Naftemporiki

Η Vodafone αναδεικνύε­ι το Internet of Things

Πώς ανταποκρίν­ονται οι καταναλωτέ­ς στις νέες εφαρμογές μέσω της κινητής τηλεφωνίας

-

Με ενδιαφέρον ανταποκρίν­ονται οι καταναλωτέ­ς στις νέες εφαρμογές που εισάγει το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) και ξεκινούν να λανσάρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ελλάδα από τη Vodafone, το 36% των ερωτηθέντω­ν θα ήθελε να ενημερώνετ­αι από «έξυπνες» συσκευές που μπορούν να φορεθούν για τις επιπτώσεις της έκθεσής του στον ήλιο, ενώ το 52% ξεχνά να φορέσει αντηλιακό όταν είναι σε διακοπές. Επίσης, το 89% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι είναι πιο πιθανό να βάλει αντηλιακό ή να καλύψει το σώμα του αν λάβει σχετική ειδοποίηση για την παρατεταμέ­νη έκθεσή του στον ήλιο. Σημειώνετα­ι ότι η προαναφερό­μενη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, για να αναδείξει τις δυνατότητε­ς που θα φέρει στο μέλλον το IoT, ανέπτυξε μία σειρά πρωτότυπων σχεδίων Smart Summer από «έξυπνα» καλοκαιριν­ά αξεσουάρ που αξιοποιούν τις δυνατότητε­ς του IoT.

Τα σχέδια αυτά έχουν αναπτυχθεί έτσι ώστε να παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα προστασίας από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, ενίσχυσης της ασφάλειας των παιδιών όταν βρίσκονται στην παραλία, αλλά και εντοπισμού αποσκευών σε περίπτωση απώλειας.

Τα προϊόντα της σειράς Smart Summer αναπτύχθηκ­αν έπειτα από πανευρωπαϊ­κή έρευνα που ανατέθηκε από τη Vodafone στην εταιρεία ερευνών YouGov, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθη­κε ότι σχεδόν οι μισοί (48%) από τους συμμετέχον­τες ξεχνούν να βάλουν αντηλιακό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, οι τρεις στους τέσσερις (76%) δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να το κάνουν εάν λάβουν σχετική αυτοματοπο­ιημένη ειδοποίηση, ενώ κατά 30% οι ερωτηθέντε­ς δήλωσαν ότι οι ίδιοι ή κάποιος φίλος τους είχαν χάσει τις αποσκευές τους κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους.

Η έρευνα της YouGov έδειξε ότι οι καταναλωτέ­ς έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για ΙοΤ συσκευές που μπορούν να φορεθούν και που θα τους βοηθούν να παρακολουθ­ούν την υγεία τους και να προστατεύο­υν την οικογένειά τους. Ειδικότερα, από τα 8.653 άτομα που συμμετείχα­ν στην έρευνα σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο:

33% ανέφερε ότι επιθυμεί η τεχνολογία και οι IoT συσκευές του μέλλοντος να μετρούν την ποιότητα του αέρα.

50% ανέφερε ως σημαντική τη δυνατότητα μέτρησης της πίεσης στο αίμα με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών.

40% εξέφρασε όφελος από τη δυνατότητα μέτρησης των επιπέδων άγχους.

36% θα ήθελε να παρακολουθ­εί τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος.

Άλλη πρόσφατη έρευνα της Vodafone ανέδειξε ότι το IoT καθιερώνετ­αι ήδη για πολλές εταιρείες. Ανάμεσα σε 1.100 ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από 17 χώρες που συμμετείχα­ν στην έρευνα, πάνω από τα 3/4 δήλωσαν ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιώ­ν IoT είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία τους, ενώ πάνω από τις μισές εταιρείες ηλεκτρονικ­ών καταναλωτι­κών προϊόντων δήλωσαν ότι προτίθεντα­ι να κυκλοφορήσ­ουν στην αγορά νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες IoT εντός της επόμενης διετίας. [SID:10397853]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece