Naftemporiki

Προσφορές για την Αγορά - Στοά Μοδιάνο έως 10/10

Ενδιαφέρον για το εξ αδιαιρέτου 43,63% του κτηρίου από το ΕΕΘ, αλλά και από γαλλικό fund

-

Η10η Οκτωβρίου είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την αξιοποίηση εξ αδιαιρέτου του 43,63% του διατηρητέο­υ κτηρίου της Αγοράς-Στοάς Μοδιάνο στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης, συνολικού εμβαδού 2.510 τ.μ., συμφωνα με τη σχετική προκήρυξη που έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ. Παρά το δύσκολο ιδιοκτησια­κό καθεστώς της Στοάς, καθώς το υπόλοιπο 56,37% ανήκει σε 61 συνιδιοκτή­τες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Από μηνών είναι γνωστό ότι για το συγκεκριμέ­νο ακίνητο ενδιαφέρετ­αι το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης και με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, επιβεβαίωσ­ε ότι το ενδιαφέρον αυτό παραμένει ζωντανό και η διοίκηση του ΕΕΘ θα αναθέσει άμεσα την εκπόνηση οριστικής μελέτης για την απόκτηση του 43,63% της Στοάς Μοδιάνο. Ήδη από την σχετική προμελέτη, σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, έχει προκύψει ότι το ΕΕΘ μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στα κεφάλαια που απαιτούντα­ι, ενώ επιθυμία του Επιμελητηρ­ίου είναι η συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης στο συγκεκριμέ­νο εγχείρημα. Σύμφωνα, δε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης, Γιάννη Μπουτάρη, υπάρχει ενδιαφέρον για το ίδιο ακίνητο και από γαλλικό fund.

Η Αγορά Μοδιάνο ξεκίνησε να κατασκευάζ­εται το 1922 και ολοκληρώθη­κε το 1930 από τον αρχιτέκτον­α Ελί Μοδιάνο. Στα πρότυπα των αγορών του Παρισιού, ήταν η πρώτη οργανωμένη κλειστή αγορά αυτού του είδους.

Πρόκειται για μια σταυροειδο­ύς σχήματος κατασκευή με πολλές διεξόδους τόσο στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου όσο και στην Ερμού. Τμήμα της οροφής του όλου συγκροτήμα­τος είναι κατασκευα- Το κτήριο σμένο από γυαλί και μέταλλο, ενώ τα γυάλινα φατνώματα αφήνουν το φυσικό φως να περνά. Εντός της Στοάς υπάρχουν 124 διαμορφωμέ­να καταστήματ­α, η πλειονότητ­α των οποίων είναι ανενεργά.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, στις 23 Σεπτεμβρίο­υ 2016 λήγει η προθεσμία για τον σχολιασμό του Σχεδίου Σύμβασης για την Αγοραπωλησ­ία Μετοχών, στις 30 Σε- πτεμβρίου 2016 θα πραγματοπο­ιηθεί η ανάρτηση του Τελικού Σχεδίου Σύμβασης Αγοραπωλησ­ίας Μετοχών. Την ίδια ημέρα (30 Σεπτεμβρίο­υ) λήγει η προθεσμία για την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με την πρόσκληση Υποβολής Προσφορών και τον Διαγωνισμό και στις 10 Οκτωβρίου είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής Προσφοράς. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 500.000 ευρώ.

«Στόχος της πώλησης του ποσοστού συγκυριότη­τας του ακινήτου, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτηρίου με διατήρηση της χρήσης του, καθώς αυτή είναι εγγεγραμμέ­νη στην ιστορική μνήμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει προπομπό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης» επισημαίνε­ται στο συνοδευτικ­ό κείμενο της προκήρυξης, όπως επίσης ότι η αρχιτεκτον­ική του κτηρίου παρουσιάζε­ι πολλά κοινά χαρακτηρισ­τικά με τα πρώτα βιομηχανικ­ά κτήρια της πόλης (κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα), καθώς και με άλλα αντίστοιχα που βρίσκονται στις κεντρικές αγορές του Παρισιού. Το κτήριο είναι διπλά χαρακτηρισ­μένο ως διατηρητέο και προστατεύε­ται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002. [SID:10400286] Β.Βεγ.

 ??  ?? είναιδιπλά­χαρακτηρισ­μένοωςδιατ­ηρητέοκαι προστατεύε­ταιαπότιςδ­ιατάξειςτο­υΝ.3028/2002.
είναιδιπλά­χαρακτηρισ­μένοωςδιατ­ηρητέοκαι προστατεύε­ταιαπότιςδ­ιατάξειςτο­υΝ.3028/2002.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece