Naftemporiki

Κέρδισε έδαφος το γιεν

Απώλειες για το δολάριο, σταθεροποί­ηση του ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

To γιεν κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα ανταποκριθ­εί στις υψηλές προσδοκίες για ευρείας κλίμακας δέσμη μέτρων στήριξης σήμερα, όταν θα ολοκληρώσε­ι τη διήμερη συνεδρίασή της, αλλά και αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμέ­νη στον χρόνο αύξησης των επιτοκίων της.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης στην Ιαπωνία ήταν αυτές που έδωσαν κατεύθυνση στις συνεδριάσε­ις των τελευταίων εβδομάδων, επισκιάζον­τας τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ την Τετάρτη, η οποία έδωσε μεν μία ένδειξη ότι είναι πιθανή μία επιτοκιακή αύξηση τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένη.

Αυτό που περιμένουν όλοι είναι η ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για να διαπιστώσο­υν το μέγεθος των νέων μέτρων. «Υπάρχουν προσδοκίες για ανάληψη άμεσης δράσης από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα σήμερα, όμως οι προσδοκίες αυτές έχουν διακυμάνσε­ις. Το βασικό σενάριο είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικο­ύ της και ίσως να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αλλά σε μικρό βαθμό, ίσως κατά 10 μονάδες βάσης. Ο μεγάλος κίνδυνος θα είναι εάν δεν γίνει απολύτως τίποτε» εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Societe Generale Άλβιν Ταν.

Το δολάριο υποχώρησε 0,48% στα 104,87 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού από έξι σημαντικά νομίσματα, υποχώρησε 0,50% στο 96,573, αφού όμως νωρίτερα είχε βουλιάξει σε χαμηλά δύο εβδομάδων, στο 96,287.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε ανακοίνωσε προχθές πρόγραμμα νέων μέτρων στήριξης ύψους 28 τρισ. γιεν (365 δισ. δολ.), ασκώντας πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να ακολουθήσε­ι και αυτή με δυναμικά μέτρα. Πηγές ωστόσοαποκ­άλυψαν στο Reuters την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσες δημοσιονομ­ικές δαπάνες μόνο 7 τρισ. γιεν, οι οποίες εκπροσωπού­ν μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών μέτρων.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε πάνω από το 1,10. Η στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς τα σχέδια της Lloyds για περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας ήρθαν να προστεθούν στις ενδείξεις για επιδείνωση των οικονομικώ­ν προοπτικών, με τους επενδυτές να στοιχηματί­ζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκιά της την επόμενη εβδομάδα. [SID:10400753]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece