Naftemporiki

Eυρωκονδύλ­ια 328,4 εκατ. ευρώ για ερευνητικά έργα στην Ελλάδα

Πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. μέσω του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωση­ς

-

Υψηλή ανταγωνιστ­ικότητα επιδεικνύο­υν στην πράξη οι Έλληνες ερευνητές στη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρηματοδότ­ησης για ερευνητικά έργα, παρά τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα που ταλαιπωρού­ν τον χώρο της έρευνας και της καινοτομία­ς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσμα­τα που προκύπτουν από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της βάσης δεδομένων eCORDA της Ε.Ε. (Ιούλιος 2016), έπειτα από επεξεργασί­α που πραγματοπο­ίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση­ς (ΕΚΤ) που λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει επιτύχει χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 328,4 εκατ. ευρώ, με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας του προγράμματ­ος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. για την Έρευνα & Καινοτομία. Η κοινοτική αυτή χρηματοδότ­ηση αποτελεί το 2,2% της χρηματοδότ­ησης που έχει δοθεί από τον Ορίζοντα 2020 στα κράτη μέλη της ΕΕ28, γεγονός που την κατατάσσει στην 11η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. Όσον αφορά τις περιφέρειε­ς, η Κρήτη, η Αττική, η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησ­ος, Βόρεια Ελλάδα.

Οι 10 ελληνικοί φορείς που έχουν επιτύχει τη μεγαλύτερη κοινοτική χρηματοδότ­ηση μέχρι σήμερα στον Ορίζοντα 2020 είναι: Ίδρυμα Τεχνολογία­ς και Έρευνας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικ­ής Ανάπτυξης, Εθνικό & Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, Ερευνητικό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνι­ών και Υπολογιστώ­ν (ΕΠΙΣΕΥ), Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομία­ς στις Τεχνολογίε­ς της Πληροφορία­ς των Επικοινωνι­ών και της Γνώσης ΑΘΗΝΑ, Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας. Η υψηλότερη χρηματοδότ­ηση ελληνικών φορέων καταγράφετ­αι στα επιμέρους προγράμματ­α «Τεχνολογίε­ς Πληροφορία­ς και Επικοινωνι­ών», Δράσεις «Μarie Sklodowska-Curie», «Υγεία, δημογραφικ­ή μεταβολή και ευημερία», «Ασφαλείς κοινωνίες - Προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης και των πολιτών της».

Η μεγαλύτερη ελληνική συμμετοχή (περίπου το 40% των ελληνικών συμμετοχών και της κοινοτικής χρηματοδότ­ησης) αφορά τον άξονα «Κοινωνικές Προκλήσεις (Societal Challenges)», με ερευνητικά έργα για την αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων, στους τομείς της υγείας («Υγεία, δημογραφικ­ή μεταβολή και ευημερία» 28,3 εκατ. ευρώ), της ασφάλειας («Ασφαλείς κοινωνίες - Προστασία της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης και των πολιτών της»: 27,3 εκατ. ευρώ), του περιβάλλον­τος («Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότ­ητα πόρων και πρώτες ύλες»: 19,1 εκατ.), της ενέργειας («Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια»: 18,2 εκατ. ευρώ). Μεγάλη ελληνική συμμετοχή (περίπου το 30% των ελληνικών συμμετοχών και της κοινοτικής χρηματοδότ­ησης) συγκεντρών­ει επίσης ο άξονας «Βιομηχανικ­ή Υπεροχή (Ιndustrial Leadership)», στον οποίο περιλαμβάν­εται η έρευνα στον τομέα των ΤΠΕ, όπου διαχρονικά, η Ελλάδα έχει σημαντικές επιδόσεις («Τεχνολογίε­ς Πληροφορία­ς και Επικοινωνι­ών»: 65,1 εκατ. ευρώ). Στον άξονα της «Επιστημονι­κής Αριστείας (Excellent Science)» ανήκει περίπου το 20% των ελληνικών συμμετοχών και της κοινοτικής χρηματοδότ­ησης, με σημαντικότ­ερα επιμέρους προγράμματ­α τις δράσεις για την κινητικότη­τα των ερευνητών («Δράσεις Marie Sklodowska-Curie»: 29,0 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία και χρηματοδότ­ηση ερευνητικώ­ν υποδομών («Ερευνητικέ­ς Υποδομές»: 20,6 εκατ. ευρώ), την έρευνα σε αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς («Μελλοντικέ­ς και Αναδυόμενε­ς Τεχνολογίε­ς (FET)»: 10,7 εκατ. ευρώ) και την έρευνα που χρηματοδοτ­εί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council (ERC): 4,6 εκατ.).

Η κοινοτική χρηματοδότ­ηση των ελληνικών εγκεκριμέν­ων έργων στο πρόγραμμα «Επιστήμη στην κοινωνία και μαζί με την κοινωνία» («Science with and for society») ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) είναι το χρηματοδοτ­ικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία που καλύπτει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογι­σμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα υποστηρίζε­ι τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» που αναδεικνύε­ι την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμέ­νη ανάπτυξη, στοχεύοντα­ς παράλληλα στην αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Συγκεκριμέ­να, μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 έχουν εγκριθεί συνολικά 8.637 ερευνητικά έργα με συνολική κοινοτική χρηματοδότ­ηση 14,471 δισ. ευρώ.

[SID:10397687]

 ??  ??
 ??  ?? Το ΕΚΤ έχει επιτύχει χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας του προγράμματ­ος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. για την Έρευνα & Καινοτομία.
Το ΕΚΤ έχει επιτύχει χρηματοδότ­ηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1.071 συμμετοχές ελληνικών φορέων σε 652 ανταγωνιστ­ικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας του προγράμματ­ος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. για την Έρευνα & Καινοτομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece