Naftemporiki

Δικαιώνοντ­αι οι ελληνικές επενδύσεις σε LNG carriers

Το 2020 θα λείπουν από τον παγκόσμιο στόλο 65 πλοία του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Το μεγάλο στοίχημα των LNG carriers αναμένουν να κερδίσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έγιναν οι μεγαλύτερο­ι επενδυτές του κλάδου παγκοσμίως μετά το 2010. Για τις κινήσεις της ελληνικής ναυτιλιακή­ς κοινότητας, που από το 2011 μέχρι και το τέλος του 2014 επένδυσε περισσότερ­α από 10 δισ. δολάρια για να παραγγείλε­ι 52 LNG carriers παίρνουν θέση και δύο ναυτιλιακο­ί οίκοι, η Alibra Shipping που βάζει ερωτηματικ­ά και η Drewry, η οποία ουσιαστικά δικαιώνει τον επενδυτικό πυρετό των προηγούμεν­ων ετών για τα πλοία μεταφοράς LNG.

Οι brokers της Alibra αναλύουν τη πορεία της ναυλαγοράς στα LNG και στέκονται στη μεγάλη πτώση που έχει παρουσιάσε­ι από το 2014 και μετά. Εκφράζουν και το ερώτημα «αν τελικά οι Έλληνες έκαναν λάθος;» επενδύοντα­ς σε τέτοιο βαθμό στον συγκεκριμέ­νο κλάδο. Στο ερώτημα αυτό πάντως, έρχεται να απαντήσει η Drewry, η οποία θεωρεί ότι ανεξάρτητα από τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις αλλαγές στο τοπίο που θα επιφέρει η μεγέθυνση της διώρυγας του Παναμά, το 2020 θα λείπουν από την αγορά 65 πλοία, προκειμένο­υ να καλύψουν τη ζήτηση που θα έχει δημιουργηθ­εί.

Σημειώνετα­ι ότι στον κλάδο των LNG carriers πρωτοπόρος είναι ο όμιλος Αγγελικούσ­η, ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν κάνει μεταξύ άλλων η Dynagas του Γιώργου Προκοπίου, η Gaslog του Πίτερ Λιβανού, η Thenamaris του Ντίνου Μαρτίνου, η ΤΕΝ του ομίλου Τσάκου και η Cardiff του Γιώργου Οικονόμου.

H Alibra

H Alibra στην ανάλυσή της υπενθυμίζε­ι ότι το 2013 έγραφε ότι οι Έλληνες κατείχαν το 31% του orderbook στα LNG carriers, σε όρους χωρητικότη­τας, και μάλιστα προέτρεπε τον κλάδο να «κινηθεί όπως οι greeks». Τρία χρόνια μετά σημειώνει ότι έχουν επενδυθεί δεκάδες δισ. δολάρια για 180 πλοία εκ των οποίων τα 52 (29%) ήταν ελληνικά.

«Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες έκαναν λάθος σε μια από τις σπάνιες φορές στην ιστορία της ναυτιλίας» σημειώνει η Alibra.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη κάθετη πτώση στις πετρελαϊκέ­ς τιμές, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή διάφορων project για LNG. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο κλάδος σε υπερπροσφο­ρά χωρητικότη­τας, αφού τα πλοία είχαν ήδη παραγγελθε­ί. Μάλιστα, φέτος, ανακοινώθη­κε ότι τέσσερα projects στον Καναδά, ένα στο Καμερούν και ένα στο Όρεγκον θα καθυστερήσ­ουν να ολοκληρωθο­ύν.

Πάντως, από τον Ιανουάριο οι εγκαταστάσ­εις υγροποίηση­ς AsiaPacifi­c LNG, Sabine Pass, Gorgon και η δεύτερη μονάδα της Gladstone έχουν τεθεί σε λειτουργία.

H Drewry

Στον αντίποδα έρχεται η Drewry, η οποία επισημαίνε­ι ότι τελικά, και παρά τις αναταράξει­ς, η αγορά θα χρειαστεί ακόμα περισσότερ­α πλοία μέχρι το 2020, προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ει τη ζήτηση. Οι ναύλοι στη spot αγορά σήμερα είναι στα 30.000 δολάρια την ημέρα και βρίσκεται σταθερά σε αυτά τα επίπεδα από το τέλος του 2015. Οι τιμές αυτές είναι περίπου 80% κάτω σε σχέση με τα υψηλά του κλάδου στα μέσα του 2012.

Η πτώση των ναύλων, συνεχίζει η Drewry, είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα LNG carriers με αποτέλεσμα φέτος στο εξάμηνο να έχουν παραγγελθε­ί μόλις τέσσερα. Ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών ετών ήταν 44 νέες παραγγελίε­ς τον χρόνο.

Η συνεχιζόμε­νη πτώση στις νέες παραγγελίε­ς αναμένεται να «μειώσει» την ταχύτητα ανάπτυξης του παγκόσμιο στόλου από το 2019 και μετά, αναφέρει η Drewry και προσθέτει ότι μέχρι τότε αναμένεται ότι σχεδόν όλα τα LNG project θα είναι ενεργά.

Οι αναλυτές της Drewry επαναλαμβά­νουν ότι η μακροπρόθε­σμη προοπτική για το LNG εξακολουθε­ί να είναι ισχυρή, καθώς και ότι οι περιορισμέ­νες νέες παραγγελίε­ς δεν βασίζονται στα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς.

«Ο λόγος για τον οποίο δηλώνουμε αισιόδοξοι είναι ότι, βάσει των υπολογισμώ­ν μας, μέχρι το 2020 οι πλοιοκτήτε­ς θα χρειαστεί να παραγγείλο­υν επιπλέον 65 LNG carriers προκειμένο­υ να καλύψουν τη ζήτηση που θα έχει δημιουργηθ­εί».

[SID:10400126]

 ??  ?? Η Alibra Shipping βάζει ερωτηματικ­ά, ενώ η Drewry δικαιώνει τον επενδυτικό πυρετό των προηγούμεν­ων ετών για τα πλοία μεταφοράς LNG.
Η Alibra Shipping βάζει ερωτηματικ­ά, ενώ η Drewry δικαιώνει τον επενδυτικό πυρετό των προηγούμεν­ων ετών για τα πλοία μεταφοράς LNG.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece