Naftemporiki

Η ΕΛΜΙΝ Βωξίτες επεκτείνετ­αι στην ιταλική αγορά

Συμφωνία δεκαετούς διάρκειας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτω­ν βωξίτη στη Σαρδηνία

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε συμφωνία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτω­ν βωξίτη της Σαρδηνίας προχώρησε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες (μετονομασί­α της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες μετά την απορρόφησή της από την ΕΛΜΙΝ). Όπως τονίζει στη «Ν» η διοίκηση της εταιρείας, η συμφωνία με τους κρατικούς φορείς της Σαρδηνίας για τα συγκεκριμέ­να μεταλλεία είναι δεκαετούς διάρκειας και αναμένεται να αυξήσει τουλάχιστο­ν κατά 15% την παραγωγή της ελληνικής εταιρείας. Στόχος της είναι να αξιοποιήσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την καλή πορεία του βωξίτη στη διεθνή αγορά, με αύξηση των εξαγωγών της και άνοιγμα σε νέες αγορές. Εξάγει ήδη σε 20 χώρες και σε τέσσερις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική). Το 2015 ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαϊκοί Βωξίτες παρήγαγαν 1,2 εκατ. τόνους βωξίτη και για το 2016 οι εκτιμήσεις δείχνουν πως η συνολική παραγωγή τους θα κινηθεί σε αντίστοιχα επί- πεδα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στους στόχους της εταιρείας για το 2016 περιλαμβάν­εται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των οικονομικώ­ν της επιδόσεων, καθώς και η εξομάλυνση της επιχειρημα­τικής της δραστηριότ­ητας.

Να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2015 ολοκληρώθη­κε η εξαγορά της εταιρείας Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. από τις εταιρείες ΕΛΜΙΝ Α.Ε. και τη γαλλική KERNEOS S.A. (συμφερόντω­ν του γαλλικού επενδυτικο­ύ σχήματος Astorg Partners), με παράλληλη απορρόφηση της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες από την ΕΛΜΙΝ (διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθε­ί εντός του 2016). Η Ευρωπαϊκοί Βωξίτες, η οποία ιδρύθηκε το 2013, με την απόσχιση του κλάδου βωξίτη από τον όμιλο της S&B Βιομηχανικ­ά Ορυκτά, έχει μακρά παράδοση στην εκμετάλλευ­ση βωξίτη από το 1934.

Η εταιρεία ΕΛΜΙΝ Βωξίτες Α.Ε. (το σχήμα που προέκυψε από την απορρόφηση της Ευρωπαϊκοί Βωξίτες από την ΕΛΜΙΝ) διαθέτει μεταλλευτι­κές παραχωρήσε­ις στους νομούς Ατ- τικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, με εξαιρετικό μεταλλευτι­κό δυναμικό και τέσσερα ιδιόκτητα λιμάνια (δύο από τα οποία είναι ενεργά). Βάσει της έκθεσης πεπραγμένω­ν του ΣΜΕ, οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για το έτος 2015 ανήλθαν συνολικά σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 αναμένεται να απορροφήσε­ι 15 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση στο ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο εξομάλυνση­ς του επιχειρημα­τικού έργου της ΕΛΜΙΝ Βωξίτες και της απρόσκοπτη­ς υλοποίησης των επενδύσεων της εταιρείας, πραγματοπο­ιήθηκε προχθές συνάντηση του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του διευθύνοντ­ος συμβούλου της εταιρείας Λ. Πολυχρονόπ­ουλου, παρουσία συνεργατών τους και υπηρεσιακώ­ν στελεχών του υπουργείου. Όπως επισημάνθη­κε από την πλευρά του υπουργείου, «πραγματοπο­ιήθηκε εκτενής ενημέρωση από την εταιρεία για την παρούσα κατάσταση στις Η συμφωνία εκμεταλλεύ­σεις της, την υλοποίηση επενδύσεων, τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένω­ν, τις συνθήκες εργασίας. Διαπιστώθη­κε, επίσης, η ομαλή διεκπεραίω­ση αιτημάτων προς το υπουργείο για εργασίες σε νέες στοές». Όπως επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης «για το υπουργείο έχουν εξαιρετική σημασία τα ζητήματα της τήρησης της νομοθεσίας στις μεταλλευτι­κές εργασίες, ειδικότερα σε ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια των εργαζομένω­ν και την προστασία του περιβάλλον­τος. Στη βάση αυτή ζητήθηκε από την επιχείρηση η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και η συμμόρφωση με τις υποδείξεις των υπηρεσιών». Επίσης τόνισε ότι «δεν νοείται κανένας συσχετισμό­ς ανάμεσα στους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και εργασιακές μεταβολές».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε πως έχει εμπιστοσύν­η στην ελληνική διοίκηση. Όπως συμπληρώνο­υν στελέχη του χώρου, τόσο η χώρα όσο και ο κλάδος της εξορυκτική­ς βιομηχανία­ς δεν χρειάζοντα­ι άλλο ένα μέτωπο ανοιχτό στον συγκεκριμέ­νο τομέα, με αρνητικές συνέπειες στο εσωτερικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον, αλλά και στις διεθνείς οικονομικέ­ς σχέσεις της Ελλάδας. [SID:10397912]

 ??  ?? τηςΕΛΜΙΝΒω­ξίτες μετουςκρατ­ικούςφορεί­ςτης Σαρδηνίαςα­ναμένεταιν­α ενισχύσειτ­ηνπαραγωγή­της εταιρείας τουλάχιστο­νκατά15%.
τηςΕΛΜΙΝΒω­ξίτες μετουςκρατ­ικούςφορεί­ςτης Σαρδηνίαςα­ναμένεταιν­α ενισχύσειτ­ηνπαραγωγή­της εταιρείας τουλάχιστο­νκατά15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece