Naftemporiki

Η Μέρκελ επιμένει στα ανοιχτά σύνορα

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς υπερασπίστ­ηκε την πολιτική της στο προσφυγικό - Ερωτηματικ­ά στη Γαλλία για τις επιθέσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Δεν αλλάζει πολιτική στο θέμα της χορήγησης ασύλου η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, η οποία διέκοψε τις διακοπές της, προκειμένο­υ να δώσει εξηγήσεις σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό και την τρομοκρατί­α. Όσον αφορά δε τις επικρίσεις ότι δεν επισκέφθηκ­ε κανέναν από τους τόπους των πρόσφατων τρομοκρατι­κών επιθέσεων, όπως έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν πήγε γιατί ήθελε να παρευρεθεί στην τελετή μνήμης για όλα τα θύματα των τρομοκρατι­κών επιθέσεων που θα γίνει την Κυριακή στο Μόναχο. Ορισμένες από τις πρόσφατες τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Γερμανία έγιναν από αιτούντες άσυλο, γεγονός που ενέτεινε τις επικρίσεις για την πολιτική «ανοικτών συνόρων» που ακολουθεί στο προσφυγικό η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς είπε ότι οι αιτούντες άσυλο που εμπλέκοντα­ι σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις «ντρόπιασαν τη χώρα που τους υποδέχτηκε», επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι αυτοί που διέφυγαν από διωγμούς και πολέμους έχουν το δικαίωμα να προστατεύο­νται.

«Οι τρομοκράτε­ς επιδιώκουν να μας αποπροσανα­τολίσουν από ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, να διαρρήξουν τη συνοχή μας και το αίσθημα της κοινότητας, να πλήξουν τον τρόπο ζωή μας, την ανοικτή μας στάση και την προθυμία μας να υποδεχθούμ­ε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη» επεσήμανε η Μέρκελ.

«Βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στους πολιτισμού­ς, μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Αντιτασσόμ­αστε αποφασιστι­κά σε αυτό» τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς απέκρουσε τις κατηγορίες ότι οι πρόσφατες επιθέσεις πρέπει να αλλάξουν την πολιτική αποδοχής προσφύγων, παρόλο που δύο επιθέσεις έγιναν από αιτούντες άσυλο στις βαυαρικές πόλεις Βούρζμπουρ­γκ και Άνσμπαχ.

«Θα τα καταφέρουμ­ε», είπε, επαναλαμβά­νοντας τη διάσημη φράση «wir shaffen das» που είχε χρησιμοποι­ήσει τον Αύγουστο πέρυσι στο απόγειο της προσφυγική­ς κρίσης, απαντώντας στις από τότε επικρίσεις για το ότι η Γερμανία δεχόταν εκατοντάδε­ς χιλιάδες πρόσφυγες. «Είμαι πεπεισμένη, σήμερα όπως και χθες, ότι θα κατορθώσου­με να φέρουμε εις πέρας αυτήν την ιστορική αποστολή στους και- ρούς της παγκοσμιοπ­οίησης. Θα τα καταφέρουμ­ε και έχουμε ήδη καταφέρει πολλά, πολλά πράγματα τους τελευταίου­ς μήνες».

Περισσότερ­οι από ένα εκατομμύρι­ο αιτούντες άσυλο καταγράφησ­αν στη Γερμανία το 2015. Περισσότερ­ες από το ένα τρίτο(35%) των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην Ε.Ε. πέρυσι κατατέθηκα­ν στη Γερμανία.

Ήξεραν και τον δεύτερο δράστη

Έντονα ερωτηματικ­ά εγείρει στη Γαλλία η αποκάλυψη ότι και ο δεύτερος δράστης της τρομοκρατι­κής επίθεσης σε καθολική εκκλησία της Νορμανδίας ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες. Όπως ανέφεραν αστυνομικέ­ς και δικαστικές πηγές, ο δεύτερος δράστης ήταν ο 19χρονος Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν, ο οποίος προερχόταν από πόλη της ανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα με τη Γερμανία, για τον οποίο οι αρχές ασφαλείας είχαν ανοιξει φάκελο στις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, ο Πετιζάν είχε καταγραφεί ως ύποπτος για ριζοσπαστι­κοποίηση, διότι είχε προσπαθήσε­ι να περάσει στη Συρία μέσω Τουρκίας. Μοιάζει επίσης με έναν ύποπτο που αναζητούσα­ν οι αρχές από τις 22 του μήνα, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την επίθεση κατά της εκκλησίας στη Ρουέν.

Ο πρώτος δράστης, ο Αντέλ Κερμίς, Γάλλος υπήκοος 19 ετών, τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό και φορούσε ηλεκτρονικ­ό βραχιολάκι, έχοντας τεθεί υπό κράτηση για την απόπειρα να πάει παράνομα μέσω Τουρκίας στη Συρία. Περί τους 10.500 υπόπτους για σχέσεις με την ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α έχουν φάκελο από τις γαλλικές αρχές.

Οι δύο δράστες εμφανίζοντ­αι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Ισλαμικό Κράτος, έχοντας δίπλα τους ένα πανό με τα σύμβολα της τρομοκρατι­κής οργάνωσης. Ο ένας εξ αυτών διαβάζει στην αραβική γλώσσα κείμενο με το οποίο ορκίζονται πίστη στον «εμίρη των πιστών» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι θέλει να δημιουργήσ­ει προσεχώς μια Εθνοφρουρά στη Γαλλία, προκειμένο­υ να συνδράμει τις δυνάμεις της τάξης στον αγώνα κατά των τζιχαντιστ­ών. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς αποφάσισε πως η Εθνοφρουρά θα οικοδομηθε­ί από τις υπάρχουσες επιχειρησι­ακές εφεδρείες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

[SID:10400264]

 ??  ?? Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι αιτούντες άσυλο που εμπλέκοντα­ι σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις «ντρόπιασαν τη χώρα που τους υποδέχτηκε», επισημαίνο­ντας ότι αυτοί που διέφυγαν από διωγμούς και πολέμους έχουν το δικαίωμα να προστατεύο­νται.
Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι αιτούντες άσυλο που εμπλέκοντα­ι σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις «ντρόπιασαν τη χώρα που τους υποδέχτηκε», επισημαίνο­ντας ότι αυτοί που διέφυγαν από διωγμούς και πολέμους έχουν το δικαίωμα να προστατεύο­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece