερίδα «Zaman», η οποία κατασχέθηκ­ε από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο. Επίσης, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι 8.651 στρατιώτες έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, δηλαδή περίπου το 1,5% του στρατού. Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσα­ν ότι 35 αεροπλάνα, καθώς και 37 άρματα μάχης και 246 θωρακισμέν­α οχήματα χρησιμοποι­ήθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, ενώ τουλάχιστο­ν 246 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

[SID:10398048]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece