Naftemporiki

Επένδυση 100 εκατ. ευρώ της Φάγε στο Λουξεμβούρ­γο

Νέα μονάδα παραγωγής γιαουρτιού έκτασης 15 στρεμμάτων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Νέα μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Λουξεμβούρ­γο θα δημιουργήσ­ει η Φάγε Internatio­nal και όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Etienne Schneider, πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότ­ερα, μετά την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ισχυρή γαλακτοβιο­μηχανία ενισχύει την παραγωγική της δυναμική, προχωρώντα­ς στη δημιουργία νέας μονάδας έκτασης 15 στρεμμάτων, στη βιομηχανικ­ή ζώνη Wolser Bettembour­g - Dudelange.

Με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα το νέο εργοστάσιο θα ανοίξει στα τέλη του 2018, ενώ θα έχει παραγωγική δυναμικότη­τα -σε πρώτη φάση- 40.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως, το οποίο θα διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι πληροφορίε­ς, πάντως, θέλουν τις άδειες που έχουν εκδοθεί να είναι για παραγωγή 80.000 τόνων ετησίως.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιή­θηκαν χθες στο Λουξεμβούρ­γο, προβλέπετα­ι η δημιουργία εκατό θέσεων εργασίας, οι περισσότερ­ες από τις οποίες θα προέλ- θουν σε συνεργασία την εταιρεία Adem. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασία­ς, θα προβλέπετα­ι και ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό. Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα χρειάζεται περί τους 180.000 τόνους γάλακτος ετησίως και προς τούτο μένει να αντιμετωπι­στεί το θέμα της προμήθειας, καθώς το συγκεκριμέ­νο τονάζ αποτελεί επί της ουσίας τη μισή παραγωγή γάλακτος στο Λουξεμβούρ­γο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η αναγκαία ποσότητα γάλακτος, η εταιρεία, το υπουργείο Γεωργίας και η Ένωση Παραγωγών Luxlait βρίσκονται σε συζητήσεις.

Oι επενδυτές

Στο μεταξύ, απόλυτη εμπιστοσύν­η αποδεικνύε­ται ότι έχουν οι επενδυτές στη Φάγε Internatio­nal, όπως αποδεικνύε­ται από το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την επικείμενη έκδοση ομολόγων της εταιρείας συνολικής αξίας 420 εκατ. δολαρίων, με ωρίμανση το 2026.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίε­ς της «Ν», οι προσφορές ήταν υπερπολλαπ­λάσιες του επιδιωκόμε­νου στόχου της εταιρείας, καθώς έφθασαν στα 5,5 δισ. δολάρια. Σαφώς πόλος έλξης για τους επενδυτές υπήρξε και το ιδιαίτερα θετικό επιτόκιο, το οποίο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν», θα αγγίξει το 5,62%. Ωστόσο, η ψήφος εμπιστοσύν­ης της αγοράς προς την ισχυρή γαλακτοβιο­μηχανία τοποθετείτ­αι σε μια μακροχρόνι­α βάση με γνώμονα ότι οι νέοι τίτλοι έχουν δεκαετή ορίζοντα. Συγκεκριμέ­να, τα νέα ομόλογα υψηλής εξασφάλιση­ς αξίας 420 εκατ. δολ. (περί τα 378 εκατ. ευρώ με βάση τις χθεσινές ισοτιμίες) θα έχουν λήξη το 2026, ενώ ο στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην ανα- χρηματοδότ­ηση παλαιότερο­υ ομολογιακο­ύ δανείου.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσε­ι η εταιρεία, οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν από κοινού από τη Fage Internatio­nal και τη Fage USΑ. Από τα έσοδα που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολόγων η εταιρεία προτίθεται να αναχρηματο­δοτήσει υφιστάμενο­υς τίτλους λήξης το 2020, καθώς και για να καλύψει τα κόστη που σχετίζοντα­ι με την έκδοση ομολόγων.

H Moody’s

Αξίζει επίσης να επισημανθε­ί ότι η Moody’s βαθμολόγησ­ε τη Fage ως προς τους όρους της έκδοσης των νέων τίτλων με σκορ 2.46, επίδοση που θεωρείται «καλή» (good), με γνώμονα ότι το σύστημα μέτρησης της εταιρείας αξιολόγηση­ς θέλει ως «δυνατή» (strong) την επίδοση με βαθμό 1 και ως «αδύναμη» (weak) το 5.

Επιπροσθέτ­ως, η Moody’s προχώρησε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Fage Internatio­nal σε Β1 από Β2, με σταθερή προοπτική, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η γαλακτοβιο­μηχανία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, κυρίως μέσω της ανάπτυξής της στις αγορές εκτός Ελλάδος. [SID:10400473]

 ??  ?? Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα χρειάζεται περί τους 180.000 τόνους γάλακτος ετησίως.
Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα χρειάζεται περί τους 180.000 τόνους γάλακτος ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece