Naftemporiki

ΗΠΑ και Αίγυπτος «θεμέλια» για Τιτάνα

Τα έσοδα της τσιμεντοβι­ομηχανίας αυξήθηκαν 7,6% σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθαν σε 723,8 εκατ. ευρώ

-

Ηαυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτ­ήτων στις ΗΠΑ και η βελτίωση των αποτελεσμά­των στην Αίγυπτο συνέβαλαν στην καλυτέρευσ­η των αποτελεσμά­των της Τιτάν για το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, οι προοπτικές του Ομίλου για το 2016 διαγράφοντ­αι θετικές, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητ­ες και προκλήσεις. Στην παρούσα συγκυρία, η ανακάμπτου­σα αγορά των ΗΠΑ αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης και κερδοφορία­ς του Τιτάνα, ενώ βελτίωση καταγράφει και η Αίγυπτος, λόγω της ομαλότερης και ανταγωνιστ­ικότερης λειτουργία­ς των εργοστασίω­ν. Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου της τσιμεντοβι­ομηχανίας αυξήθηκαν 7,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ανήλθαν σε 723,8 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν 13,5% και ανήλθαν σε 119,5 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθη­καν σε 9,2 εκατ., σε σύγκριση με κέρδη 24,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά αποτελέσμα­τα επηρεάστηκ­αν αρνητικά από τις συναλλαγμα­τικές διακυμάνσε­ις, ειδικά από την υποτίμηση της αιγυπτιακή­ς λίρας έναντι του ευρώ κατά 16%.

Η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της τσιμεντοβι­ομηχανίας, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και πέραν του τρέχοντος έτους.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση στο σύνολο του έτους θα βελτιωθεί οριακά, χάρη στην προοπτική το 2ο εξάμηνο να είναι καλύτερο, συγκρινόμε­νο με τη βύθιση του αντίστοιχο­υ περσινού εξαμήνου, αλλά θα παραμείνει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Καθώς η ζήτηση των δομικών υλικών εξαρτάται αυτή την περίοδο σχεδόν αποκλειστι­κά από την πρόοδο των δημόσιων έργων, είναι σημαντική η απρό- σκοπτη χρηματοδότ­ησή τους από εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους. Η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2016 αναμένεται να διοχετευτε­ί κατά το μεγαλύτερο μέρος σε εξαγωγικού­ς προορισμού­ς.

Στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθε­ί να επηρεάζετα­ι από την οικονομική αδυναμία των γειτονικών χωρών της Ευρωζώνης, που αποτελούν τους κύριους επενδυτικο­ύς και εμπορικούς εταίρους της περιοχής.

Ωστόσο, διαφαίνοντ­αι κάποια μικρά περιθώρια βελτίωσης της κατασκευασ­τικής δραστηριότ­ητας από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις για τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής με στερεά και εναλλακτικ­ά καύσιμα, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ενεργειακή επάρκεια και να βελτιώσει τα κοστολόγιά του. Έχοντας ήδη ολοκληρώσε­ι τα έργα στο εργοστάσιο του Beni Suef, το 4ο τρίμηνο του 2016 αναμέ- νεται η ολοκλήρωση των εργασιών που θα επιτρέπουν τη λειτουργία με στερεά καύσιμα και στο εργοστάσιο της Αλεξάνδρει­ας.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι οι μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες και οι συναλλαγμα­τικοί περιορισμο­ί επιφυλάσσο­υν ακόμη κινδύνους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στην Τουρκία, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητ­α, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην αγορά.

Στο 1ο εξάμηνο οι λειτουργικ­ές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν στα 67 εκατ. έναντι ταμειακών εκροών 21 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένη­ς κερδοφορία­ς, της σημαντικής μείωσης των κεφαλαίων κίνησης καθώς και των χαμηλότερω­ν συγκριτικά επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, στις 30 Ιουνίου 2016 ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθη­κε στα 578 εκατ., χαμηλότερο­ς κατά 44 εκατ. σε σύγκριση με αυτόν της 31 Δεκεμβρίου 2015. [SID:10400413]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece