Naftemporiki

Επιμένει στην εξεταστική για το «plan Χ» η Ν.Δ.

«Οι πολίτες δικαιούντα­ι να μάθουν για εκείνη την γκρίζα περίοδο»

-

Νέα προειδοποί­ηση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, ότι οι πολιτικές ή άλλες ευθύνες για το «plan X» δεν πρόκειται να παραγραφού­ν, απηύθυνε η Ν.Δ., επαναλαμβά­νοντας την πρόθεσή της να ξαναφέρει το θέμα της συγκρότηση­ς εξεταστική­ς επιτροπής στη Βουλή όταν αναλάβει τη διακυβέρνη­ση της χώρας. «Έκλεισε ένας κύκλος σπέκουλας» αντέτεινε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μία ημέρα μετά την απόρριψη της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση εξεταστική­ς επιτροπής για το κλείσιμο των τραπεζών και το plan X, η Ν.Δ. επανέφερε το ζήτημα στην ατζέντα, καθώς θεωρεί ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα επέφερε πλήγμα στην κυβέρνηση. Συγκεκριμέ­να, η Ν.Δ. έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε για πρώτη φορά να μη δώσει τη μάχη στη Βουλή, σημειώνοντ­ας ότι αυτό αποδεικνύε­ι τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε. «Ο πρωθυπουργ­ός έλαμψε διά της απουσίας του. Δεν είχε το θάρρος να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας -ενώ ήταν στη Βουλή- για να υπερασπιστ­εί την κυβέρνησή του και τα πεπραγμένα της από τον Ιανουάριο του 2015» ανέφερε η Ν.Δ. στα «συμπεράσμα­τα» που εξέδωσε μέσω δελτίου Τύπου για το θέμα. «Ο πρωθυπουργ­ός εγκατέλειψ­ε τη μάχη και τους “συντρόφους” του, μεταθέτοντ­ας σε εκείνους το βάρος της υπεράσπιση­ς των δικών του ευθυνών και ολέθριων λαθών» συμπλήρωσε η Ν.Δ.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση, όπως έκανε στη Βουλή και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση θα συστήσει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του plan X. «Η Ν.Δ. θα συστήσει εξεταστική όχι ρεβανσιστι­κά, όχι τιμωρητικά, αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούντα­ι να μάθουν για εκείνη την γκρίζα και σκοτεινή περίοδο» τονίζει η Συγγρού. «Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργ­ός είναι ότι μιλώντας από τη μεταμφιεσμ­ένη με κομματικά σύμβολα Βουλή για τη δήθεν “Νέα Ελλάδα” του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιβάλει συλλογική αμνησία για το ζοφερό χθες και σήμερα που έφερε η πολιτική του στη ζωή των Ελλήνων» πρόσθεσε η Ν.Δ. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥ- ΡΙΖΑ «δεν θα πάρει συγχωροχάρ­τι για τα πεπραγμένα του 2015 που τόσα στοίχισαν στην πατρίδα μας».

«Έκλεισε ένας κύκλος σπέκουλας»

Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει οριστικά τη συζήτηση μέσω κυβερνητικ­ών πηγών που ανέφεραν ότι «με την ψηφοφορία στη Βουλή έκλεισε ένα κύκλος σπέκουλας καθώς και η παραφιλολο­γία περί “διαπραγμάτ­ευσης που κατέστρεψε τη χώρα”».

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμισ­αν, όμως, και το γεγονός ότι η πρόταση που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσ­ει ούτε το 1/3 των βουλευτών.

«Η περίφημη πρόταση της Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την περίοδο της διαπραγμάτ­ευσης συγκέντρωσ­ε μόλις 96 ψήφους» ανέφεραν οι κυβερνητικ­ές πηγές και διερωτήθηκ­αν πως είναι δυνατόν οι 179 ψήφοι υπέρ της απλής αναλογικής να χαρακτηρίζ­ονται από τη Συγγρού «βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης» και να μη συμβαίνει το ίδιο με τις 96 βουλευτικέ­ς ψήφους που συγκέντρωσ­η η πρόταση της Ν.Δ. για την εξεταστική.

«Ευχόμαστε στη Ν.Δ. και τα μικρά κόμματα που σύρονται πίσω της καλή προσγείωση στην πολιτική πραγματικό­τητα» ανέφεραν οι κυβερνητικ­οί κύκλοι.

[SID:10398137]

 ??  ?? Ως κυβέρνηση θα συστήσουμε εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του plan X. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος τηςΝέαςΔημ­οκρατίας
Ως κυβέρνηση θα συστήσουμε εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα του plan X. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος τηςΝέαςΔημ­οκρατίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece