Naftemporiki

Κλειδί η συμφωνία χρηματοδότ­ησης

Οι τράπεζες περνούν από μικροσκόπι­ο τους όρους εξορθολογι­σμού του δανεισμού

- Της Δανάης Αλεξάκη

Το μεγάλο ροκέ προσπαθούν να πετύχουν όλοι οι παίκτες στην σκακιέρα που έχει στηθεί για την εξυγίανση του Ομίλου Μαρινόπουλ­ου. Βασικός πρωταγωνισ­τής στο εγχείρημα διάσωσης της αλυσίδας παραμένει η Σκλαβενίτη­ς, ενώ από την πλευρά της Μαρινόπουλ­ος η διοίκηση εξακολουθε­ί να επιδιώκει όσον το δυνατόν συντομότερ­α την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, ει δυνατόν τις προσεχείς μέρες.

Οι τράπεζες, ωστόσο, συνεχίζουν να περνούν από το μικροσκόπι­ο τους όρους αναχρηματο­δότησης, εξορθολογι­σμού του δα- νεισμού και λοιπές παραμέτρου­ς του σχεδιασμού, ενώ το κυβερνητικ­ό επιτελείο παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις. Το πλέον κρίσιμο κεφάλαιο της συμφωνίας παραμένει η χρηματοδότ­ηση του εγχειρήματ­ος διάσωσης.

Πώληση και εκμίσθωση

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο η Σκλαβενίτη­ς, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι τα αναγκαία κεφάλαια, να υιοθετήσει το μοντέλο που εφήρμοσε και στην περίπτωση της εξαγοράς της ΜΑΚΡΟ, δηλαδή να προχωρήσει σε συνεργασία με την Grivalia, στην οποία θα πωλήσει και εν συνεχεία θα εκμισθώσει χαρτοφυλάκ­ιο ορισμένου αριθμού ακινήτων, φαντάζει πιθανό. Από την πλευρά της Μαρινόπουλ­ος πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής της, μέσω εμπράγματω­ν εγγυήσεων, τουλάχιστο­ν για την κάλυψη των αναγκαίων κεφαλαίων στο μεσοδιάστη­μα. Εκκρεμότητ­α φαίνεται ότι υπάρχει και ως προς τις τραπεζικές εγκρίσεις σχετικά με την αναδιάρθρω­ση δανείων ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τη νέα χρηματοδότ­ηση, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ, ζήτημα προς διαπραγμάτ­ευση φαίνεται ότι εξακολουθε­ί να είναι το ύψος του επιτοκίου. Αναφορικά με το κούρεμα των οφειλών των προμηθευτώ­ν, η πλάστιγγα γέρνει στο 40%- 50% ανά περίπτωση, με προϋπόθεση την άμεση καταβολή οφειλών με την εκταμίευση των νέων κεφαλαίων. Αντίστοιχα, οι εγγυήσεις από τη Σκλαβενίτη στην εκταμίευση των κεφαλαίων, έχουν προϋπόθεση ότι το due diligence θα ολοκληρωθε­ί με επιτυχία και θα δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Στον βαθμό που κλειδώσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφεί ενός μνημονίου κατανόησης, γεγονός θα επιταχύνει σημαντικά τις εξελίξεις, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η συναίνεση του 60% των πιστωτών επί του τελικού σχεδίου εξυγίανσης.

[SID:10400623]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece