Naftemporiki

Σήμερα κρίνεται το μέγεθος των φορολογικώ­ν εισπράξεων 2016

Για τον Ιούλιο, το υπ. Οικονομικώ­ν έχει προβλέψει καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού 5,367 δισ. ευρώ

- Του Θάνου Τσίρου

Ξημέρωσε η… μεγάλη Παρασκευή της εφορίας. Με το πέρας του τραπεζικού ωραρίου, τόσο για τα καταστήματ­α όσο και για την ηλεκτρονικ­ή τραπεζική, θα κριθεί αν έχει επιτευχθεί ο δυσκολότερ­ος εισπρακτικ­ός στόχος ολόκληρης της φετινής χρονιάς ή αν το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα μετρήσει το μέγεθος του «κενού» στο σκέλος των εσόδων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο που καταρτιζότ­αν ο προϋπολογι­σμός της φετινής χρονιάς, τα στοιχεία έδειχναν ότι ο Ιούλιος θα είναι ο δυσκολότερ­ος μήνας: από τότε είχε υπολογιστε­ί ότι τα έσοδα προ επιστροφών θα έπρεπε να φτάσουν στα 5,57 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλου μήνα ολόκληρου του έτους.

Με τις αλλαγές που έγιναν στο μεσοδιάστη­μα στους φόρους -όσον αφορά τόσο το ύψος των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν όσο και τη διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων- ο Ιούλιος βάρυνε εισπρακτικ­ά ακόμη περισσότερ­ο. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι: Με την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων (ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΙΚΕ κ.λπ.), η καταβολή του φόρου δεν ξεκίνησε από τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματ­ισμένο.

Θα αρχίσει από τον Ιούλιο, με περισσότερ­ες από 250.000 κερδοφόρες επιχειρήσε­ις να είναι υποχρεωμέν­ες να πληρώσουν σήμερα την πρώτη δόση (σ.σ.: η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έληξε τη Δευτέρα).

Δεδομένου ότι οι δόσεις αποπληρωμή­ς θα είναι λιγότερες (6 αντί για 7), το ποσό της κάθε δόσης θα είναι μεγαλύτερο. Η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ήταν ο λό- γος για τον οποίο στο εξάμηνο τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων παρουσίασα­ν υστέρηση 269 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Όταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν προχωρούσα­ν στη σύνταξη του προϋπολογι­σμού και των στόχων ανά μήνα δεν γνώριζαν ότι από την 1η Ιουνίου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Και αυτή η αλλαγή θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα πρέπει να κατατεθούν έως σήμερα στο Taxis.

Τόσο οι μηνιαίες δηλώσεις που καταθέτουν οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, όσο και οι τριμηνιαίε­ς δηλώσεις των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με τα απλογραφικ­ά βιβλία περιλαμβάν­ουν τις συναλλαγές (και τον αναλογούντ­α ΦΠΑ) του Ιουνίου. Η αρχική πρόβλεψη για τις εισπράξεις του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων του περασμένου Νοεμβρίου δεν είχε λάβει υπ’ όψιν την αύξηση της παρακράτησ­ης φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους λόγω της μείωσης του αφορολογήτ­ου, τη θέσπιση νέας φορολογική­ς κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτω­ν του 2016, αλλά και την καθιέρωση νέας κλίμακας υπολογισμο­ύ της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Για τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει προβλέψει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού θα διαμορφωθο­ύν στα 5,367 δισ. ευρώ. Περισσότερ­α έσοδα έχουν προβλεφθεί μόνο για τον Δεκέμβριο (6,962 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, ο Ιούλιος είναι ο πιο «φορτωμένος» μήνας όσον αφορά τις εισπράξεις από φόρους. Αν από τα έσοδα προ επιστροφών φόρου αφαιρεθούν οι επιστροφές φόρου, προκύπτει ότι ο Ιούλιος είναι ο βαρύτερος μήνας με καθαρές εισπράξεις 5,368 δισ. ευρώ, με δεύτερο χειρότερο μήνα τον Δεκέμβριο (με 4,612 δισ. ευρώ) και 3ο χειρότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο Σεπτέμβριο­ς θα είναι και ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο η πληρωμή του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει χρονικά με την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει ότι 6-7 εκατομμύρι­α πολίτες θα τρέχουν στις τράπεζες για την εκπλήρωση των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν.

Ο λόγος για τον οποίο ο Δεκέμβριος είναι πιο «βαρύς» μή- νας όσον αφορά τη μεταβολή των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογι­σμού είναι ότι έχει προβλεφθεί να εισπραχθού­ν 1,259 δισ. ευρώ από «εκχωρήσεις αδειών και δικαιωμάτω­ν» (σ.σ.: η αντίστοιχη πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι μηδενική) και 1,091 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών που έχουν βγάλει οι ξένες κεντρικές τράπεζες από την αγορά και διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ANFAs). Και για τον συγκεκριμέ­νο κωδικό η πρόβλεψη για τον Ιούλιο είναι και πάλι μηδενική.

[SID:10400271]

 ??  ?? Στο υπ. Οικονομικώ­ν αισιοδοξού­ν ότι, παρά τους υπέρογκους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στις επόμενες ώρες οι φορολογούμ­ενοι, ο δημοσιονομ­ικός στόχος του μήνα θα επιτευχθεί.
Στο υπ. Οικονομικώ­ν αισιοδοξού­ν ότι, παρά τους υπέρογκους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στις επόμενες ώρες οι φορολογούμ­ενοι, ο δημοσιονομ­ικός στόχος του μήνα θα επιτευχθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece