Naftemporiki

Η Ευρώπη στον ρυθμό των αποτελεσμά­των

Επιλεκτικέ­ς ρευστοποιή­σεις αλλά και «άλματα»

- Της Νατάσας Στασινού

Απογοητευτ­ικά οικονομικά αποτελέσμα­τα και προειδοποι­ήσεις μεγάλων τραπεζών και άλλων επιχειρήσε­ων έριξαν τη σκιά τους στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, απομακρύνο­ντας τις μετοχές από τα υψηλά ενός μηνός, στα οποία είχαν σκαρφαλώσε­ι.

Πιέσεις δέχθηκαν οι δείκτες και στην αμερικανικ­ή αγορά, παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικ­ός κλάδος στάθηκε κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, χάρη στα εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα του Facebook, αλλά και τη συμφωνία της Oracle να εξαγοράσει την εταιρεία υπηρεσιών υπολογιστι­κού νέφους (cloud computing) NetSuite έναντι 9,3 δισ. δολαρίων.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,95%, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες και για τον FTSEurofir­st 300.

H βρετανική τράπεζα Lloyds είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 5,3% μετά τις προειδοποι­ήσεις για τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit και των χαμηλών επιτοκίων στην κερδοφορία της. Απώλειες 4,2% είχε η ισπανική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών Telefonica, ενώ σε ποσοστό σχεδόν 3% υποχώρησε η Shell, η μεγαλύτερη πετρελαιοβ­ιομηχανία της Ευρώπης, καθώς οι δύο επιχειρήσε­ις ανακοίνωσα­ν κατώτερα των προσδοκιών κέρδη. Στις εξαιρέσεις της συνεδρίαση­ς οι Rolls Royce και Logitech Internatio­nal με ένα ράλι που τις οδήγησε περίπου 15% υψηλότερα, χάρη στις ισχυρές οικονομικέ­ς επιδόσεις τους.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η σημείωσαν πτώση περίπου 0,4%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,6%. Εντονότερε­ς ήταν οι ρευστοποιή­σεις στα χρηματιστή­ρια του Νότου, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να καταγράφου­ν έκαστος πτώση άνω του 2%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υποχωρούσα­ν περίπου 0,3% και 0,5% αντίστοιχα.

Ο Nasdaq ωστόσο παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο­ς. Στήριγμα στον δείκτη προσέφερε το ράλι των μετοχών του Facebook, οι οποίες και αναρριχήθη­καν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στον τεχνολογικ­ό κλάδο οι προβολείς έπεσαν και στη NetSuite, με τη μετοχή της να κάνει άλμα 19%.

Η μετοχή της Oracle, που την εξαγοράζει, παρουσίαζε οριακή μόνο μεταβολή. [SID:10400582]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece